22 / 11 / 2024
fuzul

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi.




Yasaklandığı bilinen asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasına ilişkin meclis araştırması önergesi verildi.

Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu ve 19 milletvekili tarafından asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla önerge hazırlandı. 

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

Kentsel dönüşüm kapsamında asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için bilimsel çalışmalar yapılması ve olası risklerin tespit edilerek alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla bir meclis araştırması açılmasıyla ilgili önerge verildi.

Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, ''Türkiye Mezotelyama çalışma Grubu tarafından hazırlanan Türkiye Asbest Kontrolü Stratejik Raporu'na göre 2013 yılındaki incelemeler sonucunda," Ülke genelinde yaklaşık 400, Eskişehir Mihalıççık ilçesi. Tatarcık Mahallesinde yaklaşık 30 yıl önce kapatılan asbest maden ocağının bulunduğu bölgede halen asbest etkisini sürdürdüğünü, 48 köyünde asbest temasının devam ettiği ilgili raporda tespit edilmiştir. 31.12.2010 tarihinde yürürlüğe giren Bazı Tehlikeli Maddelerin, Müstahzarların ve Eşyaların Üretimine, Piyasaya Arzına ve Kullanımına İlişkin Kısıtlamalar Hakkında Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile yasaklandığı bilinen asbestin günümüzdeki maruziyetinin Önlenmesi için tüm araştırmaların ve bilimsel çalışmaların yapılması, ortaya konan risklerin değerlendirilmesi, durumun tespit edilmesi ve çok geç olmadan önlem alınması amacıyla Anayasa'nın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz'' diye konuştu. 

Asbest maruziyetinin önlenmesi için meclis araştırması önergesi verildi!

GENEL GEREKÇE 

Türkiye Mezotelyoma Çalışma Grubu tarafından 2013 yılında hazırlanan Türkiye Asbet Kontrolü Stratejik Raporu'na (akciğer zarı kanseri), gırtlak kanseri, yumurtalık kanseri ve asbestozis ile asbest maruziyeti arasındaki doğrudan ilişkisinin anlaşılması ve ülke genelinde yaklaşık 400, Eskişehir Mihalıççık ilçesi, Tatarcık Mahallesinde yaklaşık 30 yıl önce kapatılan asbest maden ocağının bulunduğu bölgede halen asbest etkisini sürdürdüğünü, 48 köyünde asbest temasının devam ettiği ilgili raporda tespit edilmiştir. 

Ülkemizde de 31.12.2010 tarihinden itibaren her türlü asbest mineralinin ticari kullanımı yasaktır. Bu yasaklamaya karşın daha önce piyasaya girmiş olan asbestin değişik ürünlerdeki varlığı ve bu ürünlerin gündelik hayattaki dolaşımı devam ettiğinden antropojenik (endüstriyel) - asbest maruziyetinin neden olduğu riskler ülkemizde güncelliğini hala korumaktadır. 

Ülkemizde gerçekleştirilen tıbbi jeolojik ve diğer epidemiyolojik araştırmaların gösterdiği gibi asbest güvenliğini tehdit eden ikinci bir faktör jeojenik (çevresel) asbest maruziyetidir. Bu iki belirleyici faktörün etkilerine karşı asbest güvenliğini güçlendirecek adımların atılmaması nedeniyle asbest bir çevre ve halk sağlığı sorunu olarak günümüzde de varlığını sürdürmektedir. 

Ülkemizin önemli bir asbest ithalatçısı ülke olmanın yanı sıra asbest üreticisi ülke olduğunu da göstermiştir. Türkiye hem antropojenik hem de jeojenik asbest maruziyetinin bir arada yaşanmaya devam edildiği bir ülke olmasına karşın gerek bireysel gerekse kamusal düzeyde asbest farkındalığı oldukça düşük seviyededir. Karşı karşıya olduğumuz risklere karşı bugüne kadar izlenen yoldan farklı bir mücadele stratejisine ihtiyaç duyulan ülkemizde asbest zararlarını azaltmayı bir devlet politikası haline getiren, konuyla ilgili mevzuat ve kurumsal alt yapıdaki kopukluğu gidererek antropojenik ve jeojenik asbest maruziyeti ile bütünlüklü ve sistematik mücadeleyi temel alan, katılımcı (toplumsal tabanlı) bir asbest risk yönetim anlayışının ivedilikle inşa edilmesi gerekmektedir. 

Ulusal asbest profili temelinde asbest güvenliği sorununu tarihsel gelişim süreci içerisinde ele almak ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunmak gerekmektedir. Piyasaya arzına ve kullanımına ilişkin kısıtlamalar hakkında yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair, yönetmelik ile yasaklandığı bilinen asbestin günümüzdeki maruziyetinin önlenmesi için tüm araştırmaların ve bilimsel çalışmaların yapılması, ortaya konan risklerin değerlendirilmesi, durumun tespit edilmesi ve çok geç olmadan önlem alınması amacıyla Anayasanın 98. ve TBMM İç Tüzüğünün 104. ve 105. Maddeleri gereğince Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Dönüşümde 'asbest' tehlikesi!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com 
 


Geri Dön