Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, kimler alabilir?
Evleri kentsel dönüşüm kapsamına alınan binalarda yaşayan vatandaşlara, başvuru yapmaları halinde 18 aya kadar kira yardımı veriliyor. Peki, Kentsel dönüşüm kira yardımı nasıl alınır, kimler alabilir? İşte konu hakkında tüm detaylar... Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yenilenecek olanların merak ettiği konulardan biri de kentsel dönüşüm kira yardımının nasıl alınacağı hususu oluyor
Büyükşehirler başta olmak üzere tüm Türkiye’de kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor. Kentsel dönüşüm kapsamında evleri yenilenecek olanların merak ettiği konulardan biri de kentsel dönüşüm kira yardımının nasıl alınacağı hususu oluyor.
6306 numaralı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında afet alanında bulunduğu tespit edilen konutlar, kentsel dönüşüm kapsamına alınarak yıkılıp yeniden inşasına başlanıyor.
Yeniden inşa sürecinde gayrimenkul sahibi ve kiracıların mağdur olmaması için de kendilerine kentsel dönüşüm kira yardımı yapılıyor. En fazla 18 ay boyunca ödenen kentsel dönüşüm kira yardımında, gayrimenkul sahiplerinin taşınma masraflarını karşılayabilmeleri için kira yardımının 5 aylık bölümü peşin olarak da tahsil edilebiliyor.
Kira yardımı bedeli, şehre ve Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) oranına göre yıllara bağlı olarak hesaplanıyor. Gayrimenkul sahiplerinin ve kiracıların kentsel dönüşüm kira yardımından faydalanabilmeleri için Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Müdürlüğüne başvuru da bulunmaları gerekiyor..
Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler?
Kentsel dönüşüm kira yardımınından faydalanabilmek için gereken belgeler, başvuran kişinin gayrimenkul sahibi ya da kiracı olmasına göre değişiyor. Kiracıların ibraz etmesi gereken belgeler de konut ya da iş yeri kiracısı olma durumuna göre farklılık gösteriyor. Gayrimenkul sahibinin kentsel dönüşüm kira yardımı alması için gerekli evraklar şöyle sıralanıyor;
Başvuru formu
Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
Gayrimenkulün tapu senedinin aslı ve fotokopisi,
Nüfus müdürlüğünden alınacak ıslak imzalı nüfus kayıt örneğinin aslı
IBAN numarasının yer aldığı hesap cüzdanı fotokopisi
Konut çok hisseli ise kira yardımı almak isteyen malike ait bölümün son 3 aya ait doğal gaz, elektrik ya da su faturalarından birinin aslı ibraz edilmesi gerekiyor.
Kentsel dönüşüm kira yardımı kimlere verilir?
Kira desteği ve diğer kentsel dönüşüm destekleri için aranan ilk şart, riskli yapı tespit raporunun olması oluyor. Bakanlık yetkilileri, belediyenin yetkili birim ve görevlileri, yetkilendirilen üniversiteler veya lisanslı yapı tespit kurumlarından alınan yapı tescil raporlarına göre konut sahipleri kentsel dönüşüm desteklerinden faydalanabiliyorlar.
Kentsel dönüşüm desteklerinden gayrimenkul sahipleri ya da kiracılar faydalanabiliyor.. Destekler hem konutlar hem de iş yerleri için veriliyor. Başvurular Bakanlığa doğrudan yapılabiliyor. Gerekli belgelerin temin edilmesi ve kentsel dönüşüm yasalarına uygunluk dahilinde, kabul edilen yapılar için destek paketlerinden yararlanma sağlanabiliyor.
Kira sözleşmesi örneği 2022! Kira sözleşmesi nasıl doldurulur?
Temmuz ayı kira artış 2022 ne kadar olacak? Temmuz ayında kiraya ne kadar zam yapılabilecek?
Tapu satış başvurusu nasıl yapılır? Tapu başvurusu için gerekli belgeler nelerdir?
Tapu devir ücreti ne kadar 2022? Tapu devir ücretini kim öder?
Şufa Hakkı nedir, nasıl kullanılır? Şufa Hakkı davası nasıl açılır?
Ev satışında tapu devri nasıl olur?
DASK prim hesaplama nasıl yapılır?
DASK zorunlu mu? DASK yaptırmamanın cezası var mı?
Konut poliçesi nedir? Konut sigortası neleri kapsar?
Tapu satışı için vekalet ücreti 2022 ne kadar?
Rayiç bedel sorgulama nasıl yapılır? E-Devletten rayiç bedel nasıl alınır?
Ortaklığın Giderilmesi Davası nedir? Ortaklığın Giderilmesi Davası nasıl açılır?
Hisseli gayrimenkul satışı nasıl olur?
Müşterek tapu nedir? Müşterek tapu nasıl satılır?
Tapuda tevhit işlemi nedir? Tapuda tevhit nasıl yapılır?
Tapu ifraz işlemi nedir? Tapuda ifraz nasıl olur?
Anne baba hayattayken reddi miras yapılabilir mi?
Reddi miras süreci nasıl işler?