Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümde devrim gibi bir dönem! Dönüşüm süreci hızlanıyor!

6 Şubat deprem felaketi kentsel dönüşümün önemini bir defa daha gösterdi. Hız kazanan çalışmalarla, afet riski altındaki bölgelerin dönüştürülmesine ilişkin yasa düzenlemesi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Düzenlemelerin ortak hedefi ise dönüşüm sürecini hızlandırmak.

İlgililere iletilmeyen tebligatlar, risk tespitinin önüne geçmek için açılmayan kapılar, ufak farklarla sağlanamayan üçte iki çoğunluk, kentsel dönüşüm için karşılanamayan finansman kaynağı… Bu gibi durumlar kentsel dönüşümü sürekli yavaşlatıyordu. Hatta durma nokta getiriyordu.

Gerçekleşen değişikliklerle bu tip senaryolar engellenerek mümkün olan en hızlı şekilde riskli yapıların dönüştürülmesi amaçlanıyor.

TRT Haber’den İlyas Umut Özacar’ın haberine göre, yeni yasal düzenlemelerin ne anlama geldiği, seneler boyu kentsel dönüşüm üzerine çalışmalar yapan mimar Dr. Nihat Şen paylaştı.

 

YALNIZCA BOŞ ALANLAR DEĞİL AYRICA MEVCUT YERLEŞİM YERLERİ DE ‘REZERV’ ALAN OLABİLECEK

“Yeni değişiklikle artık ‘yeni yerleşim alanları‘ cümlesi kalktı. Merkezdeki yerleşim bölgeleri de rezerv alan ilan edilebilecek. Bunun için bakanlık ve devlet diyor ki ‘Biz insanımızın can güvenliğini her şeyden öne alıyoruz’. Eğer taşınmaz sahipleri kendi bölgelerini rezerv alan olarak ilan edilmesini isterse, arsalarının yüzde 30’unu veya değerini kentsel dönüşüm bütçe hesabına yatırdığı durumda ben oranın rezerv alan olarak imar planını yapar ve mevcut insanların hakkını da korur, kentsel dönüşüm çalışmasına hız veririm diyor.”

KENTSEL DÖNÜŞÜM KARARINI ALMAK İÇİN YÜZDE 50 + 1 KİŞİ YETERLİ OLACAK

“Kentsel dönüşüm sürecinin yavaş sürmesinin en temel sebeplerinden biri de arsa payı oranlarını 3’te 2 çoğunluk kararıyla alınmasıydı. Çok düşük bir oranla bu kararlar alınamıyordu. Yeni kanuni değişiklikle inşaat ruhsatı alma dahil yüzde 50 artı bir kararı alındığı anda süreç başlayacak. İnşaat ruhsatını da ilgili belediye artık verme durumuyla karşılaşacak. Bu da sürecin hızlı ilerlemesinin sebeplerinden biri olacak.”

 

KARARA KATILMAYANLARI NASIL BİR SÜREÇ BEKLİYOR?

“Karara katılmayan kişilere 15 gün süre verilecek. 15 günün içinde karara katılmaları veya sözleşmeyi imzalamaları talep edilecek. 15 günün sonunda katılmazlarsa de satış heyetince belirlenen rakam üzerinden satışa gidilecek. Eğer satış yapılır ve aynı zamanda, kararı imzalamayan kişiler bu satış rakamına itiraz ederse mahkeme yoluna gidilecek. Mahkemenin belirleyeceği tutar satıştan daha fazla olması halinde de aradaki fark, hisseyi alan kişi tarafından eski malike ödenecek.”

KOLLUK KUVVETLERİ KAPALI KAPILARI AÇARAK RESEN TESPİT YAPABİLECEK

“Kentsel Dönüşüm Başkanlığı ya da belediyeler riskli bina olduğundan şüphelendiği bölgeleri resen tespit raporu yapma hakkına sahipler ve bir kerede 90 günü geçmemek kaydıyla da tahliyesini ve yapının yıkımını talep edebilecekler. Eğer maliklerce riskli yapı yıktırılmaması durumunda da mülki idarece yazılı izin alınarak kolluk güçleriyle riskli yapı yıkılacak. Masrafı da oradaki mülkiyet sahiplerinden payları oranında alınacak. Bunun yanı sıra, risk raporu yani can güvenliği riski var mı yok mu çalışmalarına engel olan kişiler vardı. Artık mülki amirin yazılı izniyle gerekli kolluk güçleriyle açılmayan kapılar açılacak. Ortak alanlara girilerek gerekli çalışmaların artık gerçekleşmesinin önü açıldı. Bundan sonra can güvenliği her şeyden önemli olduğundan engelleyici tüm etkenler ortadan kalkacak.”

 

TEBLİGAT ULAŞMAMA DÖNEMİ SON BULUYOR

“Tebligatların süresinde iletilmemesi ya da maliklere ulaşmaması da kentsel dönüşümü yavaşlatıyordu. Yeni düzenleme ile beraber artık bir yapı riskli bina olduğu belirlenir ve kesinlik kazanırsa o rapor binaya asılacak. E-tebligattan tüm maliklere tebliğ edilecek. Ayrıca, ilgili muhtarlıklarda 15 gün süreli askıda kalacak. 15 günün bitiminde o tebligat maliklere tebliğ edilmiş sayılacak.”

‘İmara açılmayacak’ denmişti! Eski askeri arazideki konut projesine onay verildi!

Kentsel dönüşümle Çorum’un çehresi değişecek!

Çiğli’ye imar planı müjdesi! Bölgede yapılaşma süreci başlıyor!