03 / 01 / 2025

Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!

Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!

Bu yıl 5.'si düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı'nda, sektörün önemli isimleri bir araya gelerek, çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk inşaat sektörünün dünyada pek çok alanda ilk sırada yer aldığını söyledi.



Bu yıl beşincisi düzenlenen İnşaat ve Konut Konferansı'nda, sektörün önemli isimleri bir araya gelerek, çeşitli konularda fikir alışverişinde bulundu.


Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!


Dün gerçekleştirilen konferansta konuşan Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk inşaat sektörünün dünyada pek çok alanda ilk sırada yer aldığını söyledi. Bayraktar, ayrıca kentsel dönüşümün önemine dikkat çekerek, “Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük bir fırsat. Türkiye için kaçınılmaz olan kentsel dönüşümün devam etmesiyle ülkenin daha ileri gider ve işsizliğin azalmasına katkı sağlar” dedi.


 Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!


2017 yılını ‘kentsel dönüşüm yılı’ ilan ettiklerini belirten İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım ise, “Sektörün üretim miktarı için bazı söylemler var. ‘Balon var mı?’ deniliyor. Yıllık ihtiyaç 900 bin civarında. Evlilik, büyük ailelerin ayrılması, nüfusun artması gibi. Ancak geçen yıl 1 milyon 340 binden fazla konut satıldı. Bu yılki beklentimiz 1.5 milyon. Çünkü ciddi ihtiyaç var” diye konuştu.


Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!


Çevre ve Şehircilik eski Bakanı İdris Güllüce ise konut sektöründe balon olmadığını belirterek, konut ihtiyacının çok fazla olduğunu dile getirdi. Gülüce, “Bu kadar ciddi ihtiyaç varken İstanbul’daki inşaat firmaları gece-gündüz çalışsalar dahi bu ihtiyacı karşılayamazlar” dedi.


‘Yabancı için tanıtım’

Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!


Ağaoğlu Şirketler Grubu Grup İş Geliştirme Başkanı Burak Kutluğ, “Yabancı Yatırımcının Güvenini Arttıran Düzenlemeler Neler Olmalı” başlıklı yaptığı konuşmada, yabancıya satışta rekabetçiliği teşvik edecek 5 öneride bulundu. Kutluğ, “Kurumlar vergisi ve gelir vergisi anlamında diğer alternatif ülkelere nazaran rekabetçi teşviklerin sunulması, doğrudan yabancı yatırımcının maliyetini azaltmak ve getirisini yükseltmek için konut alımlarında KDV istisnası getirilmesi, döviz kazandırıcı hizmet kapsamında yabancıya damga ve harç istisnası sağlanması, yabancı yatırımcıların da daha yüksek getiri elde  edebilmeleri amacıyla kaldıracı daha kolay kullanmasının sağlanması ve gayrimenkule dayalı finansal enstrümanların sadece bireysel çabalarla değil tanıtım faaliyetleri kapsamında topyekun özendirilmesi gerekiyor” diye konuştu. 


Yabancı yatırımcının mağdur olmaması için yapılması gereken konulara değinen Kutluğ, “vatandaşlık hakkı”nın kapsamının hızlıca netleştirilip  uluslararası alanda tanıtım faaliyetlerinin başlanması gerektiğini söyledi.



‘Büyük atılım içindeyiz’

Kentsel dönüşüm Türkiye için büyük fırsat!


Sektörün sorunlarının masaya yatırıldığı uzmanların değerlendirmelerini paylaştığı konferansta Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, ‘komşu ülkelerle etkileşim, coğrafi konjonktür ve global çıkarlar ışığında yabancı yatırımcı’ öngörülerini paylaştığı bir konuşma gerçekleştirdi. Babacan, “İnşaat sektörü tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ekonomiye en çok katkı yapan sektörlerden biridir. Yurtdışı pazarlardaki faaliyetler göz önünde bulundurulduğunda Türk inşaat sektörünün son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu gözlemliyoruz... Yerli yatırımcılar tarafından doğması beklenen  boşluk, Mütekabiliyet Yasası’nda yapılacak düzenlemelerle yabancı konut yatırımcıları tarafından telafi edilecektir” diye konuştu. 


Milliyet


Haber Dünya'da şöyle yer aldı


Çevre ve Şehircilik eski Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu yıl 5'incisi düzenlenen 'İnşaat ve Konut Konferansında' Türk ekonomisinin amiral gemisinin inşaat sektörü olduğunu söyledi. Dünyada her ülkenin bir alanda öne çıktığını belirten Bayraktar, Türkiye'nin de dünyada inşaat sektöründe öne çıkacağını kaydetti. Japonya ve Güney Kore'nin teknolojiyle, İngiltere'nin fınansla, Suudi Arabistan'ın petrolle, Rusya'nın da doğalgazla öne çıktığını dile getiren Bayraktar, "Biz turizm ve tarım ülkesi olmamıza rağmen, ekonomimizin lokomotifi inşaat sektörüdür. Bizim derdimiz dünyada oyun kurucu olmak. Biz dünyada müşavir firmalarımızla çıkacağız. Dünyada öyle müşavir firmaları var ki 40 bin kişi çalıştırıyor. Malzemelerini de kendi ülkelerinden alıp, ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Bizim esas meselemiz bu" açıklamalarında bulundu. 

İnşaat dış ticaret açığımızı kapatır 

İnşaat malzemelerinin katma değerinin yüzde 80'inin Türkiye'ye ait olduğunu ve ihracatta en iyi bildiğimiz alan olduğunu aktaran Bayraktar, dünyada oyun kurucu olduğumuzda petrol kaynaklı dış ticaret açığımızı da kapatma imkanına erişeceklerini kaydetti. Bayraktar, inşaat sektöründe kaliteyi artırıp fiyatları aşağı çekmemiz ve inovasyonu arttırmamıza ihtiyacımız olduğunu kaydederek, devletin de artık bu sektöre, damga vergisi ve harçları düşürerek sektöre daha fazla sahip çıkması gerektiğini söyledi. 

'Ortak bir girişim kurmamız gerekiyor' 

İnşaat sektöründe enbüyük maliyetin arsa olduğunu, arsanın toplam maliyetin içinde payının ortalama yüzde 65'e çıktığım belirten İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, maliyeti düşürmek için özel sektördeki firmaların birleşerek ortak bir giriştin kurmaları gerektiğini söyledi.


Dünya


Geri Dön