01 / 01 / 2025

Yıkmayalım da altında mı kalalım?

 Yıkmayalım da altında mı kalalım?

Akşam gazetesi genel yayın yönetmeni İsmail Küçükkaya, köşesinde "Baştan ilan edeyim, bu konuyu önemsiyor, partiler üstü görüyor ve destekliyorum. Telafisi imkansız can ve mal kayıplarını önlemek, deprem olduktan sonra ağlamamak için zorunluluk. Ama eleşt



İşte o yazı;


"Gündem kentsel dönüşüm...

Yaşamsal reform paketi...

Çarşamba akşamı, yasası TBMM'de kabul edildikten beş dakika sonra Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'la yaptığımız görüşme dün manşetimizdeydi. Tam da beklediğimiz gibi büyük yankı yarattı. Haber, NTVMSNBC'den Sol Haber Portalı'na kadar her yerdeydi. Ayrıca gün boyu dönüşüm projeleri canlı yayınlarda şehir şehir tartışıldı. 

Bu çok normal, zira ülkemizin neredeyse tamamı deprem bölgesinde kurulu. Üstelik en doğusundan en batısına bütün kentlerimizdeki konut stoku kalitesiz ve güvensiz. 

İstanbul ve  İzmir  dahil, deprem kapıda, önlemler yetersiz. 

Bakan Bayraktar'ın sözleri ile Kentsel Dönüşüm Yasası'na olumlu olumsuz çok geniş kapsamlı yorum, eleştiri ve destek açıklamaları geliyor. 

Adı bile önemli, üzerinde durmaya değer:

'Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun'.

Baştan ilan edeyim, bu konuyu önemsiyor, partiler üstü görüyor ve destekliyorum. Telafisi imkansız can ve mal kayıplarını önlemek, deprem olduktan sonra ağlamamak için zorunluluk. Ama eleştirenlerin de haklı endişeleri var. Doğru projelendirmenin yapılması için kaygılar dikkate alınmalı. Hak sahibini mağdur etmeyecek önlemler kesinlikle hayata geçirilmeli. Müteahhitler de konut sahipleri de bu meseleye fırsatçılıktan uzak yaklaşmalı. Burada söz ettiğimiz yaşam hakkı... Bütün taraflar bunun bilincinde olmak zorunda.

İşin çok önemli bir yanı daha var. Binalar sağlam ve kaliteli olacaklar tamam ama ya estetik... Yeni yapılar, bu toprakların yetiştirdiği nice mimarların ve üniversitelerimizin mezun ettiği  binlerce mimarın, mühendisin birikimini yansıtmalı. Mimar Sinan'ların mirasını taşımalı... Gelişen Türkiye'ye yakışır kentler istiyoruz.

AKŞAM'ın yayın çizgisi de tastamam bu doğrultuda oluşturuldu. En başından beri... 'Deprem İstanbul'u yıkmadan biz yıkalım' sloganımız Van depreminden hemen sonra gündeme oturmuştu. 

Ve şu anda güçlü bir siyasi iktidar, kentsel dönüşüme inanan bir Başbakan ve pratik zihinli bir Şehircilik Bakanı var. Aynı zamanda eleştirileri de en yalın ve doğru biçimde aktarmak boynumuzun borcu. 


ELEŞTİRELİM AMA HANİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ?

Kanunun çıktığı dakikalardan itibaren Mehmet Bekaroğlu'nun sert suçlamaları başladı. Bekaroğlu twitter üzerinden yoğun eleştiriler yöneltti. 'Dördüncü Murat Yasası' diye tanımladığı kanunun arkasındaki motivasyonu 'kar hırsı' olarak gördüğünü yazdı.

Dün, üç saatlik bir seyahat için Malatya'ya uçmuştum. Kalabalık bir işadamı heyeti vardı. Program akşam 21.00'de sona erecekti. İşlerim nedeniyle öğlen 12.45 uçağıyla İstanbul'a döndüm. Uçak sabah 07.00'deydi, daha 09.00 olmadan Gürsel Tekin aradı. Kanunu ve Bakan Bayraktar'ın açıklamalarını eleştiriyordu. 'Gerçek İstanbulluları evlerinden edecekler' diyordu.

Ali Ağaoğlu'na düşüncelerini sordum. Detaylı işleyeceğiz ama özetle şu kadarını aktarmalıyım, Ağaoğlu kentsel dönüşüm yapılacak bölgelerdeki vatandaşların aynı yerde ev sahibi yapılması gerektiğini söylüyor ve bunun borçlandırılmadan yapılmasını öneriyor. Bu iki ana prensibe uyulması halinde kentsel dönüşümün başarılı olacağına inanıyor. Aksi halde olacaklar hakkında şöyle uyarıyor:

'İstanbul'da 7 büyüklüğündeki bir depremde sağ kalacaklar korksun. İnanın istemezler. Ölen kurtulur. Van depremini yaşadık. İstanbul'daki binaların yüzde 70'i Van'da yıkılanlardan kalitesiz. Mülkiyet hakkı kutsal ama yaşama hakkı her şeyden önce gelir.'


BAŞARI ÖYKÜLERİ DE VAR...

Ağaoğlu, 'üçte iki onay halinde kalan üçte bir için kamulaştırma' imkanı getirilmesini çok doğru buluyor. 'Vatandaşımız fırsatçılık yapmasın, hakkı da yenmesin' diyor. Devletin bulacağı kaynak için de Erdoğan Bayraktar'a güveniyor. 'Bayraktar o kaynağı bulur. Özel sektörde bile öyle biri yok, bunu söylemekten de çekinmem' diyor.

Bir başka inşaat firması DAPYAPI'nın patronu Ziya Yılmaz telefonla aradı. 'Temkinli iyimser' diyebilirim. Projeyi destekliyor ama sektörün de önünün açılması gerektiğini, KDV sorunu gibi konuların çözülmesi gerektiğini belirtiyor. Fiyatların düşük olacağı açıklama ve beklentilerini ise 'zor ihtimal' diye görüyor. Sektör oyuncuları burada haklı olabilir. 

Malatya'dan dönüş yolunda Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'la beraberdik. O, iki başarılı kentsel dönüşümü gerçekleştirdi. Tarlabaşı ve Söğütlüceşme'de kimseyi yerinden yurdundan etmeden bunu başardı. Şimdi Okmeydanı'nda tam 40 bin konutluk yeni bir dönüşüm üzerinde çalışıyorlar. Projeleri de hazır.

Bugün de sayfalarımızda kentsel dönüşümle ilgili görüşlere yer veriyoruz. Destekleyenler de var, eleştirenler de... Devam edeceğiz. Bu konudan daha önemli gündem maddesi olamaz. Deprem gelmeden şehirlerimizi kurtaralım."


İsmail Küçükkaya / AKŞAM


Geri Dön