28 / 04 / 2024

Düşük faizli kredi dönemi bitti: Artık yüzde 50’nin altında kredi sunmak zor

Düşük faizli kredi dönemi bitti: Artık yüzde 50’nin altında kredi sunmak zor

Faiz oranlarındaki yüksek artış sonucunda, oranlar yüzde 50 seviyelerine tırmanırken, kredi talebinde ciddi bir azalma yaşandı. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, insanlara artık yüzde 50'nin altında bir faiz oranıyla kredi sağlamanın gerçekçi olmadığını belirtti. 



Ekonomik politikalardaki değişiklikler sonucunda kredi faizleri ve enflasyon arasındaki fark azaldı. Yüksek faiz oranları nedeniyle finansman bulmada güçlük yaşayan yatırımcılar bu kredilere olan ilgilerini kaybetti. Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, bireylerin de benzer bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti ve yüzde 40-50'nin altındaki faiz oranlarıyla kredi sunmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

“Ucuz krediye erişim eskisi kadar kolay değil”

Garanti BBVA Genel Müdürü Recep Baştuğ, "İnsanlar düşük maliyetli kredi almaya alıştı, bunun altını çizmek gerek. Bankalar kredi konusunda sadece aracıdırlar. Bir kişiden aldığımız parayı bir başkasına veriyoruz. Bizim bakış açımız kar marjıdır. Eğer maliyet yüzde 40 ve üzerine yüzde 8-10 ek maliyet ekleniyorsa bankanın maliyeti yüzde 50'dir. Bu koşullarda, yüzde 20'lik bir kredi beklentisi gerçekçi değil." diye belirtti. Baştuğ, "Önceden bazı bankalar nispeten daha uygun kredi sağlardı. Biz de bu imkandan yararlandık ama kısa süreli. Şu anki ucuz krediye erişim eskisi kadar kolay değil.”

Düşük faizli kredi dönemi bitti: Artık yüzde 50’nin altında kredi sunmak zor

“Piyasada dengesizlik söz konusu”

Haberde Baştuğ'un vurguladığına göre, mevcut faiz oranlarıyla TL kredisi kullanarak yatırım yapma koşulları şu anda uygun değil. Ancak enflasyonun azalmasıyla bu durum değişebilir. Aynı zamanda mevcut regülasyonların getirdiği kısıtlamalarla mücadele edilmekte.

Kredi büyümesi konusunda, kurumsal alanda %2.5, bireysel alanda ise %3'lük bir sınırlama olduğunu belirten Baştuğ, mevcut büyüme oranlarının bu sınırlamanın altında olduğunu bildirdi. İhracat ve yatırım kredileri söz konusu olduğunda bu oranların daha da düşük olduğunu ekledi. Baştuğ, TL kredisi ile bu oranlarda yatırım yapma şartlarının henüz olmadığına dikkat çekiyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, New York'taki konuşmasında belirttiği enflasyon muhasebesine geçiş konusundaki görüşlere de değinen Baştuğ, 2024 yılında bu tür bir değişikliği görmeyi umduklarını ifade etti.

2023 Ekim Fed faiz kararı ne zaman açıklanacak? Fed faiz beklentisi ne yönde?

Küresel piyasalar fed’in güvercin mesajlarıyla primlendi!

Altın fiyatlarında beklenmedik gelişme: Yatırımcılar o saati dört gözle beklemeye başladı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön