05 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde en mağdur kiracılar oldu!

Kentsel dönüşümde en mağdur kiracılar oldu!

Bilinçli Tüketici Derneği ( BİLTÜDER ) Başkanı Firdevs Koroğlu, bir yılını doldurmamış kiracılarla ilgili bir düzenleme bulunmadığını belirterek, Ancak bu kiracılardan ev sahibi sorumlu dedi...



KENTSEL dönüşüm süreci ile bir çok mal sahibi ve kiracı mağdur duruma düştü. Özellikle bu süreçte kiracılar en çok zara gören taraf olarak dikkat çekiyor. 


Bilinçli Tüketici Derneği (BİLTÜDER) Başkanı Firdevs Koroğlu, bir yılını doldurmamış kiracılarla ilgili bir düzenleme bulunmadığını belirterek, "Ancak bu kiracılardan ev sahibi sorumlu. 


Bu kiracıların kontratda doğan hakları bulunuyor" dedi. Koroğlu, bir yılını doldurmuş kiracıların hakları olduğuna dikkat çekerek, "Bir yılı dolmuş kiracıların haklarını Bakanlar Kumlu düzenliyor ve yetkiyi il idareleri, belediyeler ve TOKİ'ye veriyor" dedi ve ekledi: "Bu yetkili makamlar kiracılara başka bir yer gösterme, kredi çekerek o binadan mal satın alma haklarını veriyor. 


Ama rakam komik, düşük faizli kredi olarak 100 bin liralık bir haklan. Bu rakama İstanbul gibi bir yerden ev almak mümkün olamaz. Ayrıca yetkililerin gösterdiği yerlerden kredi çekebilme imkanlan bulunuyor. Anayasa Mahkemesi'nde dava açma hakları verileli de 2 ay oldu. 

Kat ittifakı tapulan olanların bile Anayasa Mahkemesi'nde hakları yeni doğdu." 


"KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇETELERİ" 


Koroğlu kentsel dönüşümle birlikte çeşitli rant kapılannın doğduğuna dikkat çekerek, "Güngören'de müteahhit çeteleri olduğuna dair şikayet geliyor bize. 


Binalarda bulunan kiracıların evlerini tehdit ve şantajla işgal etmek isteyenler var" dedi ve şöyle anlattı: "Kentsel dönüşüm çeteleri bunlar. Mal sahipleri kendilerini koruyamazken, kiracı kendini hiç koruyamaz. Yetkili makamlann inisiyatifine kalmış. Yetkili makamlar mal sahiplerinin ikamet edecekleri yeri gösteriyor ve kirasını ödüyor. Ama kiracıya da doğan aynı hakları vermiyor. Mal sahibi neyi onaylayacak ya da nasıl bir pazarlığa gireceği belirlenmemiş. Bu durumda mal sahibinin insafına kalmış. 


Mal sahibinin kiracıdan dolayı gelir kaybını ile ilgili bir düzenleme bulunmuyor. Gerekli düzenleme yapılmadan bir uygulama başlatıldı. Bir pilot bölgede uygulama yapılmalıydı. Aksaklıklarla göre uygulamaya geçirilirdi. Biz haydi bre pehlivan diye bir işe gireriz sonra aksaklıkları düzeltiriz." 


İstanbul Gazetesi 


Geri Dön