27 / 04 / 2024

Küresel piyasalar Fed’in güvercin mesajlarıyla rahatladı!

Küresel piyasalar Fed’in güvercin mesajlarıyla rahatladı!

Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson, artan tahvil getirilerini politika kararlarını verirken dikkate alacaklarını açıkladı. Fed’in faizde durma sinyali vermesi ile risk iştahı artarken hisse senetleri yükseliyor.



Fed’den gelen faizde durma sinyalleri tahvillerle birlikte hisse senetleri piyasalarında da pozitif bir atmosfere yol açtı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi son altı haftanın en hızlı günlü yükselişini kaydetti. Pazartesi günü tatil olan Japonya Nikkei 225 endeksi yüzde 2’den fazla artışla ralliye öncülük ederken, Amerikan vadelileri de toparlanmanın devam edeceğini gösterdi.

Pazartesi gününü yüzde 0,6 yükselişle kapatan S&P 500’de vadeliler yüzde 0,1 artıda işlem görmeye başladı. Risk iştahında artışla birlikte kur piyasası sakin seyrediyor.

Bloomberght.com’un haberine göre pazartesi gününü yüzde 4,2 yükselişle Nisan ayından beri en hızlı ralliyle kapatan Brent petrol vadeli kontratı bu sabah yüzde 0,3 kayıpla 87,8 dolardan alıcı bulmaya başladı.

Orta Doğu’daki Jeopolitik risklerin artmasıyla pazartesi yüzde 1,6 yükselen spot altın ise yatay seyirle 1.862 dolardan alıcı bulmaya başladı.

Küresel piyasalar Fed’in güvercin mesajlarıyla rahatladı!

FED ÜYELERİNDEN RAHATLATAN MESAJLAR

Fed, artan tahvil getirilerine karşı dikkatli olacağının sinyalini verirken, Fed Başkan Yardımcısı Philip Jefferson tahvil getirilerindeki yükselişi, ekonomi üzerinde potansiyel bir engel olarak yakından takip ettiklerini söyledi.

Dallas kentinde NABE konferansında konuşan Jefferson, Fed yetkililerinin ek politika sıkılaştırmasının gerekip gerekmeyeceğini detaylı bir şekilde incelediğini belirterek “Yüksek tahvil faizleri sonucu finansal koşulların sıkılaşmasının farkında olmaya devam edeceğim. Bunu politika patikasının geleceğini değerlendirirken de aklımda tutacağım” ifadesini kullandı.

Fed üyelerinden Mary Daly ve Lorie Logan da finansal koşullardaki son dönemde yaşanan sıkılaşmayı öne çıkararak bu durumun ek faiz artışlarının yerine geçebileceğini vurguladı.

Fed’in Eylül'de faizlerin daha da artabileceğini, ve uzun süre yüksek kalacağını belirtmesi sonrası eylül faiz kararından bu yana ABD 10 yıllık tahvil getirileri yaklaşık 40 baz puan birden yükselişe geçmişti. Jefferson yeterince sıkı politika uygulamama ile aşırı kısıtlayıcı olma arasında bir denge bulmaları gerektiğini, risk yönetimi açısından hassas bir dönemden geçtiklerini belirtti. Vadeli piyasada 31 Ekim-1 Kasım faiz toplantısı için faiz artış ihtimali yüzde 20’nin altında fiyatlanmaya başladı.


 


Geri Dön