28 / 12 / 2024

Kentsel döşümünü kendin yap, afetlere karşı katkı sağla!

 Kentsel döşümünü kendin yap, afetlere karşı katkı sağla!

Yalçın Kartal: Türkiye'nin neresinde yaşıyorsak yaşayalım, ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkıldı yıkılacak diye korktuğumuz binalarımızı, devletin sağlayacağı redi, kira yardımı, harç, vergi vs. avantajlarından yararlanarak, yeniden yapabiliriz...



Ülkemiz geçtiğimiz yıllarda depremler nedeniyle büyük acılar yaşadı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da can ve mal kayıplarını azaltmak amacıyla, 6306 Sayılı Kanunu çıkardı. Kanunda, kentsel dönüşüm için bir dizi kolaylıklar sağlandı. 

Şu an Türkiye genelinde, riskli yapıların dönüştürülmesi çalışmaları devam etmektedir. 

Ancak, halkımızın bir çoğu, kentsel dönüşümü vanlış yorumlamaktır. 

Türkiye'nin neresinde yaşıyorsak yaşayalım, (köy, mezra, şehir) ekonomik ömrünü tamamlamış, yıkıldı yıkılacak diye korktuğumuz binalarımızı, devletin sağlayacağı redi, kira yardımı, harç, vergi vs. avantajlarından yararlanarak, yeniden yapabiliriz. 

Ancak, bunun için ilk adım, yaşadığımız binanın risk tespitini yaptırmak olmalıdır. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Lisanslandırılmış kurumları tarafından verilecek "Deprem Risk Raporu" sonucunda, vatandaşlarımız insiyatifleri doğrultusunda, kredi yardımı ile eski binalarını yeniden yaparak veya güçlendirilmesini yaptırarak, yenileyebilir. 

Yaşadığınız yer,Bakanlar Kurulu tarafından Kentsel dönüşüm alanı ilan edilsin veya edilmesin, Lisanslı Kuruluşlardan deprem risk raporu alanlar, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından müteahhitlik lisansı olan firmalara, kendi binalarını yaptırabilirler. Bunun için  TOKİ  veya Belediyelerin toplu konut inşaatlarını beklemelerine gerek yok. Kısacası, kendi kentsel dönüşümlerini kendileri yapabilirler. 

Bilindiği üzere, ülkemizde pek çok bina mühendislik hizmeti almadan yapıldığı; işçilik, malzeme gibi teknik gerekliliklere uyulmadığı, özellikle beton kalitesinin düşük olduğu tespit edilmiştir. B u nedenle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, huzur ve güven içinde yaşamak isteyen vatandaşlarımıza oturduğu evin risk raporunu çıkartmalarını tavsiye etmiştir.Risk raporu verecek kurumların listesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sitesinde yayınlanmıştır. 

Sonuç olarak, dünyada ve Ülkemizde depremle ilgili afet yönetimi çalışmaları, " Hazırlık Faaliyetleri, Risk Azaltma Faaliyetleri, Müdahale Faaliyetleri ve İyileştirme Faaliyetleri" olarak devam etmektedir. İşte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da, 6306 Sayılı Kanunla İyileştirme Faaliyetlerini ele alarak, afetlere hazır bir Türkiye hedeflemiştir. Bu kanundan yararlanarak, afetlere karşı alınacak tedbirlere katkı sağlayabiliriz. 



Adalet Gazetesi


Geri Dön