22 / 12 / 2024

Kentsel dönüşümde imza atmadan önce bunlara dikkat! Gayrimenkul hukuku uzmanı 20 maddede açıkladı!

Kentsel dönüşümde imza atmadan önce bunlara dikkat! Gayrimenkul hukuku uzmanı 20 maddede açıkladı!

Kentsel dönüşüm çalışmaları son dönemde hız kazanırken, İnşaat ve Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Barış Mükyen, evi kentsel dönüşüme girecekleri uyararak, atılan imzaların dönülmez mağduriyetlere yol açabileceğini belirtti. Avukat Mükyen dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.



6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin ardından kentsel dönüşümün önemi daha da arttı. Kentsel dönüşüm sırasında evler yenilenirken, inşaat şirketleri ile mülk sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar da baş gösterdi. Süreçte kentsel dönüşüm mağdurları oluşmaya başladı.

Kentsel dönüşüm ve arsa payı karşılığı inşaat süreçlerinde atılan imzalar, verilen  vekaletlerin dönülmez mağduriyetlere yol açabileceğine dikkat çeken Gayrimenkul Hukuku Uzmanı Avukat Barış Mükyen, mağduriyet yaşanmaması için yapılması gerekenleri  https://x.com/baris_mukyen X sosyal medya hesabında 20 maddede şöyle sıraladı.

Kentsel dönüşüm  veya arsa payı karşılığı inşaat süreçleriniz varsa, arsa sahibi veya kat malikiyseniz aşağıda belirteceğim hususlara dikkat etmeden lütfen herhangi bir şeye imza atmayın, mağdur olmayın.

 İşte 20 maddede bilmeniz gereken her şey!

1- Haklarınızı belirlerken parsel veya blok bazında değil projedeki pay oranınıza göre belirleyin. Hak tesisini bu şekilde kontrol edin

2- Yükleniciden aldığınız proje taslağında kroki, avan projesi, şerefiyeli kroki, kat planı, teknik ve hukuki şartname yoksa imzalamayın.

3- Yüklenicinin örnek sunduğu projelere göre değil verdiği somut proje tamamlanma finansal garantilerine göre projeye onay verin.

4- Teknik şartname, hukuki şartname ve finansal planlamayı konunun uzmanlarına ayrı ayrı kontrol ettirmeden sözleşme imzalamayın.

5- Doğabilecek fazla haklar ve yapıya dair konuyu hak oranınızca düzenlemeden imza vermeyin.

6- Ortak alanların dağılımı, projelendirmesi ve kullanımını net olarak algılamadan imza ve muvafakat vermeyin.

7- Yüklenicinin yanı sıra firma sahibi veya paydaşlarının duruma göre şahsi kefaletlerini almadan imza vermeyin.

8- Projenin devir hakkını ya sözleşme ile  yasaklayın ya da belirli koşullara bağlamadan imza vermeyin.

9- İnşaatın başlama süresini net belirleyin. Ruhsat alımı ibaresi geçerse sadece imzalamayın.

10- İnşaatın iskan ile beraber teslimine kadar ayrıca micbir sebepler dışında her halde toplam bir bitiş süreci koyun. Aksi durumda imza vermeyin.

11- Ek bedel talebi için geçen maddelere dikkat edin. Sözleşme ile yasaklatın veya belirli şartlara bağlayın.

12- Yapı denetim için doğan tüm külfetleri yine yüklenici üstlensin ama muhatap siz olun, vekalet vererek yüklenici/ yapı denetim dirsek temaslı ilerleyişi engelleyin.

13- Kar irtifakının kurulmasına yönelik yükleniciye verilen koşulsuz ve sınırsız yetkiyi kabul etmeyin, maliklerin onayında olsun.

14- Yönetim planının oluşturulması ve onayı maliklerde olsun, yükleniciye bu hakkı sınırsız biçimde vermeyin.

15- Geçici yönetim konusunda sınırsız , orantısız yetkiler içeren maddeleri kabul etmeyin aksine siz bir süre ve şekil sınırı koyun.

16- Projede belirli gelişmeler bağlı m2 veya şerefiye kayıplarına karşın sizi koruyucu maddeler olmadan imza atmayın.

17- İmza altına aldığınız APKİS sözleşmesinin eklerinde  şerefiyeli kroki, teknik şartname, hukuki şartname, avan  projesi, kat planı ve bağımsız bölüm hak dağılımı yoksa ek olarak sözleşmede bunlara atıf yoksa asla imzalamayın.

18- Kira durumunun sürelere ve net miktarlara, inşaat süresince barınma ihtiyacınızı karşılayacak biçimde düzenlenmediği sözleşmeleri imzalamayın.

19- İnşaatın gereğince ilerlemediği durumlarda alınacak aksiyonlar ve cezai şartları yeterince içermeyen sözleşmeleri imzalamayın.

20- İskan  ve doğan ayıplardan mağduriyetlerin giderilmesi üzerine rehin bırakılan yüklenicinin nakdi veya bağımsız bölüm teminatları olmayan sözleşmeleri imzalamayın.

YORUM ; Yaklaşık 4 yıldır farklı şekillerde uyarmaya çalışıyorum ha keza meslektaşlarım da aynı şekilde bu yönde telkinlerde bulunuyor. Kentsel dönüşüm ve arsa payı karşılığı inşaat süreçlerinde atılan imzalar, verilen  vekaletler dönülmez mağduriyetlere yol açabilir.  

Ev almak için altınlarını satanlar çoğaldı: İşte konut alımı furyasının 6 sebebi! 

Konut satışları 22 ayın zirvesine ulaştı! GYO hisselerinde en ucuz seviyeler görüldü! 

Zamlı asgari ücrette rakamlar 25 bin TL ile 35 bin TL arasında değişiyor: Hangi parti kaç TL asgari ücret açıkladı? 

 

 


Geri Dön