Kentsel Dönüşüm

Kentsel dönüşümün teması 'modern şehir oluşturma' olmalı!

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın 'modern şehir' oluşturma yönünün hiç düşünülmemesinden yakındı.

Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Kentsel Dönüşüm Yasası'nın 'modern şehir' oluşturma yönünün hiç düşünülmemesinden yakındı.


Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, Kentsel Dönüşüm Yasası ve uygulamalarına ilişkin eleştirilerde bulundu. Tüm Türkiye'de olduğu gibi Isparta'da da kentsel dönüşümün rantsal dönüşüm yolunda hızla ilerlediğini iddia eden Akıllı, modern şehir oluşturma yönünün ön plana çıkarılmaması ve düşünülmemesinden yakındı. 


Akıllı, şöyle konuştu:

"İleriye yönelik modern bir şehrin oluşması için 16.05.2012 tarihinde 6306 sayılı kanun ile çıkarılan “AFET RİSKİ ALTINDAKİ ALANLARIN DÖNÜŞTÜRÜLMESİ” kanunu kısaca halk arasında “KENTSEL DÖNÜŞÜM KANUNU” adı altında uygulamaya sokulmuştur. Bu kanunun üç ana hedefi vardır. Bunlar; ülkemizde bulunan 12 milyon sağlıksız ve zayıf binaları yıkarak bunların karşılığında sağlam ve sağlıklı yapılaşma, sağlama yeterince yeşil alanlar teşekkül ettirme ve modern şehir yaratma temalarıdır. Bu kanunun her yerde sadece birinci ve ikinci maddeleri öne çıkarılarak esas olan “MODERN ŞEHİR” yaratma yönü hiç ama hiç düşünülmediği gibi bu kanun 81 ilde de kentsel dönüşümden ziyade ‘rantsal dönüşüm’ amacına yönelmiştir.


Bakınız kentsel dönüşüme ilimizde ilk giren ve 2013 sonunda yıkılan Gülistan Mahallesi'ndeki ORMA EVLERİ’ni arkadaşlarla bizler yaptık 1978 de bitti 35 yıl sonra ömrü bitti ve yıkıldı. 4 katlı 48 daireden

oluşan buraya 12 katlı 190 kadar bağımsız bölüm yapılıyor. Kenarındaki daracık yollar aynen duruyor. Alt yapıda bir değişiklik yok. Nerede bunun modern şehircilik ilkesi? Burada fedakarlık hiç olmadığı gibi büyük

oranda kar var. Bunu gelecek nesillere nasıl aktaracağız?


Kentsel dönüşüm yasası 81 ilimiz için büyük bir fırsattır. Bu fırsatın çok iyi kullanılması gerekir. 24 Şubat 1984 de çıkarılan 2981 nolu “İMAR AFFI YASASI” ile bunu takip eden ve 9 Mayıs 1985tarihinde çıkarılan 3194 sayılı “İMAR KANUNU” yasalarının bütün olumsuzluklarını sıfırdan düzenlemesi beklenirken “KENTSEL DÖNÜŞÜM” yasası maalesef rantsal dönüşüm yolunda hızla yol almaktadır. Biz bu yanlışları dile getiriyoruz bugün için bizleri suçlayanlar ileride ne kadar haklı olduğumuzu anlayacaklardır. Fakat sel köprüyü almış olacaktır. Adı geçen konunun gölgesi uzundur. Tabiki ‘gölgesi uzun olanın ömrü kısa olur’ bu değişmez bir kuraldır. Netice olarak geleceğin karanlığında; sessiz ve görünmez ortamın verdiği karamsarlıktan üzüleceğimize; yeni ufukların açılabileceği, ümitlerin yeşerebileceği, tüm sıkıntıların kalkabileceği, yepyeni aydınlık bir sabahın gelebileceği ümidi ile planlamalar yapalım ve sevinelim."


Akdeniz Gazetesi