Kentsel dönüşümde rezerv alan detayı: Bakanlık arsayı vatandaştan satın alabilecek!
Geçtiğimiz haftalarda TBMM'de onaylanan yeni kentsel dönüşüm yasası ile ilgili detaylar merak ediliyor. Kentsel dönüşümde rezerv alan konusu neleri kapsıyor? İşte merak edilen detaylar...
Yeni kentsel dönüşüm yasası TBMM'de onaylandı ve Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmeliklerin hazırlanarak tebliğ edilmesinin ardından da uygulamaya alınacak.
HaberErk köşe yazarlarından Vedat Çakır, köşesinde yeni kentsel dönüşüm yasasını kaleme aldı. Yazısına Türkiye'nin deprem bölgesi olduğuna dikkat çekerek başlayan Vedat Çakır, "Özellikle metropol sayılabilecek yerlerde yaşandığı için 1999 Gölcük ve Düzce depremleri, Türkiye’deki yapı stokunun aslında ne kadar kullanılmaması gereken yapılar olduğunu ortaya koydu" dedi ve 1999 depremlerinin Türkiye’de yeni yapılanma döneminin miladı olduğunu belirtti.
KENTSEL DÖNÜŞÜM AĞIR İŞLİYOR
Türkiye metropollerinde yer alan eski ve riskli binaların yenilenmesi gerektiğine dikkat çeken Vedat Çakır, 1999 depreminden hemen sonra eski binaların yenilenmesi için bir imar değişikliği yapılması gerekirken, kentlerin yapı olmayan bölgelere taşınmasının denendiğini aktardı.
Çakır, 1999 depreminin ardından şehirlerin konut rantı durağana girince, 2014 yılında 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü ismiyle, içinde bir imar artışı da olan yasa çıkarıldığının altını çizdi ve "Toplum kendi bütçesi ile kentsel dönüşümünü yapmaya çalışıyordu. Ancak uzun sene boyu yapılan riskli yapıların yenilenmesi çok ağır işledi. Hala da çok ağır sürüyor" açıklamasında bulundu.
SALT ÇOĞUNLUK KARARI DİĞERLERİNİN HAKKINI ÇİĞNEYEBİLİR
Olası bir büyük İstanbul depreminin kabaca 100 bin insan kaybına ve 100 milyar dolara mal olacağının hem de Türkiye’nin bağımsızlığı dahil gerçek bir beka sorunu olacağının öngörüldüğüne vurgu yapan Vedat Çakır, yeni gelen kentsel dönüşüm yasası ile bazı değişiklikler yapıldığına değindi.
Çakır, eski binanın yıkılıp yapılması için hak sahiplerinin yüzde 70’inin anlaşması zorunluluğunun yüzde 51'e düşürüldüğünü dile getirdi ve bu değişikliğin bazı karar alma zorluğu çeken binalarda yararlı olabileceğinin ancak küçük binalarda yüzde 49’un hakkına girilebileceğinin altını çizdi.
Burada asıl olması gerekenin hukuk kararlarının yıllar süren sonuçlanmasının hızlandırılacak önlemler alınması olduğuna değinen Çakır, rezerv alan sorununa da değindi.
BAKANLIK ARSAYI VATANDAŞTAN ALABİLECEK
HaberErk köşe yazarı Vedat Çakır, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bir binanın rezerv alan ilan edilebileceğine, o alanda bir proje onaylayabileceğine, eski binaya resen yıkım kararı alabileceğine dikkat çekti.
Bu kapsamda yıkımın mülk sahipleri tarafından yapılacağını belirten Çakır, yıkımın yapılmaması halinde Bakanlığın devreye gireceğinin ve yıkım parasının da mülk sahiplerinden alınacağının altını çizdi.
Asıl önemli olanın, Bakanlığın binadan arsaya dönen yeri arsa hissesi nispeti üzerinden parasını ödeyerek satın alabilecek olması olduğunu vurgulayan Çakır, bunun kesin olmadığını dile getirdi ancak istismara da açık olduğunu aktardı.
Çakır, toplumun lehine bir şeyler yapılması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu açıklamasını "İstanbul’un yapılanma imarını düzenleyin, İBB imar yönetmeliği düzenlenirse kentsel dönüşüm çok hızlı bir şekilde bitirilir.
Bölgelere göre binaların kat karşılığı şeklinde yapılabilirliğine imkan sunacak imar artışı yapacaksınız.
Doğru nüfus artar ama insanların riskli binalarda yaşamasından daha iyidir" ifadelerini kullanarak tamamladı.
KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt: Kentsel dönüşüm planlanırken İBB'yi masadan uzak tutmak yanlıştır!
Yeni yasayla devlet konuta el mi koyuyor? Kentsel dönüşüm yasası hakkında tüm detaylar!