Arsa ve Arazi

Kentsel dönüşüm projelerine dikkat!

Faruk Göksu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 11. yıl dönümünde kentsel dönüşüm projelerinin önemine dikkat çekti

Deprem kuşağında yer alan Türkiye’de bilinç oluşturmak üzere Yerel Girişime Destek Platformu ile birlikte hareket eden Şehir Plancısı A. Faruk Göksu, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin 11. yıl dönümünde kentsel dönüşüm projelerinin önemine dikkat çekti.

Özellikle büyük kentlerde kentsel dönüşüm ve yenileme projelerinin sektörün baş gündem maddesi olduğunu vurgulayan Göksu, Destek Grubu’nun proje uygulama alanlarında yaşayanlara destek olma amacıyla bir araya gelen gönüllü kişilerden oluştuğunu söyledi.

Olası bir depreme her gün biraz daha yaklaşıldığına vurgu yapan Göksu, depremin ne zaman olacağını tartışarak zaman kaybedildiğini belirtti. Bunun yerine bir an önce harekete geçilmesi gerektiğini söyleyen Göksu, “Biz bu konuda elimizi taşın altına uzatarak toplumu ve ilgili mercileri uyarmak istiyoruz. Yerel Girişime Destek Platformu olarak ‘yeni yaşam alanları nasıl tasarlanmalı’ sorusuna cevap arıyoruz” dedi.

Yerel Girişime Destek Platformu’nun kentsel dönüşüm ve depreme karşı önlem almada bir takım önerileri olduğunu belirten Göksu, “ İmar bonusu, 3 ada 1 ada, gönüllülük esasına dayalı imar bonusları gibi bir takım projeler geliştirdik. Bu projeler ile kentsel dönüşümlerin daha hızlı ve vatandaşların katılımı ile gerçekleştirilmesini planlıyoruz” dedi.

Bu projeler ile yerel, kamu ve piyasa odaklı projelerin geliştirilebileceğini belirten Göksu, “Adaların birleştirilmesi ile parsellerinin büyütülerek kent dokusu yeniden organize edilebilir. Dar yolların genişletilmesi, kamusal alanların çoğaltılması ve otoparkların teşvik edilmesi ile depreme karşı çok daha mantıklı bir kentsel planlama yapılabilir. Bu durumlarda yollar, tahliye koridoru olarak boş kalacağı için ulaşım ve kurtarma operasyonları da çok kolaylaşır” dedi.

Kamuoyuna çağrıda da bulunan Göksu, “Gönüllü plancı ve mimarlardan oluşan Destek Grubu tarafından geliştirilen modeller bir çalıştay ortamında tartışılmalı. Bunların sonucunda uygulanabilir modeller oluşturularak gönüllük esasına dayanan bir ‘dönüşüm çağrısı’ yapılmalı. Adalar birleştirildiğinde kamu tarafından verilecek imar bonusunun sağlayacağı finansman ile riskli binalardan yıkımlar başlamalı. Bu yolla ‘yer değiştirme’ ve ‘değer paylaşımı’ gibi problemlerde ortadan kalkacaktır” şeklinde konuştu.
Emlakkulisi