Küresel piyasalar FED’in faiz kararına kilitlendi!
Küresel piyasalarda, gözler Fed başta olmak üzere önemli merkez bankalarının faiz kararlarına çevrildi. Piyasalarda bankanın politika faizini beklenenden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutacağına yönelik endişeler arttı.
Orta Doğu'daki çatışmaların daha geniş alanlara yayılabileceği ve ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri aşmasının ardından küresel piyasalarda, politika faizinin tahminlerden daha uzun süre yüksek seviyelerde tutulacağı endişeleri hakim. Piyasalarda negatif bir seyir izlenirken gelecek hafta gözler ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere önemli merkez bankalarının faiz kararlarında olacak.
7 Ekim'de başlayan İsrail-Filistin çatışmasının tüm dünyadan gelen tepkilere rağmen hala devam etmesi, piyasalarda risk algısını yükseltirkan konuya ilişkin haber akışı da piyasaların yönü üzerinde etkili olmaya devam ediyor.
Bloomberght.com’un haberine göre analistler, para piyasalarındaki fiyatlamalarda, gelecek hafta çarşamba günü Fed'in para politikası kurulu toplantısında politika faizini yüzde 5,25-5,50 seviyesinde sabit bırakacağına kesin gözüyle bakıldığına dikkat çekiyor. Analistler, fiyatlamalarda bankanın 2024'e kadar faizi sabit bırakacağı şeklindeki tahminlerin de güçlü kalmaya devam ettiğini belirtti.
Karar sonrası açıklanacak toplantı metninde yer alan ifadelerin önemine vurgu yapan analistler, toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı açıklamaların piyasalarda hareketliliği artırabileceği görüşünde.
FAİZ UZUN SÜRE YÜKSEK KALACAK
Analistler, Fed'in para politikası kararlarını alırken göz önünde bulundurduğu en önemli veriler arasında olan tarım dışı istihdam ve ADP özel sektör istihdamı verilerinin de bankanın ilerleyen dönemlerde nasıl adımlar atacağına dair işaretler verebileceğini belirtti.
Orta Doğu'daki gelişmelerin yanı sıra yoğun makroekonomik veri takviminin de takip edildiği geçen haftada açıklanan rakamların, Fed'in şahin adımlarına rağmen ABD ekonomisinin güçlü kalmaya devam ettiğini göstermesiyle bankanın politika faizini beklenenden daha uzun süre yüksek düzeylerde tutacağına yönelik endişeleri artırdı.
ABD ekonomisi, bu yılın üçüncü çeyreğinde yıllık bazda yüzde 4,9 büyüme kaydederek, beklentileri aşarken 2021'in son çeyreğinden bu yana en hızlı büyüme rakamına ulaştı.
Ülkede tüketim harcamaları eylülde yüzde 0,7 ile tahminlerin üzerinde artarken, gelirler yüzde 0,3 ile öngörülerden az yükseliş yaşadı.
FİTCH: TÜKETİCİ HARCAMALARI GÜÇLÜ
Fed'in enflasyon göstergesi olarak dikkate aldığı, gıda ve enerji kalemlerinin hesaplama dışı tutulduğu çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, aylık olarak yüzde 0,3 ve yıllık bazda yüzde 3,7 artış göstererek piyasa beklentilerine paralel hareket etti.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, açıklanan verilerle ilgili olarak yaptığı açıklamada, güçlü tüketici harcamaları ve istihdam artışının ABD'nin ekonomik büyümesini desteklediğini, küresel tahvil getirilerinin de son aylarda önemli ölçüde arttığını belirtti.
Fitch açıklamasında, tahvil getirilerindeki artışın, merkez bankalarından politika faiz oranlarının zirvelere yaklaştığı yönündeki sinyallere ve uygulanan parasal sıkılaştırmanın artık kredi büyümesi üzerinde baskı oluşturduğuna dair açık kanıtlara rağmen gerçekleştiğine vurgu yapıldı.
Hafta başında yüzde 5,02 ile son 16 yılın zirvesine çıkan ABD'nin 10 yılık tahvil faizi yaklaşık 18 baz puan gerileyerek yüzde 4,84 düzeyinden haftayı geride bırakırken dolar endeksi haftalık bazda yüzde 0,4 yükselişle haftayı 106,6 düzeyinde tamamladı.
Orta Doğu'da tansiyonun düşmemesi emtia fiyatları üzerindeki etkisini sürdürürken, altının ons fiyatı yüzde 1,2 artışla 2.005,9 dolardan haftayı geride bıraktı. Böylece ons altın yaklaşık 5 ay sonra ilk kez 2.000 doları aştı.
Gelecek hafta yurt içi veri gündeminde, pazartesi günü ekonomik güven endeksi, salı günü dış ticaret dengesi, çarşamba günü imalat sanayi PMI, perşembe günü enflasyon raporu, haftalık para ve banka istatistikleri, cuma günü ise enflasyon verileri açıklanacak.