09 / 01 / 2025

Kentsel dönüşüme bakanlıktan tam destek!

Kentsel dönüşüme bakanlıktan tam destek!

Riskli veya hasarlı yapılarda oturanlara yıkım aşamasından taşınma sürecine kadar destek sağlanıyor. Ayrıca, bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorsa, bu süre 36 aya kadar uzayabiliyor.  



Kentsel dönüşüm çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Kentsel dönüşüm sürecinden oluşan masraflar vatandaşı zor duruma sokuyor. Kentsel dönüşüme katılmak isteyenlere yıkım ve tahliye aşamasından taşınma sürecine kadar devletten destek sağlanıyor. 

Güneş Gazetesi'nde yer alan habere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, illere göre en düşük 715, en yüksek 1.150 lira kira yardımı yapıyor. Riskli yapılarda oturanlara 18 ay boyunca kentsel dönüşüm kanunu kapsamında kira yardımı yapılıyor. Ayrıca, bakanlık tarafından ilan edilen riskli ve rezerv yapı alanlarında dönüşüm yapılıyorda, bu süre 36 aya kadar uzayabiliyor.  

MÜMKÜNSE GEÇİCİ KONUT 

Tahliye edilen malikler kira yardımı yerine tahliye tarihinden itibaren konut ve işyerlerini teslim alana kadar geçici konut veya işyerine taşınabiliyor. Ayrıca, mülkiyetini belgelemeyenler bu hakların hiçbirinden yararlanamıyor. 

BAŞVURULAR ÇEVRE MÜDÜRLÜĞÜ’NE

Kira yardıman başvurmak için tahliyeden en geç bir yıl içinde başvuru yapılması gerekiyor. Başvurular, İstanbul,  İzmir  ve Bursa’da Altyapı ve Kentsel Dönüşüm müdürlüklerine diğer illerde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne yapılıyor. 

HANGİ İLDE KAÇ LİRA?

Ankara, İstanbul, İzmir

Malik:  1.150,00 TL

Artvin, Bilecik, Bingöl, Bolu, Burdur, Çankırı, Erzincan,Gümüşhane, Hakkari, Kırşehir, Nevşehir, Sinop, Tunceli, Bayburt, Karaman, Kırıkkale, Bartın, Ardahan, Iğdır, Yalova, Karabük, Kilis 

Malik: 715,00 TL

Amasya,Bitlis, Edirne, Giresun, Isparta, Kars, Kastamonu, Kırklareli, Muş, Niğde, Rize, Siirt,Uşak, Yozgat, Aksaray, Şırnak, Osmaniye, Düzce

Malik:  810,00 TL

Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Çorum, Elazığ, Kütahya, Ordu, Sivas, Tokat, Zonguldak, Batman, Çanakkale

Malik:  905,00 TL

Aydın,Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Mersin, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Sakarya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van

Malik:  955,00 TL

Adana, Antalya, Bursa, Konya

Malik:  1.085,00 TL


1- FAiZ DESTEĞi

Kentsel dönüşüm için kredi çekenlere faiz desteği veriliyor. Kira yardımı alan kişiler faiz desteğinden yararlanamıyor. İkisinden birinin seçilmesi gerekiyor. Bu desteği 16 banka sağlıyor.Tahliye tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde kredi almak üzere bu bankalara başvurulması gerekiyor. Bağımsız bölüm başına en fazla 100 bin lira kredi kullanılabiliyor. 

2- TAŞINMA PARASI

Kiracılara, 18 ay kira desteği yapılmıyor. Kentsel dönüşüm nedeniyle kiracı olduğu ev ya da işyerinden ayrılmak zorunda kalanlara, bir kereye mahsus taşınma yardımı veriliyor. Taşınma yardımı kiracılar için illere göre değişmekle birlikte, 1.190 lira ile 1.920 lira arasında, sınırlı ayni hak sahipleri için 2 bin 975 ile 4 bin 800 lira arasında farklılık gösteriyor. 

3- TADiLAT KREDiSi  

Yıkım kredisi 1000 metrekarelik bir yapı için 6 bin lirayı buluyor. Kredi tutarının hak sahibinin hesabına aktarıldığı tarihten itibaren, 6 ay içinde yıkım işleminin yaptırılıp enkazın kaldırılması zorunlu. Yapım kredisinde ise anlaşmalı bankalarca kredi kullanım talepleri olumsuz değerlendirildiği takdirde bakanlık destek veriyor.

EVİM RİSKLİ Mİ?  

Bina risk tespiti yaptırmak için herhangi bir çoğunluk aranmıyor. Kat maliklerinden bir kişinin bile başvurması yeterli oluyor. 

Risk tespiti, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan lisans almış  bu alanda yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılıyor. 

Tespit sonucunda bina riskli çıkarsa, söz konusu yapı için mecburen yıkım süreci başlıyor. 

Yıkımı  durdurmak isteyen ev sahiplerinin karara 15 gün içinde itiraz edebilme hakkı var. 
İtiraz sonrasında da binanın riskli olduğu kabul edilirse, 60 gün içinde yıkılıyor.

Yıkım yerine güçlendirme de yapılabilir. Bunun için ev sahiplerinin bu 60 günlük süre içinde güçlendirmenin teknik olarak mümkün olduğunu ispat ettirmesi gerekiyor.

Hasar tespiti ücreti 

400 metrekarelik bina için 1812 lira ücret alınıyor. 401 metrekareyi aşan her 80 metrekare için bu bedele 226 lira ekleniyor. Tespit ücretini malikler karşılıyor. 100 metrekare için bakanlık 600 lira tespit kredisi veriyor. Kredinin geri ödemesi ise 24 ay.

 

2019 Kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli belgeler!


 


Geri Dön