20 / 11 / 2024

Kentsel dönüşüme gelen şikayetler meclis gündeminde!

Kentsel dönüşüme gelen şikayetler meclis gündeminde!

CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, kentsel dönüşüm uygulamalarına ve vatandaşlardan gelen şikayetleri meclis gündemine taşıdı..




Kentsel dönüşüme gelen şikayetler meclis gündeminde!


CHP Mersin Milletvekili Serdal Kuyucuoğlu, kentsel dönüşüm uygulamalarına ve vatandaşlardan gelen şikayetlere ilişkin soru önergesi hazırladı. Kuyucuoğlu önergesindeki soruları Çevre Ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki'ye iletti.


CHP'li Kuyucuoğlu önergesinde "Bilindiği gibi "Kentsel Dönüşüm Yasası" olarak ta bilinen "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüşümü" 2012 yılında 6306 sayılı kanuna ve bu kanuna bağlı yönetmeliğe dayandırılarak hayata geçirilmiştir. O tarihten bu yana, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın, TOKİ'nin ve Belediyelerin dönüşüm uygulamalarından mağdur olanların şikâyetleri kamuoyuna sık sık yansımakta ve bu nedenle ülkemizde yapılan kentsel dönüşüm ciddi olarak tartışılmaktadır." dedi.

 

"Kentsel dönüşüm; yenileme, yeniden yerleştirme, canlandırma, iyileştirme, koruma gibi halkın yararını ve çıkarlarım gözetir amaçlarla yapılması gerekirken, ülkemizdeki algısı rantsal dönüşüm yapıldığı şeklindedir" diyen Kuyucuoğlu bu doğrultuda 8 soru sordu.


CHP'li Kuyucuoğlu'nun soruları

1- Bu kapsamında ülkemizde rezerv yapı alanı, riskli alan ve riskli yapı olarak kentsel dönüşümüme tabi tutulan uygulama sayısı kaçtır? Bu uygulamaların iller bazında istatistiklerini verir misiniz?


2- Yapılan dönüşümlerden Bakanlığınızın ve ilgili kamu kuramlarının gelirlerine yansıyan artış miktarı ne kadardır?


3- Bu uygulamalar nedeniyle vatandaşlarımızdan gelen en çok şikâyet konulan nelerdir? Ödeme güçlüğü çeken ve bu nedenle mallanna kurumlarca el konan vatandaş sayımız kaçtır?


4- Bu dönüşümler esnasında "Tarihi Kentsel Yapı Mirasımızın korunmasına özen gösterilmekte midir? Bu kapsamda restore edilen ve yeniden kültürel zenginliğimize kazandırılan kültürel mirasımız var mıdır? Varsa bunlar hangileridir?


5- Aynı kapsamda yıkılan ve yok edilen tarihi yapılarımız var mıdır? Varsa bunların gerekçeleri nelerdir?


6- Bu uygulamalar esnasında kent estetiğine, yeşil alanların korunmasına, altyapı eksikliklerinin giderilmesine, ekonomik canlanmaya, insanların sosyal ve yaşamsal koşullarının iyileştirilmesine dikkat edilmekte midir?


7- Yapılan dönüşümlerde "yeni imar ve rant alanları yaratıldığı ve insanların daha yoğun nüfuslu alanlara sıkıştırıldığı eleştirilerinde haklılık payı olduğunu düşünüyor musunuz? Düşünmüyorsanız uygulama örnekleriyle kamuoyunu aydınlatır mısınız?


8- Dönüşümü yapılan alanlardaki herhangi bir doğal afet durumunda meydana gelebilecek can ve mal kayıplarında, dönüşüm uygulamasını yapan kuramların ve yöneticilerin sorumlulukları nelerdir? İstenmeyen böylesi bir durumda nasıl bir cezai yaptırım uygulanmaktadır?





Geri Dön