05 / 05 / 2024

Küresel piyasalar fed’in güvercin mesajlarıyla primlendi!

Küresel piyasalar fed’in güvercin mesajlarıyla primlendi!

Fed tutanaklarına göre yetkililer son faiz toplantısında para politikasının bir süre daha kısıtlayıcı kalması gerektiğini vurgularken, risklerin ise daha dengeli hale geldiğini belirttiler. Tutanaklarla birlikte Fed yetkililerinden de olumlu açıklamalar geldi.



Küresel borsalar Fed yetkililerinden gelen güvercin açıklamalar ve Fed tutanaklarının etkisi ile yükseliş gösterirken, bugün gözler ABD’de açıklanacak tüketici enflasyonu verilerinde olacak.

Bloomberg anketine göre TSİ 15:30’da açıklanacak verilerin eylül ayı için TÜFE’de aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 3,6 artış göstermesi bekleniyor. Wall Street endeksleri yükselişle kapanırken, S&P 500 yüzde 0,43, Nasdaq 100 yüzde 0,72 arttı. Yeni işlem gününde ABD vadeli endeksleri de artıda.

Asya borsalarının geneli de yükseliş yaşıyor. ABD 10 yıllık tahvil getirisi günü 15 baz puan düşüşle yüzde 4,65 seviyesinden geride bıraktı.

FED YETKİLİLERİNDEN GÜVERCİN AÇIKLAMA

ABD Merkez Bankası yetkililerinden gelen açıklamalar daha fazla faiz artışına ihtiyaç olmayacağına işaret etti. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic enflasyondaki düşüş durmaya başlamadığı sürece ABD merkez bankasının faiz oranlarını artırmasına gerek olmadığını söyledi. “Bugün için faiz oranları konusunda daha fazla bir şey yapmamıza gerek yok” diyen Bostic, “Enflasyon durursa veya diğer yöne giderse, bu daha fazlasını yapmamız gerektiğinin açık bir belirtisi olacaktır” şeklinde konuştu.

 Küresel piyasalar fed’in güvercin mesajlarıyla primlendi!

Bloomberght.com’un haberine göre Fed Guvernörü Christopher Waller da finansal piyasalar sıkılaşırken, ABD merkez bankasının faiz oranlarıyla ilgili daha fazla adım atmadan önce ne olacağını izleyeceğini belirtti. Waller, “Ekonominin reel tarafı iyi gidiyor gibi. Nominal taraf istediğimiz yönde ilerliyor. Yani bir nevi izleyip oranlarda neler olduğunu göreceğimiz bir noktadayız” ifadesini kullandı.

Boston Fed Başkanı Susan Collins, muhtemelen sıkılaştırma döngüsünün zirvesine yakın veya muhtemelen zirvesinde olduklarını söyledi.

ALTINA DÜŞÜK TAHVİL DOPİNGİ

Altın fiyatları, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz oranlarının yeterince yüksek olduğu yönündeki yorumları sonrası tahvil getirilerinin düşmesiyle bu ayın en yüksek düzeyinde işlem görmeye başladı.

Spot altın, bu hafta yüzde 1,5 artış göstermesinden sonra haftanın 3. işlem gününde 1.860 dolar düeyinde yatay seyir gösterdi.

Tahvil getirileri, swap piyasalarında faiz artırımı ihtimalinin düşmesiyle, Salı günlük bazda yılın en büyük kayıplarından birine ulaştı. Hamas'ın İsrail'e saldırısının güvenli liman alımını teşvik etmesiyle Pazartesi günü yüzde 1,5 oranında yükseldikten sonra seansı hafif düşüşle geride bıraktı.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi pek değişmezken, gümüş, platin ve paladyumun yatay seyir gösterdi.

TAHVİL YATIRIMCILARI YÖN DEĞİŞTİRİYOR

Schroders Plc fon yöneticileri kısa vadeli tahvillerin, uzun vadeli tahvillerden daha iyi performans gösterdiğinde kazanç sağladıkları pozisyonlarını kapatmaya başladılar. Bu pozisyonlar Fed’in şahin politikasını sürdüreceği beklentilerinin tahvillere satış getirmesine karşın son aylarda yatırımcılara kazanç getirmişti. Ancak Fed yetkililerinden son günlerde gelen açıklamalar, daha fazla faiz artışına ihtiyaç olmayacağını gösteririken, tahvillerdeki satış baskısının en kötüsünün ortadan kalktığına işaret ediyor. Bu da yatırımcıları, cazip seviyelerdeki tahvilleri ellerinde tutmaya itiyor.


Geri Dön