Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümle Kadıköy, Etiler, Pendik gibi semtlerde fiyatlar arttı!

Kentsel Dönüşüm Yasası 'nın çıkmasının ardından başta İstanbul olmak üzere Türkiye' nin birçok kentinde yenilenme çalışmalarına başlandı. İstanbul'da Kadıköy, Etiler, Pendik gibi semtlerde fiyatlar arttı...

Kentsel Dönüşüm Yasası'nın çıkmasının ardından başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde yenilenme çalışmalarına başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde yaklaşık 6.5 milyon yapının yenilenecek olması da dönüşümün boyutunu gösteriyor. Dönüşüm çalışmalarıyla birlikte İstanbul'da Kadıköy, Etiler, Pendik gibi semtlerde fiyatlar arttı. 




Planlı şehirleşme çalışmalarının çok az sayıda kentte sınırlı kaldığı Türkiye'nin en önemli gündem maddesi her zaman deprem oluyor. Özellikle 17 Ağustos 1999 Marmara depreminden sonra yaşanan kayıplar İstanbul gibi çürük yapılaşmanın yoğun olduğu kentte deprem gerçeğinin her daim hatırlanmasını zorunlu kılıyor. Hükümette bu gerçekten yola çıkarak Türkiye'nin şehirleşme faaliyetlerine hız kazandırmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nı kurmuştu. Bunun ardından da geçtiğimiz yıl Kentsel Dönüşüm Yasası çıkarılmıştı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı verilerine göre Türkiye genelinde 6.5 milyon yenilenmesi gereken çürük yapı bulunuyor. Bunların büyük bir kısmı da İstanbul'da yer alıyor. Son dönemde İstanbul'un özelikle merkezi, prim potansiyeli bulunan Kadıköy, Bağdat Caddesi ve Etiler gibi semtlerinde parsel bazında yenilenme çalışmaları hız kazanmış durumda. Bu bölgelerde yapılan yenilenme çalışmalarının kiraları yükselttiğine dikkat çekiliyor. 



Türkiye'nin en büyük gayrimenkul zincirlerinden biri olan Re/Max Türkiye'nin genel müdürü Gökhan Karahan ile gayrimenkul sektöründeki gelişmeleri konuştuk. 


Kentsel yenilenme çalışmalarıyla birlikte İstanbul'da birçok semtte gayrimenkul fiyatlarında ve kiralarda yüzde 10-15 arasında artış gözlendiğini belirten Karahan şunları söylüyor: "Bu süreçte özellikle kentsel dönüşüm çalışmalarının hızlandığı Bağdat Caddesi, Kadıköy, Kartal, Pendik, Etiler, Tarabya ve İstinye'de fiyatların arttığına dair bu bölgelerdeki ofislerimizden bildirimler alıyoruz. Kentsel yenilenme çalışmalarıyla birlikte bu bölgede yenilenen gayrimenkullerin bölgelere daha da değer katmasını bekliyoruz. Çünkü bu bölgelerde emsaller değişmeden yenilenme çalışmaları yapılıyor bu da daha kaliteli yapıların gelmesi ve fiyatların yükselmesi anlamını taşıyor." 



SATIŞLAR ARTIYOR 


Re/Max ofislerinin saüş hacimlerinin (cirolarının) geçen yılla kıyaslandığında bu yıl yıllık artış oranının yüzde 41'ler seviyesinde olduğuna işaret eden Karahan, 2012 Ocak-Ağustos döneminde 1 milyar TL olan toplam saüş rakamının bu yılın Ocak-Ağustos döneminde 1.4 milyar TL olarak gerçekleştiğini vurguluyor. 


Karahan, "Gayrimenkul saüş fiyatları üzerinden kıyaslama yapıldığında ise yüzde 35'lik cirosal artışımızın biraz üzerinde görünüyor. Satışlarımızın yaklaşık yüzde 70'i konut, yüzde 30'u ise ticari gayrimenkulden oluşuyor" diyor. 

Gayrimenkul fiyatlarının istikrarlı bir şekilde artış göstermesinin satışlara olumlu yansıdığına işaret eden Karahan, her yıl gayrimenkul fiyatlarının daha da yukarı gittiğini bunun da saüşlanna olumlu yansıdığını söylüyor. 

Re/Max ofislerinde yapılan satışlar içinde yabancılara yapılan satış oranının da hala yüzde 2-3 seviyelerinde kaldığını da vurgulayan Karahan, yabancıya yapılan satışların daha çok yurtdışı kaynaklı satışlardan oluştuğunu da belirtiyor. 




10 YILA YAYILACAK 


Kentsel dönüşüm çalışmalarının bir çırpıda yapılıp bitirilecek çalışmalar olmadığını, kentsel dönüşümün 10 yıl kadar sürecek bir süreç olduğunu belirten Karahan, bu mantıkla bakıldığında yenilenen binaların daha kaliteli yapılardan oluşacak olmasının fiyatları daha da yukarı taşımasının beklendiğini söylüyor. 

İstanbul'da yaklaşık iki bin binaya çürük ya da riskli yapı raporu verildiğini, bu yapıların zaman içinde dönüşeceklerini vurgulayan Karahan şöyle devam ediyor: "Bahsi geçen binaların yıkılıp yapılması sürecinde de kiralık yapılara ihtiyaç olacak. Bu süreçte kiralık fiyatları da artacakür. Kentsel dönüşüm faaliyetleri de bugünden yarma olacak çalışmalar değil. Yenilenme çalışmalarının 8-10 yıllık sürece yayılması bekleniyor. Bu süreçte de gayrimenkul sektöründeki hareketlilik deva edecektir.


EMSALLER YÜKSELMİYOR


 İnsanların kendi evlerine geçtiklerinde kiraların düşüp düşmeyeceğinin en büyük merak konusu olduğunu da hatırlatan Karahan bu konuda bekledikleri gelişmeleri de şu şekilde özetliyor: "Bazı yenilenme çalışmalarında adalar birleştirilip eskisine nazaran daha yeşil ve sosyal alanları olan projeler üretiliyor. Yenilenme çalışmaları yapılırken birçok semtte emsaller yükseltilmiyor bu da aynı sayıda ev anlamına geliyor. Ayrıca yenilenen evler daha modern ve standartları yüksek yapılardan oluşacağı için de fiyatların düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. 

Aksine yeni yapıların değerleri eskilerine oranla yüzde 50 daha fazla olacaktır." 


TİCARİ GAYRİMENKULE TALEP ARTIYOR 


Satışlarının büyük bir kısmının konutlardan oluştuğunu ancak son dönemde ticari gayrimenkule yönelim olduğunu belirten Karahan, buradan çıkan talebe karşılık verebilmek için ticari gayrimenkul uzmanı yetiştirme çalışmaları yaptıklarını söylüyor. 


Gayrimenkul uzmanı yetiştirmek üzere Tuzla'da Re/Max Akademi kurmak üzere çalışmalar yapıldığını, bu akademinin Kasım ayı gibi açılmasının planlandığını da belirten Karahan, "Bu akademi ile Türkiye'de nitelikli gayrimenkul uzmanı yetiştirilmesine katkı sağlamış olacağız. Burada ticari gayrimenkul uzmanı yetiştirmek üzere de çalışmalar yapılacak, eğitimler verilecek. Önümüzdeki dönemde nitelikli elemanlara büyük ihtiyaç var" diyor. 


EKONOMİST