14 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm sitelerden başlayacak!

 Kentsel dönüşüm sitelerden başlayacak!

Kentsel dönüşüme bu ay içinde hem kamu hem de özel sektör tarafından başlanması bekleniyor...



Bugünlerde İstanbul'daki eski siteler inşaat firmalarıyla sıkı bir 'kat karşılığı' pazarlığı içinde. Dönüşüme başlayacak ilk özel firma olmaya yakın olduklarını söyleyen Erkanlı İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Erkanlı, "İstanbul Kartal'da 176 dairelik bir siteyle anlaştık. Yıkımı davul zurnayla başlatacağız." dedi.


Eski yapıların yıkılarak depreme dayanıklı şekilde yeniden inşa edilmesini Türkiye 13 yıldır tartışıyor. Kentsel dönüşüm olarak bilinen yenileme çalışmaları bu ay başlıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İstanbul Esenler'de kamu binalarını yıkarak dönüşümü başlatacak. Özel sektörde de bu alanda henüz gün yüzüne çıkmamış olsa da büyük bir hareketlilik yaşanıyor. 30-40 yıl önce site şeklinde inşa edilmiş binalar, şirketlerin ilgi odağı. Devlet dışında konut inşa eden şirketlerin de bu ay içinde İstanbul'da bazı sitelerde kentsel dönüşümü başlatması bekleniyor.


7,2 büyüklüğündeki 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 13 yıl geçtikten sonra 'afet riski altındaki yapı ve alanların dönüştürülmesine' ilişkin kanun, Mayıs 2012'de Meclis'te kabul edilmişti. Kanun uyarınca kat malikleri üçte iki çoğunlukla binaları için yeniden inşa kararı alabilecek ve deprem riski taşıyan yapılar kamu zoruyla yıkılacak. Üçte iki çoğunluğu bulan özellikle İstanbul'daki siteler, bugünlerde müteahhit firmalarla hararetli 'kat karşılığı' pazarlıkları içinde.


Ankara merkezli bir firma olan Erkanlı Şirketler Grubu da, İstanbul'da kentsel dönüşüm için sitelerle anlaşmaya en yakın şirketlerden biri. 2010 yılına kadar yurtdışında müteahhitlik hizmetleri yapan firma, halen Ankara'da Monza Residence isimli 600 konutluk bir yapıyı inşa ediyor. Ankara'da 100 dönümlük bir arazide villa projesi geliştiren Erkanlı Yapı şirketi, Monza'ya yakın 85 dönümlük bir arsada ise ofis inşa edecek.


Erkanlı grubunun inşaat şirketi, İstanbul Kartal'da sahile 600 metre mesafede 176 dairelik bir site ile kentsel dönüşüm için ön anlaşma imzaladı. Erkanlı Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Hüseyin Erkanlı, "176 dairelik site ile nihai anlaşmayı imzalamak üzereyiz. Özel sektörde bütün firmaların peşinde koştuğu ama henüz kimsenin başlayamadığı kentsel dönüşümü, bu ay (Ekim 2012) içinde, davullu zurnalı başlatan ilk firma olacağız. Kentsel dönüşümde açılışı yapan şirket olacağımızı umuyorum." dedi. Erkanlı'nın verdiği bilgiye göre sitedeki 176 daireye karşılık oturanlar aynı metrekarede yeni bir daire sahibi olacak. Şirket, 2,5 emsal imar hakkına sahip bu sitenin yerinde 400 ile 450 civarında yeni daire inşa etmeyi planlıyor. Yeni sitede peyzajlı bahçe ve yürüyüş yolu, açık ve kapalı havuz da yer alacak. Sahile yakın bu site ile ön anlaşma imzalanmış olsa da diğer inşaat şirketleri de yeni tekliflerle site yönetimine geliyor. Hüseyin Erkanlı, 200 dairelik başka sitelerle de görüşmeler yaptıklarını ifade etti. Kentsel dönüşüme odaklandıklarını belirten Erkanlı, İstanbul'da Kartal, Maltepe ve Kadıköy hattı ile Eyüp'teki kentsel dönüşüm alanlarıyla ilgilendiklerini kaydetti. Kentsel dönüşüme giren binalar arasından geçen yolların birleşen (tevhit edilen) tek parsel içinde kaldığına dikkat çeken Erkanlı, bunun yatırımcılar için iyi bir avantaj sağladığını söyledi. Yeniden yapacakları binaları nasıl sağlam inşa edecekleriyle ilgili sorumuza ise Erkanlı, "Zemin emniyeti çok önemli, ihtiyaç olmasa bile fore kazık çakacağız." cevabını verdi. İstanbul'da görüşme yaptıkları daire sahiplerinin bir mahalle havası içinde yaşadıklarını vurguladıklarını, dönüşüm sonrası mahalle havası ve komşulukları yitirmekten korktuklarını belirten Hüseyin Erkanlı, yeni sitede bu havayı koruma sözü verdiklerini ifade etti. Sitede 'toplantı odaları' gibi donatılara yer vererek eski komşuluk havasını sürdürmeye çalışacaklarını ifade eden Erkanlı, mahalle havasının ise kasap, bakkal gibi dükkânlarla sağlanacağını anlattı. İnşaat dışında madencilik ve fabrika atığı dönüşümü sektörlerinde faaliyet gösteren Erkanlı Şirketler Grubu, Gebze'de 250 fabrikaya atık dönüşüm hizmeti veren tesise sahip. "Dönüşüm bizim işimiz." diyen Hüseyin Erkanlı, atık dönüşümünde önde gelen bir şirket olarak şimdi de inşaat firmasıyla 'evleri dönüştüreceklerini' ifade ediyor.


Zaman



Geri Dön