27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşümde kredi desteği nasıl alınacak?

Kentsel dönüşümde kredi desteği nasıl alınacak?

Kentsel dönüşümde konut edinme kredisine 400, iş yeri edinme kredisine 300 baz puanlık faiz desteği verilecek. Doğal afet sonucu ev ya da iş yeri hasar gören ya da yıkılan vatandaş, kullandığı kredi için de faiz desteğinden yararlanabilecek.



Kentsel dönüşümde konut edinme kredisine 400, iş yeri edinme kredisine 300 baz puanlık faiz desteği verilecek. Buna göre, ev almak için 10 yıl vadeli 100 bin liraya kadar kredi çeken bir vatandaşın aldığı kredinin banka faizinin dört puanını devlet ödeyecek. 


Kentsel dönüşümde konut edinme kredisine 400, iş yeri edinme kredisine 300 baz puan faiz desteği verilecek. 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Hak Sahiplerince Bankalardan Kullanılacak Kredilere Sağlanacak Faiz Desteğine İlişkin Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. Bu çerçevede tanımlar kısmına, kentsel dönüşümde, konutunu veya işyerini kendi imkanlarıyla edinmek isteyenlere verilecek "edinme kredisi" de eklendi. 


Doğal afet sonucu ev ya da iş yeri hasar gören ya da yıkılan vatandaş, yeni bir ev ya da iş yeri almak için kullandığı kredi için de faiz desteğinden yararlanabilecek. 


YÜZDE 6'SI ÖDENECEK 


Hükümet taralından verilecek bu destek kredi miktarına göre farklılık gösterecek. Buna göre, ev almak için 10 yıl vadeli 100 bin liraya kadar kredi çeken bir vatandaşın aldığı kredinin banka faizinin 4 puanım Devlet ödeyecek. Örneğin, bu kredi yüzde 10 faiz ile alındıysa vatandaş bu faizin sadece yüzde 6'lık kısmını ödeyecek. Kredi 1 yıl ödemesiz ve 10 yıl vadeli kullandırılacak. İş yeri alımında ise 7 yıl vadeli 100 bin liraya kadar kredi çeken bir vatandaşın aldığı kredinin banka faizinin 3 puanım Devlet ödeyecek. Örneğin, bu kredi yüzde 10 faiz ile alındıysa vatandaş bu faizin sadece yüzde 7'lik kısmını ödeyecek. Kredi 1 yıl ödemesiz ve 7 yıl vadeli kullandırılacak. 


Ödeme planları devredilebilir 


YENİ ödeme planlarının Bakanlığa iletilmesi koşuluyla, hak sahiplerince ara ödeme yapılması, kredilerin yapılandırılması ve halihazırda protokol imzalanmış diğer bankalara devredilmesi mümkün olacak. Geri ödemesi gerçekleştirilmeyen krediler için faiz desteği ödemeleri durduruluyor. Bu kapsamda, hak sahipleri geri ödeme gerçekleştirirse faiz desteği ödemeleri, belli şartlar sağlanırsa kaldığı aydan itibaren devam edecek. 


Akşam Ek


Geri Dön