28 / 04 / 2024

5 soruda kentsel dönüşüme gelen yeni harç muafiyeti!

5 soruda kentsel dönüşüme gelen yeni harç muafiyeti!

Yeni yasal düzenleme ile kentsel dönüşüme gelen yeni harç muafiyetinden kimler nasıl yararlanabilecek? İşte 5 soruda kentsel dönüşüme gelen yeni harç muafiyeti detayları...



Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile kentsel dönüşüm projeleri inşa eden ve kentsel dönüşümden ev alanlar hakkında önemli bir düzenleme de yürürlüğe girmiş oldu. Kentsel dönüşüme yeni harç muafiyeti geldi.

Peki, kimler hangi koşulda kentsel dönüşüm harç muafiyetinden faydalanabilecek? Hangi harçlar muaf olacak? Daha önce ödenen harçlar iade alınabilecek mi? İşte yanıtı..

1- Kentsel dönüşüm harç muafiyetinden kimler yararlanabilir?

Dönüşüme konu yapıların inşası işini yüklenen müteahhit ile malik ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişiler kentsel dönüşüm harç muafiyetinden yararlanabiliyor.

2- Kentsel dönüşümde hangi harçlar muaf tutuluyor?

Tapu harçları, noter harçları, belediyelerce alınan ücret ve harçlar, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretler, bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kâğıtlar, resmî dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sebebiyle düzenlenen kâğıtlar da dahil olmak üzere damga vergisi, bu Kanun kapsamındaki yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisi.

3- Kentsel dönüşümde harç muafiyeti nasıl uygulanıyor?

Kanun kapsamındaki yapıların dönüşüme tabi tutulmadan önce ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri ile bu Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların malik, işi yüklenen müteahhit ve en az bir yıldır kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak riskli yapıyı kullanan gerçek kişiler veya özel hukuk tüzel kişilerine ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri,

b) Bu Kanun kapsamındaki bir yapıdan dolayı, bu Kanun kapsamındaki parsellerde veya alanlarda veya söz konusu parsel ve alanların dışındaki parsellerde yeni bir yapı yapılması ya da mevcut bir yapının satın alınması veya ipotek tesis edilmesi işlemleri,

c) Kanun kapsamında yapılacak uygulamalar neticesinde meydana gelen yeni yapıların işi yüklenen müteahhit, Bakanlık, TOKİ, İller Bankası Anonim Şirketi, İdare ve bunların iştirakleri tarafından gerçekleştirilecek ilk satışı, devri, tescili ve ipotek tesis edilmesi işlemleri,

ile bu bentlerde belirtilen yapıların dönüşümüne ilişkin olarak Kanun uyarınca yapılacak diğer işlemler noter harcı, tapu harcı, belediyelerce alınan ücret ve harçlardan, veraset ve intikal vergisi, döner sermaye ücreti ve diğer ücretlerden, bu işlemler nedeniyle düzenlenecek kâğıtlar, resmî dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin ödemeler sebebiyle düzenlenen kâğıtlar da dahil olmak üzere damga vergisinden, bu Kanun kapsamındaki yapıların maliklerine ve malik olmasalar bile bu yapılarda kiracı veya sınırlı ayni hak sahibi olarak en az bir yıldır ikamet ettiği veya bunlarda işyeri bulunduğu tespit edilenlere bu amaçlarla kullandırılan krediler dolayısıyla lehe alınacak paralar, banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna olacak.

Bu Kanun kapsamındaki iş, işlem ve uygulamalar, Bakanlık, TOKİ, İller Bankası Anonim Şirketi ve İdarenin, sermayesinin yarısından fazlasına sahip oldukları şirketleri tarafından yürütülüyor ise, bu şirketlerce yapılan iş, işlem ve uygulamalarda da bu fıkrada belirtilen vergi, harç ve ücret muafiyetleri uygulanacak.

4- Kentsel dönüşümde belediyelerce harç alınmayacak işlemler nelerdir?

Riskli alanlarda, rezerv yapı alanlarında ve riskli yapıların bulunduğu parsellerde, gerçek kişilerce ve özel hukuk tüzel kişilerince uygulamada bulunulması halinde, fonksiyon değişikliğine bakılmaksızın, mevcut inşaat alanının bir buçuk katına kadar olan yeni inşaat alanı için belediyelerce harç ve ücret alınmayacak.

5- Daha önce ödenen harçlar iade alınabilecek mi?

Kentsel dönüşüm kapsamında 25 Temmuz 2014 tarihinden bugüne kadar tapu harcını ödemiş inşaat şirketleri ve şahıslar, ödediği harçları geri almak için dava açabiliyor.


Kentsel dönüşüme harç muafiyeti geldi!

Çevre Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun tam metni!

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön