Kentsel dönüşüm nedir, kentsel dönüşüm nasıl yapılır?
Kentsel dönüşüm, bir bölgenin riskli yapıların yerine yeni ve dayanıklı yapıların inşa edilmesine denir. Bu ifade, belirli bir süreçten oluşur ve süreçte bazı kurallara uyulması gerekir. Peki kentsel dönüşüm nedir ve kentsel dönüşüm nasıl yapılır? İşte kentsel dönüşüm hakkındaki detaylar...
KENTSEL DÖNÜŞÜM NEDİR?
Kentsel dönüşüm, bir ülkenin şehir ve köylerinde yer alan ve risk oluşturan yapıların güvenli bir şekilde yenilenmesi sürecini ifade eder. Yasal düzenlemelerle belirli durumlarda zorunlu hale gelebilen bu süreçler, devlet desteğiyle gerçekleştirilir. Devletin sunduğu destekler, yapımcılara finansal avantajlar sağlar; yapım kredisi ve kira desteği gibi olanaklar yanında, harç ve vergi avantajları da içerir.
Kentsel dönüşüm, sadece belli bir bölge için değil, aynı zamanda tüm toplum için önemli bir fayda sağlayan ve güvenli yaşam alanları oluşturmanın yanı sıra ekonomik ilerlemeye ve kaçak yapılaşmanın önüne geçmeye yönelik stratejik bir süreçtir. Topluma sağladığı faydalar açısından önemli olan kentsel dönüşüm, şehir ve köylerdeki yapıları deprem gibi yapıları tehdit edebilecek risklere karşı korur ve ortak yaşam alanlarının güvenliğini artırır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM NASIL YAPILIR?
Bir kentsel dönüşüm projesinin hayata geçirilmesi için devletin öncelikle projenin imar değişikliğine izin vermesi gerekmektedir. Bu izin, projenin taşıması gereken belirli niteliklerin sağlandığından emin olmak amacıyla alınır. Projeyi gerçekleştirmek isteyen mal sahipleri, bu süreci kendi başlarına yönetebilecekleri gibi istedikleri takdirde bu süreci müteahhitlere vekalet vererek onların yönetmesini sağlayabilirler.
Kentsel dönüşüm projesini hayata geçirmek isteyenlerin ilk adımı, Tapu ve Kadastro İmar Müdürlüğüne başvurarak yapılarına ait gerekli prosedürleri başlatmaktır. Bu başvuru sürecinde, projenin planlaması ve detayları netleştirilir ve ilgili resmi mercilere sunulur. Projenin netleştirilmesinin ardından, dairelerin sahipleri veya arsanın ortakları, projeyle ilgili sözleşmeyi hep birlikte imzalarlar. Kentsel dönüşüm sürecinde takip edilen adımlar şunlardır:
- Binanın depreme dayanıklılığı tespit edilir.
- Risk analizinin gerçekleştirilebilmesi için, binanın kat malikleri tarafından yetkilendirilmiş olan bakanlıkça onaylı firmalara yetki verilir.
- Yetkili firmanın hazırladığı riskli yapı raporu, Bakanlık tarafından onaylandıktan sonra, ilgili tapu müdürlüğüne yapının riskli olduğu bilgisinin maliklere iletilmesi için talimat verilir.
- Maliklere durum tebliğ edilerek riskli yapı tapuya şerh edilir.
- 60 günlük süre içinde yıkım emri gelir.
Pendik'te kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında tam 5 bin bina yıkıldı!
İstanbul'daki kentsel dönüşüm için ilk adım atıldı!
İnşaat sektöründeki hareketlilik kamyon satışlarını yüzde 54 arttırdı!