Kentsel Dönüşüm Yasası, müteahhite kolaylık yasası mı?
Merakla beklenen kentsel dönüşüm yasası Meclis’ten geçti. Mimarlar ve şehir plancılarına göre sosyal yönü zayıf olan yasa müteahhitlerin işini kolaylaştıracak
Yaklaşık 7 milyon konutun yıkılıp tekrar yapılmasını sağlayacak Kentsel Dönüşüm Yasası önceki gün Meclis’ten geçti. Yasa en çok mega kent İstanbul’u ilgilendiriyor. Yasa kapsamında İstanbul’da 2 milyona yakın konutun dönüştürüleceği ifade ediliyor. Konuyu Taraf’a değerlendiren uzmanlar yasa hakkında farklı görüşlere sahip olsa da yasanın uygulanması sırasında mülkiyet hakkının göz ardı edilmemesi konusunda hemfikir. Deprem Uzmanı Ahmet Ercan ise “İstanbul’un yıkılması gerekiyor. Bunu biz yapmazsak deprem yapacak. O zaman bize maliyeti 250 milyar dolar olacak” dedi. Uzmanların görüşleri şöyle:
Müteahhite kalmamalı
Korhan Gümüş (Mimar): Bu yasanın hukuk devleti normuna uygun olmadığını düşünüyorum. Çünkü insanların yaşama çevresi sadece bir inşaat mantığıyla dönüştürülemez. Bu yasa totaliter devletlerde görülen yasalara benziyor. Ancak şu da var ki kentsel planlama ve yönetim modeli çok sorunlu. Bunu değiştirmek lazım. Uygulanacak yeni çözümün insanları yerinden etmeyen sosyal boyutlar içeren bir çözüm olması gerekir. Şehir planlamacıları olarak bu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmamasını talep ediyoruz. Sorunu çözmek için anayasa meselesinde olduğu gibi bir toplumsal seferberlik yaratılması gerekir. Sulukule, Tarlabaşı gibi yerlerde olumsuz sonuçlar ortaya çıktı. Dolayısıyla bu işi sadece yatırımcılar ve müteahhitler yapmamalı.
Dönüşüm inşaat demek değil
Erhan Demirdizen (Şehir Planlamacıları Odası Eski Başkanı): Deprem nedeniyle kentsel dönüşüme ihtiyaç vardır."
Hüseyin İstemil - Önder Çelik / TARAF