06 / 05 / 2024

Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar dikkat: Eviniz başkasına satılabilir! 

Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar dikkat: Eviniz başkasına satılabilir! 

Kentsel dönüşüm kapsamında en çok zorluk çekilen nokta ise tüm maliklerin onayının alınması oluyor. Uzman isimler kentsel dönüşüme karşı çıkanları uyardı. İşte ayrıntılar...



Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, yılın başında yapılan yeni düzenlemeden pek çok kişinin haberi olmadığını vurguladı. 

Ali Güvenç Kiraz, söz konusu açıklamasında "Son dönemde dönüşüme onay vermediği için evi satılan çok sayıda kişi bizlere başvuruyor. Vatandaşın bilmesi gereken en kritik nokta şu; eğer çoğunluk karar aldıysa bundan sonra ek bir toplantı yapılması zorunlu değil, geçmişte yapılıyordu" ifadelerine yer verdi. 

Konut sahibinin yollanan tebligata karşın sözleşmeye 15 gün içinde imza atmadıysa yasa gereği payıın satışa çıktığını aktaran Ali Güvenç Kiraz, "Bu ihalenin tebliğ edilmesi de zorunlu değil. Eskiden son anda karar değiştirip açık artırma günü ‘tamam imza atarım’ diyordu. Artık bu hakkı da yok" dedi ve diğer maliklerin izin vermemesi durumunda konutun üçünkü kişilere satıldığını dile getirdi. 

Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar dikkat: Eviniz başkasına satılabilir! 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, dönüşüme karşı çıkanlar için sürecin nasıl ilerlediğine ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

"Yapının ‘riskli’ kararı kesinleşti ve 2/3 çoğunluk dönüşüme onay verdi. Bu noktada dönüşüme karşı olan 1/3’lik kesim bir toplantı daveti beklemesin. Çünkü toplantı zorunluluğu kaldırıldı" diyen Ali Güvenç Kiraz, alınan kararın karşı çıkan taraflara noterden ihtar çekilerek bildirildiğnii ve 15 gün süre tanındığını aktardı. 

Karar 1/3’ün eline ulaştıktan sonra yapılan en büyük hatanın ‘itirazım var’ diyerek imzayı reddetmek olduğuna dikkat çeken Kiraz, "Kimi avukatlar vatandaşa ‘İmzalama, ben yürütmeyi durdurma kararı veya ihtiyati tedbir kararı alırım’ diyor. Doğru alabilir de" dedi ancak bu kararın iptal edilmesi halinde, 15 günün dolması sebebiyle payın yine satışa çıktığını dile getirdi. 

Kentsel dönüşüme karşı çıkanlar dikkat: Eviniz başkasına satılabilir! 

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, itirazı olanların da ne yapabileceği ile ilgili konuştu. Önerisinin bu noktada önce mülkiyet hakkını kaybetmemek için imza atılması olduğunu vurgulayan Kiraz, "Sonrasında kat maliklerine ve müteahhitte ihtar çekebilir. Söz gelimi ‘Çoğunluk dayatması ile sözleşmeyi imzaladım ama benim dairem hatalı olarak küçültüldü ya da haksız bir cephede ev verildi’ denilebilir. Sözleşmenin imzalanması her şeyi kabul ettiğiniz anlamına gelmez" açıklamasında bulundu ve sözleşmenin iptali, uyarlanması ya da zararın tazminin istenebileceğini belirtti. 

Kiraz, konu ile ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"15 gün süre doldu ve ihale kararı çıktı. Payı satılacak kişiye ihalenin bildirilmesi zorunlu ama tebliği zorunlu değil. Geçmişte ihale günü karar değiştirip dönüşüme onay veriliyordu. Artık bu hak da yok. Eğer komşuları onay verirse ihale günü ev sahibi imza atabilir. Yoksa göz göre göre payı satılır. Müteahhit buna karışamaz.

Riskli yapıda ilk ihalede alım hakkı diğer maliklere yani komşulara aittir, alan olmazsa ikinci ihaleye 3. şahıslar girer. Riskli alanda ise ilk ihalede alan olmazsa söz konusu payı Hazine almak durumunda kalır.

-Payı satılan kişi eğer bir usulsüzlük varsa ya da mülkün değeri düşük gösterildiyse satışın iptali davası açabilir.

-Eğer bir itiraz varsa açılan vadeli hesapta satış geliri bekler. İtiraz yoksa doğrudan hak sahibine ödeme yapılır. Dönüşüm binasında pay alan kişi de teminat göstererek ve sözleşmeyi imzalayacağını taahhüt ederek sürece katılır."

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden kampanyası için son 4 gün!

Kamu işçisi zam farkları hesaplara ne zaman yatacak? Kamu işçisi zamlı maaşlardan kimler faydalanacak?

Adalet Bakanlığı 22 bin 43 personel alımı sonuçlarında son dakika! Başvuru yapanlar dikkat! Sonuçlar açıklandı mı?


Geri Dön