13 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüm yıkımlarında asbestli malzeme alarmı!

Kentsel dönüşüm yıkımlarında asbestli malzeme alarmı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen yıl ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde bu yıl sonuna kadar 400 bin binanın 2020 yılına kadar ise yaklaşık 7 milyon binanın yıkılması planlanıyor...



Kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde binalar yıkıldıkça havaya ciddi miktarda asbest karışacağına dikkat çeken Sürücü, yıkımlarda işçilerin ve çevrede yaşayanların sağlığının tehlikeye atılmaması gerektiğini söyledi.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından geçen yıl ülke genelinde başlatılan kentsel dönüşüm seferberliğinde bu yıl sonuna kadar 400 bin binanın 2020 yılına kadar ise yaklaşık 7 milyon binanın yıkılması planlanıyor. 


Yıkılacak eski binaların tavan kaplamalarında, ısı ve yangın yalıtımı için kullanılan izolasyon malzemelerinde, tavan ve taban döşemelerinde, pis su borularında, tuğla ve kiremitte, çatı malzemelerinde bulunan asbestli malzemelerin kentsel dönüşümdeki gizli riski ortaya koyuyor. 


KANSER TEHLİKESİ YÜKSEK 


Asbesdi yapıların akciğer kanseri gibi öldürücü hastalıklara sebep olduğunu, ancak bu hastalığın hemen değil 10-20 yıl aralığında baş gösterdiğine dikkat çeken A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği (BİR-DER) Gaziantep Şube Başkanı Onur Sürücü'ye göre; belediyelerin yıkım işçileri için 'asbest söküm çalışanı belgesi' alması gerekiyor. Sürücü, "Asbets, yıkım ve söküm işlerinde tehlike arz eder, kanser tehlikesi yüksek ve öldürücüdür" dedi. 


Kentsel dönüşüm seferberliği çerçevesinde binalar yıkıldıkça havaya çok ciddi miktarda asbest karışacağına dikkat çeken Sürücü, yıkımlarda mutlaka asbestin kontrollü şekilde sökülerek işçilerin ve çevrede yaşayanların sağlığının tehlikeye atılmaması gerektiğini dile getirdi. 


'SAĞLIK YERİNE ÖLÜM GETİRİR' 


Onur Sürücü şöyle konuştu: "Yöneticiler kentsel dönüşüm yapılan yerlerde halkın sağlığını ön planda tutarak gerekli önlemleri almalı. Belediyeler asbestli malzemenin bertaraf ve depolanması hakkında gerekli önlemleri almadıkları için, binlerce yurttaş ve yıkım işlerinde çalışan işçiler risklerle karşı karşıyadır. Sonuçta kentsel dönüşüm sağlık yerine ölüm getiriyor. Gerekli önlemler alınmazsa kentsel dönüşüm bir şehre can vermekten çok o şehrin canını alacaktır." 



Birgün Gazetesi 




Geri Dön