29 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde en büyük engel yetki karmaşası ve bilgi yetersizliği!

Kentsel dönüşümde en büyük engel yetki karmaşası ve bilgi yetersizliği!

Gediz Üniversitesi öğretini üyesi Prof Dr Yasin Sezer, Afyon 1da re Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilginle 2 bin dava dosyasını inceledi Kentsel yenilemenin önündeki engeller belirlenip kitapta toplandı.



Gediz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof Dr. Yasin Sezer Afyon İdare Mahkemesi Başkanı Hüseyin Bilgin Ue daha önce kaleme aldıklan İmar Kanunu Uygulama Rehberi kitabını, kentsel yenilemeye göre guncelledi. Prot. Dr. Sezer ve Bilgin, Türkiye'nin farklı illennde görülen yaklaşık 2 bin imar davası dosyasını inceledi Kentsel dönüşümü nelenn engellediği tek tek tespit edildi. Hem bunlar hem de asılması için y apılması gerekenler 950 sayfalık kaynak eserde sıralandı. Prof. Dr. 

Sezer, süreci tıkayan en önemli sorunun bilgi yetersizliği ve yetki karmaşası olduğuna dikkat çekti, imar hukuku uzmanı Prof Dr. Yasin Sezer, taraflann yeterli bilgi sahibi olmaması nedeniyle çeşitli endişelerin ve ihtılallann yaşandığını dile getirdi, şunlan söyledi: "İnsanların kalası karışık, hak kaybına uğramaktan korkuyorlar ve bu nedenle dönüşüme ya hiç sıcak bak iniyorlar ya da süreç içinde mahkemeye başvuruyorlar. Belediyeler ve inşaat sektörü de bu konuda tam olarak bilgi sahibi değil Tüm bunlar bir araya gelince, dönüşüm sancılı ve ağır ilerliyor. Gerek depremsellik, gerekse imar hukuku yönünden yapıların önemli bölümü sorunlu olan  İzmir  gibi büyük kentlerde dönüşüme luz verilmesi gerekiyor. Hukukçulardan belediyelere, inşaatçılardan hak sahiplerine tüm taraflara yol göstererek dönüşüme hız katması amacıyla bu kitabı yazdık." Gediz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezer, eserin kısa sürede büyük ilgi gördüğünü, bilimsel çalışmalarda kaynak olarak kullanıldığını da İfade etti. 

"Başta üniversitemi/deki kentsel yenileme yüksek lisans programı olmak üzere benzer eğitimlerde yol göstenci olarak değerlendiriliyor. Şehirlerimizin çirkin görünümden. halkımızın da depremde yıkılma riski taşıyan yapılardan kurtanlnıasını sağlayacak yenilemeye vereceğimiz katkı, en büyük mutluluğumuz olacak" dedi. 


Zaman İzmir


Geri Dön