27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kiracıya kira yardımı yapılır mı?

Kentsel dönüşümde kiracıya kira yardımı yapılır mı?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak riskli binalarda kiracının olması durumunda, kat maliklerinin bazı hakları bulunuyor. Eğer malik kiracı ise hakları nelerdir? Kentsel dönüşümde kiracıya kira yardımı yapılır mı?



Kentsel dönüşümde kiracıya kira yardımı yapılır mı?

Kentsel dönüşüm ; kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılması olarak biliniyor. 


Özetle kentsel dönüşüm bir kentin dokusun bozan sorunların giderilmesi anlamına geliyor. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlıyor. 


Bu hususla birlikte kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak riskli binalarda oturan maliklerin bazı hakları bulunuyor. Bu haklar , Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde açıklanıyor. Peki, kentsel dönüşümde kiracıya kira yardımı yapılır mı?


Anlaşma ile tahliye edilen, yıktırılan veya kamulaştırılan binaların; malikleri, kiracıları ve sınırlı ayni hak sahibi olarak bu binaları kullananlar Kanun kapsamında yapılacak yardım ve desteklerden faydalanabiliyor. 


Kanunda belirtilen yardım ve desteklerden faydalanabilmenin şartı riskli binanın anlaşma ile tahliye edilmesi olarak karşımıza çıkıyor. Kanuna göre,  kiracılara taşınma masrafları dikkate alınarak bir defaya mahsus  kira yardımı yapılabiliyor. 


Kiracıların konut satın almak istemeleri halinde Bakanlık ile protokol imzalayan bankalardan alınacak kredilere faiz desteği verilebiliyor.  



Kentsel dönüşümde devlet yardımı nelerdir?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön