02 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm milli meselemiz!

 Kentsel dönüşüm milli meselemiz!

İstanbul'un Yenisahra ve Fikirtepe bölgelerinde 250 bin metrekarelik kentsel dönüşüm projesi geliştiren Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, dönüşümün sektöre büyük bir ivme kazandırdığını söyledi.



İstanbul'un Yenisahra ve Fikirtepe bölgelerinde 250 bin metrekarelik kentsel dönüşüm projesi geliştiren Vartaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Barata, dönüşümün sektöre büyük bir ivme kazandırdığını söyledi. "Dönüşüm milli meselemiz" diyen işadamı, dönüşüme devletin garantörlük yapması gerektiğini anlattı. Barata, "Kentsel dönüşümün bir tarafında devletin olması gerekiyor. Çünkü vatandaşın kafası karışık. Bizimle anlaşmaya "Bana 3 daire verecek misin?" diye geliyor. Oysa ilk başta kentsel dönüşüme talip olunduğunda bunun bir sözleşme haline getirilmesi gerekiyor. Bunlara cevap verecek bir kurum şu anda yok. Oysa devletin bunlara yönelik ciddi bir çalışma yapması gerekiyor" dedi. Ömer Faruk Barata, kentsel dönüşümü demirden leblebi olarak gördüklerini belirterek, "Çünkü çok uçtaki insanları bir araya getirip, onları daireleri karşılığında bir şeylere ikna etmek çok zor" diye konuştu. 


50 MİLYON TL KİRA ÖDEDİK 

Birçok müteahhidin kentsel dönüşümün iç dinamiklerini bilmeden bu işe girdiğini anlatan Barata, "Biz sadece bir ada için inşaat süresince 50 milyon liralık kira ödemesi yaptık. Müteahhitlere 24 ay boyunca kira ödeme zorunluluğu getirildi. Ancak dönüşüm meşakkatli bir iş olduğu için bu sürede yatırımı bitirmek çok zor. Bu nedenle ödemelerin 48 ay boyunca yapılması gerekiyor. Bunlar da maliyetleri artıyor" dedi. Barata hak sahiplerine verilen yüzde 60'lık hakkın dönüşümün önünü tıkayacağını belirterek, "Bunun yanı sıra birçok vatandaşımız yüzde 60'lara imza attı. Ancak görecekler ki bunlar daha küçültülmüş haklar olacak. Bunun için devletin devreye girmesi lazım" diye konuştu. 


YENİ PROJELER YOLDA 

Fikirtepe'de 119 bin metrekarlik 5 ada üzerinde çalışmalar yaptıklarını anlatan Barata, 30 dönümlük arazi üzerinde geliştirdikleri Renovia İstanbul'un yanı sıra 3 proje daha açıklayacaklarını söyledi. 


FİKİRTEPE'NİN SEMBOL EVİ YIKILDI

İstanbul'da kentsel dönüşümün en popüler noktası olan Fikirtepe'de, sahibinin 3 yıl sonra imza attığı arsadaki bina törenle yıkıldı. Kadıköy'de 4 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm projesinde Türkiye'nin gündemine oturan Alaaddin Demirel'e ait arsada mutlu sona 5 Ağustos'ta ulaşıldı. Arsasına proje inşa edecek olan Vartaş Yapı ile bir türlü imzaya yanaşmadığı için adı Fikirtepe İnatçısı'na çıkan Alaaddin Demirel, firmanın 5 dairelik teklifini kabul edince arsa acele kamulaştırma kapsamına alınmadı ve önceki gün düzenlenen bir törenle yıkıldı.



Sabah 


Geri Dön