Kentsel dönüşüm soruları artınca belediye danışma masası kurdu!
Muhtemel İstanbul depremine karşı belediyeler kentsel dönüşüm çalışmalarına ağırlık veriyor. Esenler Belediyesi de ilçedeki çürük ve hasarlı binaların dönüşümünü sağlamak için vatandaşlara kılavuzluk yapacak 'Kentsel Yenileme Danışmanlığı' adlı bir birim
23 Ekim 2011'de Van'da yaşanan depremin ardından kentsel dönüşüm çalışmaları bir kez daha gündeme geldi. Kentsel dönüşümün önünü açacak Afet Risk Altındaki Alanların Dönüştürülmesi yasası ise TBMM'de kabul edildi. Bir anda Türkiye'nin gündemi haline gelen kentsel dönüşüm hakkında vatandaşların kafası oldukça karışık. Dönüşümün nasıl gerçekleşeceği hakkında bilgi edinmek isteyenler belediyelere geliyor. Esenler Belediyesi de vatandaşlardan gelen yoğun talep üzerine Kentsel Yenileme Danışmanlığı kurdu.
Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu, Van'da yaşanan depremin toplumsal aklın inşasında çok etkili olduğunu ve kentsel dönüşüm konusundaki motivasyonu hareketlendirdiğini söylüyor. İlçenin hemen her mahallesinde yenileme çalışmalarının devam ettiğini aktaran Göksu şöyle konuştu: "Kentsel yenilemeye karşı çıkan vatandaşlar, Van depreminin ardından oluşan toplumsal bilinç ve Esenler Belediyesi'nin yürüttüğü örnek projeleri gördükçe fikir değiştirdiler. Vatandaşlar şimdi "Başkanım bizim ev de çürük. Yıkın ve bizi de kentsel dönüşüm projesine dâhil edin" diye ısrar ediyor. Biz de bu anlamda hem vatandaşlarımıza yardımcı olabilmek hem de kentsel dönüşümle ilgili merak edilen soruları cevaplamak için belediyemiz bünyesinde Kentsel Yenileme Danışmanlığı birimini kurduk."
Basın Yayın Halkla İlişkiler biriminin bünyesinde kurulan danışmanlık üç ay önce faaliyete geçti. Bizzat gelerek veya telefonla arayan vatandaşların kentsel dönüşüm sorularına cevap veriliyor. Esenler Belediyesi Kentsel Yenileme Danışmanı Burak Uyar, günde 15-20 vatandaşın bizzat gelip kentsel dönüşümle ilgili bilgi aldığını söyledi. 30'un üzerinde de telefonla arayanların sorularını yanıtladıklarını anlatan Uyar, "Kentsel dönüşümle başka birimler ilgileniyor ama vatandaşın soruları çok. Plan Proje ve Emlak İstimlâk Müdürlükleri bu işin merkezi. Ancak onların iş yükü fazla. Hem oranın iş yükünü azaltmak hem de doğru çözüm sunmak için biz devreye giriyoruz." diye konuşuyor.
Uyar, "Görsel ve işitsel medyada ne kadar kentsel dönüşüm haberi çıkıyorsa orantılı bir şekilde bize müracaat oluyor. Günde 15-20 civarında vatandaş geliyor. Bir o kadar da telefonla arıyorlar. Tabii ilginç talepleri olanlar da var. Vatandaş kendi evini verip sağlam daire almak istiyor. Ancak Esenler'deki kentsel dönüşüm çalışmaları yerinde dönüşümü amaçlıyor. Binalar yenilenip eski sahiplerine geri veriliyor. Var olanın yenilenmesine yönelik. Vatandaşın sorularını öncelikle burada çözmeye çalışıyoruz." şeklinde konuşuyor.
Zaman