21 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nasıl sağlanır?

Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nasıl sağlanır?

Kentsel dönüşüm ile ilgili usul ve esaslara 6306 sayılı afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanunda yer veriliyor. Peki, Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk nasıl sağlanır?



Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı...

 

12 mesken ve bir dükkandan oluşan bir binada dükkan sahibiyim. Dükkanım meskenlerden daha büyük ve değerli. Şimdi kentsel dönüşüme geçilecek ama müteahhitle 2/3 oranında anlaşacak olan kat sahipleri benim dükkanımın olmayacağı veya küçüleceği bir projede anlaşırsa benim durumum ne olur? ● M.G. 

 

Değerli okuyucum sorunuzun önemi büyük. Bunu, başına gelmeyen anlamaz. Zira bu nedenle her kafadan bir ses çıkıyor ve binadaki 2/3 oranında kat malikinin müteahhitle dilediği anlaşmayı yapabileceği iddia ediliyor. Ben ise yıllardır adeta tek başıma bir başka şey söylüyorum. Kentsel dönüşümle ilgili yasanın binanın müteahhide verilmesi ile ilgili 3’üncü maddesinde 2/3 oranında anlaşma ile yapılır diye bir cümle yok. Bu 2/3 oranı nereden çıktı anlatabilen de yok. Bu oran 6’ncı maddede var. O da şunu söylüyor: Bina yıkılıp da arsa haline gelmişse ortakların 2/3 ile sözleşme yapılabilir. Bu da nisbeten doğal karşılanabilir zira müşterek mülkiyette kararlar çoğunlukla alınır. Bu yasa da özel bir nisap belirlemiş. Ancak bu bina ayaktayken uygulanmaz. Nedeni ise çok ama çok basit: Mülkiyet hakkı.

 

YOK BÖYLE BİR ŞEY

Siz 2/3 oranı ile bir karar alıp binayı yıkarsanız 1/3 oranındaki malikin mülkiyet hakkı ne olacak? Bunu bertaraf edebilir misiniz? Etmeye kalkarsanız veya bu konuda bir yasa çıkarsa bu Anayasa'ya aykırı olmaz mı? Olur elbette! Bu yanlış uygulamaya son verilmelidir ki bu durumda sizin haklarınızın bertaraf edileceği endişesi de ortadan kalkacaktır. Hiç kimsenin malı elinden zorla alınamaz. Kamulaştırma yasasında dahi birtakım tedbirler alınmıştır. Önce kamu yararı kararı alınmalıdır, sonra gayrimenkulün maliki ile pazarlık edilmelidir, olmadı mahkemenin tayin edeceği gayrimenkulün bedeli peşin peşin malik adına bankaya yatırılmalıdır ve tescil bundan sonra yapılmalıdır. Kamunun ihtilacı için dahi böyle önlemler alınmışken sen kalk 10 kişinin yedisiyle karar ver, diğer üç kişinin malını elinden al... Yok böyle bir şey.


Geri Dön