Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde 'asbest' riski!

Kentsel dönüşüm sırasında çıkan asbestin maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için önerge verildi.

Türkiye Mezotelyama çalışma Grubu'nun hazırladığı Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Raporu sonuçlarına bakıldığında, 2013 yılında yapılan incelemelere göre, ülke genelinde yaklaşık 400, Eskişehir Mihalıççık ilçesi. Tatarcık Mahallesinde yaklaşık 30 yıl önce kapatılan asbest maden ocağının bulunduğu bölgede halen asbest etkisi hala devam ediyor. 48 köyünde asbest temasının devam ettiği ilgili raporda yer aldı. 

Bu binalarda asbest var

Ülke genelinde 2011 yılı itibariyle kentsel dönüşümde kullanılan asbest ve her türlü asbest mineralinin ticari kullanımı yasaklandı. Bu yasağa rağmen ikinci bir faktör jeojenik (çevresel) asbest maruziyeti oldu. 2010’dan önce yapılan binaların yıkımı sırasında yüksek miktarda asbest ile karşılaşılmaya başlandı.

Tehlikeden kaçılmıyor

Kanserojen bir mineral olan asbestin üzerinde büyük ciddiyetle durulması gerekiyor. Asbest son yıllarda hızlanan kentsel dönüşümle birlikte gündemimize daha fazla girdi. Yoğunlaşan kentsel dönüşüm kapsamında eski binaların yıkılıyor olması, binalarda olması muhtemel asbestin, çalışanlar ve çevrede yaşayanlar açısından tehlike oluşturmasını da kaçınılmaz hale getirdi. 

Kanser yapıyor

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı’nın yaptığı araştırmada asbest, asbestosis, akciğer kanseri, mezotelyoma, kalsifiye veya kalsifiye olmayan plevral plak (akciğer zan üzerinde kireçlenme yapmış veya yapmamış lokal zar kalınlaşması), diffuz plevral fibrozis (akciğer zarında çepeçevre kalınlaşma), Benign asbest plörezisi (akciğer zarlan arasında iyi huylu su toplanması), yuvarlak atelektazi (akciğerde küçük sönmüş alanlar) ve diğer tümörler (GİS, böbrek, larinks vb.) gibi ciddi hastalıklara yol açıyor.

Asbestin zararları azaltılacak

Karşı karşıya olduğumuz risklere karşı bugüne kadar izlenen yoldan farklı bir mücadele stratejisine ihtiyaç duyulan ülkemizde asbest zararlarını azaltmayı bir devlet politikası haline getiren, konuyla ilgili mevzuat ve kurumsal alt yapıdaki kopukluğu gidererek antropojenik ve jeojenik asbest maruziyeti ile bütünlüklü ve sistematik mücadeleyi temel alan, katılımcı (toplumsal tabanlı) bir asbest risk yönetim anlayışının ivedilikle inşa edilmesi gerekiyor.

TBMM gündeminde

Tüm bunlar değerlendirildiğinde, piyasaya arzına ve kullanımına ilişkin kısıtlamalar hakkında yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair, yönetmelik ile yasaklandığı bilinen asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için tüm araştırmaların ve bilimsel çalışmaların yapılması, ortaya konan risklerin değerlendirilmesi, durumun tespit edilmesi ve çok geç olmadan önlem alınması için Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ve 19 milletvekili meclise araştırma önergesi verdi. 

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com