Kentsel dönüşüm sonrası inşaat atıkları ne olacak?
Yenişafak Gazetesi yazarı Fikri Türkel bugünkü yazısına "Kentsel dönüşüm tamam da, inşaat atıkları ne olacak?" adlı başlık attı...
Ankara'nın gündemi sadece siyaset ve terör değil. Ekim ayı olabildiğince hızlı ve hareketli olacak. Peki, gündemin en önemli başlıkları ne?
Öncelikle Ak Parti olağan kongresi var ve gündemi devlet sırrı gibi korunuyor. Bazı bakanların değiştirilmesi, MKYK'nın yenilenmesi, seçimlere hazırlık ekibi ve söyleminin değişikliklerde etkili olacağı tahmin ediliyor. Ben, ekonomi odaklı gündem maddeleriyle ilgilendim. İşte birkaçı: Enerji, önümüzdeki 20 yıl Türkiye'nin en önemli ekonomi gündemleri arasında baş köşeyi tutmaya devam edecek. Ekim veya Kasım'da güneş enerjisi ihalesine çıkılacak. Malum Konya'da "güneş enerjisi endüstri bölgesi" ihdas edildi. Birkaç şehirde güneş tarlaları kurmak mümkün olacak. Buna göre, 600 MVV'lık bir ihale ile yetinilecek.
Büyük bir miktar değil. Güneş enerjisi temiz ama pahalı... Daha fazlası enerji alım fiyat ortalamasını artıracaktır. Ayrıca güneş enerjisi teknolojisi gelişiyor ve ileride daha ucuz maliyetli enerji temini fırsatı doğarsa yeni ihaleler açılacak.
Bakalım ihalede sertifikalar kimlerde kalacak?
35 merkezde kentsel dönüşüm için önümüzdeki ay kazma vurulacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Ekim ayında ilan edeceği merkezlerde yıkımları başlatacak.
Bayraktar, Türkiye Müteahhitler Birliği'nin (TMB) Sah günü düzenlediği toplantıda konuştu ve bakanlığının en önemli gündem maddesi üzerine bazı detaylar verdi. Türkiye'nin yüzde 98'inin deprem kuşağında olduğunu ve bazı binaların da buna bağlı olarak yıkılma tehlikesi taşıdığını açıkladı.
Belirlenen merkezlerde kentsel dönüşüm başlayacak. Gönüllülük esas ama; riskin yüksek olduğu yerlerde konut sahiplerinin rızasına bakılmaksızın , "vatandaşın yaşaması, evinden kıymetlidir" diyerek yıkım emrivaki olacak.
Buna göre, İstanbul başta olmak üzere kentsel dönüşüm büroları kurulacak. Yetki valilerde olacak ve vatandaş bu bürolardan konutlarıyla ilgili bilgi alabilecek. Ancak yapı denetimi raporları konusunda belirlenen fiyatlar tartışmalı görünüyor.
Bir diğer haber de ruhsatlar kolaylaşacak, denetimler sıklaşacak. İnşaat sektörüne hareket gelecek.
Kentsel dönüşüm ile 500 milyar dolarlık yeni bir ekonomi oluşacak.
Kulislerde, önde görünen inşaat firmalarının dışında yeni oyuncuların da sahneye çıkacağı tahmin ediliyor. Özellikle "maketten ev satmanın" yasaklanması bekleniyor. Yetersiz sermaye ile iş yapan bazı firmalara kilit vurulabilir.
TMB Başkanı Emin Sazak ile kısa bir görüşme şansımız oldu. Kendisine 500 milyar liralık pastadan ne kadar pay beklediklerini sordum. Emin Bey, bana konuşulan pastanın dışındaki resmi gösterdi. Buna göre bir o kadar da altyapı projeleri gündeme gelecek. Başta enerji olmak üzere, dev projeler ve Türkiye için en az 500 milyar dolarlık yatırım gerekiyor.
TMB, Ekim veya Kasım ayında "Kentsel Dönüşümde İnşaat Atıkları Sorunu ve Çözüm Arayışları" konulu bir çalıştay düzenleyecek.
Kentsel dönüşümle birlikte yıkımlar başlayınca yüz milyonlarca ton inşaat atıkları oluşacak. Bunların değerlendirilmesi ve ortadan kaldırılması en az yeniden yapılanma kadar önemli. Zehirli ve kimyasallar sebebiyle denizi dolduramazsınız. Ya atıklar ve molozlar ne olacak?
Konu, müteahhitlerin yanısıra bütün çevreci kuruluşları da ilgilendiriyor.
Atıklar için ilk akla gelen, İstanbul'daki "çılgın projeler". Bazı atıkların denizin doldurulmasında kullanılabilmesi mümkün görünüyor. Ancak yıkımlar ile bu projelerin eş zamanlı başlaması gerekiyor. Ekim ayı siyas'etin yanısıra ekonominin de ateşini yükseltecek!
Yenişafak/Fikri Türkel