Kentsel dönüşümde elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumu ne olacak?
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, kentsel dönüşüm uygulamalarında meydana gelen sorunları TBMM Genel Kurulu’na taşıdı. Ekici, elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumunu ele aldı.
Konuşmasında kentsel dönüşüm uygulamalarında ortaya çıkan el birliği mülkiyeti sorununa değinen Hasan Ekici, şu ifadeleri kullandı: “Kentsel dönüşüm uygulamalarında ortaya çıkan sorunlardan bir tanesi elbirliği mülkiyetindeki hissedarların durumudur. Pek çok parselde elbirliği mülkiyetinde arsa payları var. Yasa, elbirliği mülkiyetini tek bir hisse olarak görüyor. Elbirliği mülkiyetinden paylı mülkiyete geçilemediği halde elbirliği hissedarlarının bir bölümü uzlaşsa da anlaşamayan hisselerin satış sırasında elbirliği mülkiyeti tek bir hisse olarak görülüyor. Ayrıca, satış yapılırken anlaşmak isteyen elbirliği mülkiyetindeki hisseler de satılmaktadır. Pek çok ata mülkünün Elbirliği Mülkiyetinde olması ve problem yaratan Elbirliği Hissedarlarının hissesinin uzlaşan elbirliği hissedarlarına satış yapılarak değerlendirilmesi vicdani bir durum olacaktır.”
Kentsel dönüşüm kararı konusunda gerekli olan salt çoğunluk için de değinen Hasan Ekici, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yasada yapılan düzenlemeyle dönüşüm kararı almak için getirilen “salt çoğunluk” sistemidir. Bu tür bölgelerde karar almak için üçte iki oranının sürmesi adil çözüm olacaktır. Ada bazlı dönüşüm en makul dönüşüm çeşididir. Bunun sağlanması konusunda yerel yönetimlere daha fazla yetkinin verilmesi makul olacaktır. Lisanslı kuruluşlarca oluşturulan Riskli Yapı Tespit Raporlarının ilgili idare tarafından sonuca ulaştırılması için idareye belli bir süre verilmesi uygun olacaktır” şeklinde konuştu.
KRİZ NEDENİYLE İNŞAATLAR YARIM KALDI
2018’de yaşanan kriz nedeniyle pek çok inşaatın yarım kaldığına da vurgu yapan Ekici, “Bunun yeniden yaşanmaması için yasada da öngörülen bina tamamlama sigortasının Emlak Katılım Bankası’nın ortak olduğu bir sigorta şirketi vasıtasıyla yaptırılması doğru olacaktır. Sigorta şirketleri özellikle inşaat sektörünü riskli görmeleri nedeniyle söz konusu sigorta işlemini yapmamaktadırlar. Dönüşümlerde uygulanan kira yardımları ne yazık ki günün mali gerçeklerinden uzaktır. Kira tutarlarının ve kira yardım süresinin 18 aydan 24 aya yükseltilmesi teşvik edici olacaktır. Öte yandan, kira yardımını bir kişi sadece bir ev ve bir işyeri için alabilmektedir. Bu yüzden, dönüşüm bölgelerinde birden çok evi ve işyeri olan vatandanlar dönüşüme olumlu bakmamaktadırlar. Dönüşümünü gerçekleştirdiğimiz binaların güvenli olduğundan emin olmamız lazım. Bu yüzden, yapım sürecinin her adımında; akredite şantiye şefi, akredite yapı denetim personelleri akredite laboratuvar çalışanlarının çoklu ve doğrulayıcı olması ve direkt yerinde denetimin gerçekleştirilmesi için lokasyon bilgisi içeren ve Parmak İzi ve Yüz Tanıma ile aktive olan programın devreye alınması önemlidir” ifadelerini kullandı.