22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşüm, yüksek kiralar ve ev sahibi-kiracı tartışmaları İstanbul'dan İstanbul'a göçü tetikledi!

Kentsel dönüşüm, yüksek kiralar ve ev sahibi-kiracı tartışmaları İstanbul'dan İstanbul'a göçü tetikledi!

İstanbuk'da son zamanlarda kentsel dönüşüm seferberliği yaşanıyor. Vatandaşlar kentsel dönüşüm ve yüksek kiralardan dolayı evlerinden taşınmak zorunda kaldı. 



Son günlerde İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmaları vatandaşların İstanbul'dan İstanbul'a göçe neden oldu. Evleri ortalama 1-2 yıllığına yenilemeye giren kişiler, bu sürede kirada oturuyor. Bütçlerine göre ev aarayan vatandaşlar kira fiyatlarının en uygun olduğu lokasyonları tercih ediyor.

Kentsel dönüşüm, yüksek kiralar ve ev sahibi-kiracı tartışmaları İstanbul dan İstanbul a göçü tetikledi!

''UYKULAR HARAM OLDU''

Haberglobal'de yer alan habere göre; günde 3-4 tane ev taşıdıklarını anlatan nakliyeciler, "Uyku haram oldu" diyerek son zamanlardaki yoğunluklarından bahsetti.

İstanbul'da taşınma hareketliliğinin nedenleri arasında ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı, yüksek kiralar ve kentsel dönüşüm yer alıyor. Yüzde 25 zam sınırı olsa da çoğu kişi buna uymuyor ve kiracılara genelde "İşinize gelirse" yanıtı veriliyor. Mahkemeler ise ortalama 2-3 yılı buluyor.

Nakliyeciler  Talepler yoğun, aradığımız firmalar 2-3 hafta sonrasına ancak randevu verebiliyor. Genelde kışın taşınma işlemleri az iken, Ocak 2024 itibariyle piyasa oldukça hareketli. Fiyatlar evin büyüklüğü, eşyaların yoğunluğu, lokasyona göre yükselmekte.

 Öyle ki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Evden Eve Taşımacılık Sektörünün Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporu’na göre, yıllık ortalama 4 milyon taşıma işlemi yapıldı ve sektörün ekonomik büyüklüğü 22 milyar liraya kadar yükselmiş durumda. 

Kentsel dönüşüm, yüksek kiralar ve ev sahibi-kiracı tartışmaları İstanbul dan İstanbul a göçü tetikledi!

Emineller Taşımacılık Zeki Ayzit, ''İnsanlar, oturmak istedikleri evlerin depreme dayanıklı olmasını istiyor, evlerini bu nedenle kentsel dönüşüm adı altında müteahhitlere veriyor.

İkinci olarak müteaahitler, verdikleri vaatlerin ardından planların değiştiğini söyleyebiliyor. Başta 1-2 yıllığına kiralanan evlerde bu süreç uzayabiliyor ve insanlar yeniden taşınmak zorunda kalabiliyor." dedi. 

Öte yandan  müşterilerin lokasyon ve kat sayısı, eşya yoğunluğuna göre aynı semt içerisinde fiyatların 16-20 bin arasında değiştiğine değinen Ayzit ''Bu fiyatlar 3+1 evler için geçerli, 2+1 evlerde 16-17 bini bulurken, 1+1 evlerde ise maliyet 12-14 bin TL arasında değişiyor.'' dedi.

İçinde kiracı olan evi almak mantıklı mı? Şimdi konuta yatırım zamanı mı? Aman dikkat!

Kiracısı kirayı ödemeden çıkan ev sahibinden isyan: Evde bomba patlamış gibi, tadilat masrafı 150 bin TL'yi geçti!


 


Geri Dön