Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle bir binayı yeniletmenin maliyeti ne kadar? İşte kentsel dönüşüm faturası!

Riskli konutlarda yaşayan binlerce vatandaş kentsel dönüşüm maliyetin merak diyor. Evini kentsel dönüşüme vermek isteyenler bir binanın yeniletme maliyetini araştırıyor. Peki kentsel dönüşümle bir binayı yeniletmenin maliyeti ne kadar?

Kentsel dönüşümle bir binayı yeniletme maliyeti binlerce kişi tarafından merak ediliyor.  İnşaat Mühendisi, Eskişehir Ticaret Odası Meclis Üyesi ve TOBB Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu İcra Komitesi Üyesi Atakan Bakılan resmi sosyal medya hesabı üzerinden Kentsel dönüşümle bir binayı yeniletmenin maliyetini hesapladı. İşte Bakılan'ın o paylaşımı ve gelen yorumlar... 

Atakan Bakılan@atakanbakilan

Kentsel Dönüşüm İle Binamızı Yeniletmenin Maliyeti Ne Kadar?

Bunun belirlenmesinde en önemli konu binanın mevcut yapı alanı ile imar durumuna göre yeniden yapılabilecek toplam yapı alanı arasındaki fark. Örnek olarak 2 yapıyı ele alalım
A-Mevcut Yapı:600m2 - Yeni Yapı: 1400m2
B-Mevcut Yapı: 600m2 - Yeni Yapı: 800m2

A yapısında tüm maliklere mevcut m2’leri kadar yer verildiği takdirde (yaklaşık %43) Müteahhit’ e 800m2 satılabilir alan kalıyor. Lokasyonun rayiç bedeline göre değişmekle beraber bu paylaşım sonucu Müteahhit firma genel olarak hem maliyetini hem de karını karşılayabiliyor ve malikler bedelsiz ve m2 kaybı olmadan yapılarını yeniletebiliyor.

B yapısında ise yine tüm maliklere mevcut m2’leri kadar yer verilirse (%75) Müteahhit’ e 200 m2 satılabilir alan kalıyor ve bu oran ile maliyet+karını çıkarabilmesi pek mümkün değil. Bu yüzden maliklerin yapılarının yenilenmesine nakit olarak katkı sağlaması veya mevcut m2’lerinden feragat etmesi gerekiyor. Bu miktar ise Müteahhit’e kalan yapı alanına ve m2 satış fiyatına göre belirleniyor.

1999 yılı öncesi riskli yapılara İBB'den müjdeli haber geldi! Yüzde 65 destek verilecek! 

İstanbul'un kuzeyine dikkat çeken ünlü gayrimenkul uzmanı açıkladı: 2025 imar ve kentsel dönüşüm yılı olacak!

100 metrekarelik müstakil ev yaptırmanın maliyeti ne kadar?