04 / 11 / 2024

Kentsel dönüşümde konut için kaç TL kredi çekilebilir?

Kentsel dönüşümde konut için kaç TL kredi çekilebilir?

Kentsel dönüşümde ev sahipleri konut için kaç TL konut kredisi çekebilir? Maliklerin kullanacağı konut kredisi geri ödemesi en fazla kaç yıl vadeli olabilir? Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde maliklerin bu ve benzeri sorularını şöyle cevapl




Kentsel dönüşümde konut için kaç TL kredi çekilebilir?


T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan "Kentsel Dönüşümde 50 Soru 50 Cevap" başlıklı kitapçıkta riskli binadaki maliklerin kredi soruları şöyle cevaplanıyor;



Konut için bankalardan ne kadar ve kaç yıl vadeli kredi kullanılabilir? 


Bağımsız bölüm başına en fazla 100.000 TL kredi kullanılabilir. Kredi geri ödemeleri, 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 10 yıl vadeli olarak gerçekleşecektir.



İşyeri için bankalardan ne kadar ve kaç yıl vadeli kredi kullanılabilir? 


38 Bağımsız bölüm başına en fazla 100.000 TL kredi kullanılabilir. Kredi geri ödemeleri, 2 yıl anapara geri ödemesiz ve 7 yıl vadeli olarak gerçekleşecektir.



Riskli binadaki malikler aynı bankadan kredi kullanmak zorunda mı? Faiz desteği kredi bitimine kadar devam edecek mi?


Riskli binadaki maliklerin hepsinin aynı bankadan kredi kullanma zorunluluğu bulunmamaktadır. Malikler kredi için Bakanlığımız ile protokol imzalayan bankalardan istediklerine başvurabilirler. Ancak, malikler münferit olarak konut edinmek yerine, birlikte yeni bir bina yaptırmak istiyorlar ise aynı bankadan kredi kullanmaları gerekecektir.  



Faiz desteği kredi bitimine kadar devam edecek mi? 


Faiz desteği, kredi süresince devam edecektir. Ancak, hak sahipleri tarafından geri ödemesi yapılmayan krediler için faiz desteği ödemeleri durdurulacaktır.



Birden fazla konutu veya işyeri olanlar ne kadar kredi kullanabilir? 


Birden fazla konutu veya işyeri olanlar adına faiz desteği sağlanacak toplam kredi tutarı 500.000 TL’yi geçemez.



Riskli konutu yıktıktan sonra yeni konutu kendi imkanları ile yapmak isteyenler için kredi dışında başka kolaylıklar var mı? 


6306 sayılı Kanun uyarınca, yapılacak olan işlem, sözleşme, devir ve tesciller ile uygulamalar, noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan harçlar, damga vergisi, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden muaftır. Ayrıca kullandırılan krediler sebebiyle lehe alınacak paralardan da banka ve sigorta muameleleri vergisi alınmaz.


Geri Dön