Kentsel dönüşümü hızlandıracak yeni formüller geliştirildi!
Sur Yapı Başkanı Altan Elmas “Kentsel dönüşümdeki en büyük problem hak sahiplerinin ‘Evet’ demesi. O noktada bazı formüller geliştirdik. Para isteyen vatandaşa para istemeyene hasılattan fazla oran veriyoruz” dedi
Kentsel dönüşümde her vatandaşın farklı isteklerde bulunduğunu dile getiren Sur Yapı Başkanı Altan Elmas “Kentsel dönüşümdeki en büyük problem hak sahiplerinin ‘Evet’ demesi. O noktada bazı formüller geliştirdik. Para isteyen vatandaşa para istemeyene hasılattan fazla oran veriyoruz” dedi
İstanbul’un birçok ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında inşaat çalışmaları hızla devam ediyor. Kentsel dönüşümde, riskli yapı kararının kesinleşmesinden sonra, yeniden bina yapılması, arsa paylarının satışı, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı gibi çeşitli yöntemler ile yapılıyor. Kentsel dönüşümde her vatandaşın farklı isteklerde bulunduğunu dile getiren Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, “Kentsel dönüşümdeki en büyük problem hak sahiplerinin ‘Evet’ demesi. Orda 5-10 kişi ‘Hayır’ dediği zaman süreç çok uzuyor. Hak sahiplerinin “Evet” dediğinden sonra gelen her süreç bir şekilde çözülebiliyor. Neticede işin yürüyüp yürüyemeyeceğinin yüzde 90’ı hak sahiplerine bağlı” dedi.
Kentsel dönüşümü hızlandıracak bazı formüller geliştirdiklerini ifade eden Altan Elmas, kentsel dönüşümde uygulayacakları formülü şöyle anlattı: “Tek formülle herkesi ikna etmek kolay değil, çünkü herkesin ihtiyaçları farklı. O noktada işi kolaylaştırıcı, adaletli bazı formüller geliştirdik. Paraya ihtiyacı olan vatandaşa, bir miktar para verip, bir miktar da kat karşılığı olarak anlaşıyoruz. Para konusunda da pazarlığa açık değiliz. Metrekare olarak belirli bir tutar belirliyoruz, ona göre hasılat oranını düşük tutuyoruz. Para istemeyen vatandaş ise hasılattan daha fazla pay alıyor.” Kentsel dönüşümde, iki yıl içerisinde her yerin yeniden yıkılıp inşa edilmesi beklentisinin yanlış olduğunu dile getiren Altan Elmas, kentsel dönüşümde 15-20 yıllık bir süreyi içeren bir master plan yapılması gerektiğini ifade etti.
‘FİKİRTEPE’DE SÜREÇ TIKANDI’
Fikirtepe’de kentsel dönüşüm sürecinin tıkandığı için şu an her yerinde inşaat yapılamadığını belirten Elmas şöyle konuştu: “Fikirtepe’de süreç tıkandı, çözülüp açılan bazı yerler olsa da, her yerinde inşaat yapılamıyor. Peki Fikirtepe’nin her tarafı şu an şantiye olsaydı ne olacaktı? Olaya bir de bu açıdan bakalım. Aynı anda orada 50 bin konutun inşaatı başlarsa bu sağlıksız bir dönüşüm olur. Bu kadar büyük bir alanı birden kentsel dönüşüm alanı ilan etmek de çok sağlıklı değil. Daha küçük parçalar halinde, daha çalışılabilir, çözülebilir alanlar halinde yapılmalı bu çalışmalar.”
‘ÇANTACILAR SÜRECİ KİLİTLİYORLAR’
Gaziosmanpaşa’da hayata geçirdikleri projenin 4’üncü yılını dolduklarını belirten Elmas, “ Çok ağır mesafe kat edebiliyoruz. Bizim bölgemizde planlar hazırlandı, haklar belirlendi. Fakat hak sahipleriyle sıkıntılar devam ediyor. Çantacılar gidip insanları kandırıyorlar. Oralardan gidip arsa alıyorlar veya gidip hak sahiplerine anormal vaatlerde bulunup sözleşme yapıyor, o sözleşme üzerinden de işleri kilitliyorlar” dedi.
‘EVLİLİK VE BOŞANMALARDAN 800 BİN KONUT İHTİYACI OLUŞUYOR’
Türkiye’deki konut talebinin şişirilmiş bir talep olmadığını belirten Altan Elmas, “Konut talebinin arkasında çok temel bir ihtiyaç var. 30-32 yaş ortalamasında yoğun bir nüfus var. Evlilikler boşanmalar ile yılda 800 bine yakın konut ihtiyacı oluşuyor, bu da Türkiye’deki konut talebini 15 sene boyunca canlı tutar. Bir de bizim konutlarımızın yüzde 75’i hem depreme uygun değil hem de sağlıklı konut sınıfından değil. Eskimiş yapı stokumuz çok. Dolayısıyla biz 20 sene içerisinde bunları yıkıp yeniden yapmalıyız. Yaparken de altyapı planlamalarını yol planlamalarını doğru yapmalıyız” diye konuştu.
KAMPANYADA 100 KONUTTAN 56 MİLYON TL GELİR SAĞLADI
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği’nin (GYODER) başlattığı ve 15 Ekim’e kadar devam edecek yüzde 20 peşinat, 0.70 vade ve 120 ay eşit taksitle konut sahibi olma imkânı veren kampanyaya 7 farklı projesiyle katılan Sur Yapı, kampanya kapsamında 100 daire satarak 56 milyon lira ciro elde etti. Sur Yapı’nın, kampanya kapsamında, Bursa ve İstanbul olmak üzere 2 bin 867 konut, 203 A plus ofis ve 120 cadde mağazasıyla toplamda 3 bin 190 bağımsız bölümü yer alıyor.
ISPARTAKULE’DE ÖN TALEP BAŞLADI
Sur Yapı, İstanbul Avrupa yakası Avcılar Ispartakule’de inşa edilecek projede ön talep toplamaya başladı. 56 bin metrekare inşaat alanına sahip olan projede, 7 farklı blokta 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1’den oluşan 327 daire ve 10 ticari ünite yapılması planlanıyor. Proje lokasyon olarak Kanal İstanbul, yeni metro hattına komşu konumda ve 3. köprü bağlantı yolları, Kuzey Marmara Otoyolu, 3. havaalanı güzergâhına yakın bir konumda yer alıyor.
Habertürk