02 / 05 / 2024

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararına çevrildi

Küresel piyasalarda gözler Fed'in faiz kararına çevrildi

ABD Merkez Bankasının (Fed) bugün açıklayacağı para politikası kararları ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları öncesinde küresel piyasalar pozitif seyrederken, İsrail-Filistin çatışması ve Japon varlıkları kaynaklı hareketlilik sürüyor.



Dünya genelinde piyasalar bir kez daha Fed'in atacağı kararlara kilitlenirken, son dönemde açıklanan bir dizi makroekonomik verinin ekonominin hala sıcak olduğuna işaret etmesine karşın bankanın politika faizini sabit bırakmasına kesin olarak bakılıyor.

Bununla birlikte Fed'in aralık ve ocak ayındaki adımlarıyla ilgili faiz artırımı olasılığı ihtimal dahilinde kalmaya devam ederken, politika metni ve Fed Başkanı Powell'ın toplantı sonrası yapacağı açıklamalarda gelecek dönem politikalara yönelik olası sinyaller dikkatle takip edilecek.

Analistler, bugün ve cuma günü açıklanacak istihdam piyasasına ilişkin verilerin de para piyasalarındaki fiyatlamaları etkileyeceğini vurgulayarak, ekonominin beklenilen şekilde yavaşlamaması halinde Fed'in aralık veya ocak ayında yeniden faiz artırabileceğine ilişkin ihtimallerin güçlenebileceğini ifade ettiler.

ABD TAHVİL FAİZİ ZİRVEDE

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,92 ile son 16 yılın zirvesine yakın düzeyde seyrine devam ederken, ABD hükümetinin yılın son çeyreğine ilişkin borçlanma takvimini bugün açıklayacağı belirtildi.

Analistler, dördüncü çeyrek için hükümetin borçlanma planını sınırlı da olsa düşürdüğünü ancak borçlanmanın hangi vadeler üzerinde ne miktarda yapılacağı konusundaki belirsizliklerin yatırımcıları temkinli davranmaya yönlendirdiğini ifade etti.

EMTİA FİYATLARI HAREKETLİ

Brent petrolün varil fiyatı İsrail-Filistin çatışmasının sürmesine rağmen düşüş eğilimini üst üste üçüncü iş gününe taşırken, bu seyirde ABD'nin petrol üretimini rekor seviyeye çıkarması etkili oldu. Brent petrolün varil fiyatı şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,2 altında 85,1 dolardan satılıyor.

Altının ons fiyatı da önceki kapanışa göre yüzde 0,3 azalışla 1.978 dolardan işlem görüyor.

Dün, New York borsasında Dow Jones endeksi yüzde 0,38, S&P 500 endeksi yüzde 0,65 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,48 artış gösterdi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne düşüşle start verdi.

Avrupa borsalarında dün İngiltere hariç alış ağırlıklı bir seyir izlenirken, dün açıklanan verilere göre Avro Bölgesi'nde eylülde yüzde 4,3 olan yıllık enflasyon, ekimde yüzde 2,9'a gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesine düştü.

Küresel piyasalarda gözler Fed in faiz kararına çevrildi

AVRO BÖLESİNDE KÜÇÜLME HAKİM

Dunya.com’daki habere göre Avro Bölgesi ekonomisi önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,1 küçülme yaşadı. Analistler, bölgede enflasyonda görülen yavaşlamanın Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) politika adımlarıyla uyumlu olduğunu belirterek, bölge ekonomisindeki daralmanın sınırlı kalmasının yumuşak iniş ihtimalini artırarak risk iştahını beslediğine dikkat çekti.

Öte yandan, yarın İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz kararının yatırımcıların odağında olduğunu belirten analistler, bankanın politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakıldığını vurguladı.

Dün, Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,64, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,89 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzde 1,47 artarken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,08 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne de yükseliş trendiyle start verdi.

Asya pay piyasaları Hong Kong hariç alış ağırlıklı bir seyirle başladı. Japonya Merkez Bankası (BoJ) 10 yıllık tahvil faizinin yüzde 0,97 ile son 10 yılın zirvesine çıkmasının ardından plansız tahvil alımı yaptı.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 2,2, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,9 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,1 artarken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,3 düşüş yaşadı.


 


Geri Dön