05 / 01 / 2025

Kentsel dönüşümde şartlar değişti!

Kentsel dönüşümde şartlar değişti!

Hükümet tarafından kentsel dönüşüm sürecinde vatandaş garanti altına alındı. Buna göre, binayı dönüştürmek isteyen müteahhide teminat zorunluluğu getirildi, riskli bölgelerde kira yardımı 18 aydan 36 aya yükseldi.



Kentsel dönüşüm projelerikapsamında vatandaşların yaşadığı mağduriyetler sone eriyor. Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre; dönüşüm çalışmalarının başladığı 2012 yılından beri süreçte yaşanan sorunları çözecek yönetmelik, dün Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Yeni yönetmelik kapsamında hükümet vatandaşı garanti altına aldı. Buna göre, hak sahipleri yapacakları inşaatlar için teminat verecekler. Ev sahipleri ise müteahhitlerle gönül rahatlığıyla anlaşabilecekler. Müteahhit artık "Param yok, inşaatı tamamlayamıyorum" diyen vatandaşı yüzüstü bırakamayacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, yönetmelik kapsamında, kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterliliği olan firmaların iş yapabileceğini söyledi. Bakan Kurum, "Amacımız, hem yüklenicilerimizin hem vatandaşlarımızın mağduriyetini engellemek ve dönüşümü hızla tamamlamak" ifadelerini kullandı.

1- MAKETTEN SATIŞA IDARE IZNI

Kentsel dönüşümü güvence altına alan yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde, maketten daire satışı için idare izni şartı getirilmesi oldu. Düzenlemeyle müteahhitin kendi payına düşen birimlerin satışı inşaatın ilerleme seviyesi ve idarenin iznine göre yapılabiliyor. Müteahhitin talebi üzerine idare yerinde tespit yapıp, inşaatın tamamlama oranı belirleniyor. Bu oranın yüzde 10'u altında kalan oranda müteahhite kalan bağımsız birimlerin satılması için izin veriliyor. Bakan Kurum, yönetmeliğin 2 Eylül'de yürürlüğe gireceğini açıkladı. Kurum "Bundan sonra, müteahhit inşaatın ilerlemesine bağlı olarak satış yapabilecek. Artık hiçbir inşaat yarım kalmayacak" açıklamasında bulundu.

2- MINIMUM YÜZDE 4 TEMINAT ŞARTI

Yeni yönetmelik kapsamında 50 bin metrekareye kadar yapılacak inşaatlarda maliyetin yüzde 10'u, 50 bin-75 bin metrekare inşaatlarda yüzde 8, 75 bin-100 bin metrekarelik inşaatlarda yüzde 6, 100 bin metrekare üstü inşaatlar için ise müteahhitler yüzde 4 teminat verecek.

3- KİRA YARDIMI 36 AYA ÇIKTI

Yeni yönetmeliğe göre vatandaşa yapılan kira yardımı da değişti. Bina tahliyesinden itibaren 1 yıl içinde talep edilmemesi durumunda alınamayan kira hakkına yönelik ek süre getirildi. Buna göre artık sadece tahliye edilmesi değil bunun dışında da yıkımdan itibaren de 3 ay içinde başvuru da bulunulması durumunda kira yardımı yapılabilecek. Ayrıca riskli bölgeler ve rezerv alanlarında kira yardımı 18 aydan 36 aya yükseldi. Aylık kira bedeli bakanlık tarafından belirlenecek. Her yıl TÜFE oranında güncellenecek.

4- 3'TE 2 KARAR VERECEK

Artık vatandaşlar riskli yapının yıktırılmasından sonra arsa haline gelen taşınmazlar için 'ortaklığın giderilmesi' davası açabiliyor. Yeni uygulama yönetmeliğinde tüm işlemler için 3'te 2 çoğunluk tarafından karar veriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tüm yargı kurumlarına net bir şekilde riskli yapı ve alanlarda 3'te 2 ile anlaşmanın yıkım öncesi ve sonrasında geçerli oluyor.

5- ELEKTRONIK BAŞVURU

Yeni yönetmeliğe göre artık rısklı yapı tespit başvuruları artık elektronik yazılım sistemi üzerinden yapılabiliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bizzat veya şikâyet üzerine ilçe belediyelerinden riskli yapı tespiti için talepte bulunabilecek. Dönüşüm kapsamında bu zamana kadar tahliye edilen binalarda elektrik, su, doğalgaz hizmetlerinin kesilimi yapılırken maliklerin görüşü alınmıyordu. Yeni düzenleme ile artık hak sahiplerinin görüşü de alınacak.

Kentsel dönüşüm inşaatlarında yeterli olan firmalar iş yapabilecek!

6306 Sayılı Kanunun Uygulama Yönetmeliğinde Değişiklik Yönetmeliği!


Geri Dön