Kentsel rantların kamuyla paylaşılması için çalışma başlatıldı!
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, gayrimenkule yatırım yapanları ve sektör temsilcilerini yakından ilgilendiren bir tasarı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yılmaz’ın açıkladığı rant vergisi gayrimenkul sektöründe kafaları karıştırdı...
Kamuya kaynak yaratacak çalışma gayrimenkulde kafaları karıştırdı. Tasarı detaylarını bekleyen sektör yatırım iştahının azalmasından endişeli.
KALKINMA Bakanı Cevdet Yılmaz, gayrimenkule yatırım yapanları ve sektör temsilcilerini yakından ilgilendiren bir tasarı üzerinde çalıştıklarını açıkladı. Yılmaz’ın açıkladığı rant vergisi gayrimenkul sektöründe kafaları karıştırdı. Hürriyet’in gündeme getirdiği çalışmaya göre kentlerde imar değişikliği veya yapılan hizmetlerden dolayı bir gayrimenkulde oluşan değer artışından kamuya pay alınacak. Arsa ya da ev sahipleri mülklerinin yüksek prim sağlaması durumunda sağladıkları karın bir kısmını kamu ile paylaşacak. Gayrimenkul sektörü temsilcileri, yapılacak çalışmanın detaylarını beklerken, gelecek ek vergi yükünün yatırım iştahını azaltabileceği konusunda endişe duyduklarını söyledi.
MOTİVASYON DÜŞER
Rant vergisinin halk ve yatırımcı için motivasyon kaybına yol açacağını belirten KONUTDER Başkanı ve EYG İcra Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, “Hükümet ve belediyelerin görevi vizyoner bir bakışla projeler geliştirmek ve bu projeleri hayata geçirmek olmalı. Bu bakış açısıyla yapılan projelerde bazı bölgelerin değeri yükselirken bazı bölgeler biraz daha durağan ilerleyebilir. Ancak değer kazanan bölge ve şehirlerin artan değeri karşılığında bir bedel istemek, yapılan yatırımın bedelini halktan istemek anlamına gelir ki bu da hiç hoş bir durum olmaz” dedi.
YATIRIMCI GELMEZ
GYODER ve Torunlar GYO Başkanı Aziz Torun, yeni vergilerin yatırım iştahında azalmaya yol açabileceğini söyledi. Yabancı yatırımcıların Türk gayrimenkul sektörüne ilgisinin arttığını söyleyen Torun, rant vergisinin yabancı yatırımcı için de negatif bir etki yaratacağı konusunda uyardı. Torun, “Yabancı yatırımcı zaten kazanmak için alım yapıyor. Bizde böyle bir vergi olursa endişe ederler ve yatırımdan vazgeçerler” dedi. Yapılacak yeni düzenlemenin detaylarını beklediklerini belirten Torun, “Gayrimenkul geliştiriciler sanılan kadar yüksek marjlarıyla çalışmıyor. Konut alıcısı da yatırım dönüşü için 20 yıl bekliyor. Şimdi yeni bir vergi dersek yatırımların önünü keseriz. Zaten bölgelerin değerine göre belediyelere bir emlak vergisi de ödeniyor” dedi.
Kamu yararına kullanılmalı
İNDER ve Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, planlanan verginin değerlendirmesinin adil organlar tarafından yapılması gerektiğini söyledi. Değeri artan gayrimenkullerdeki artış miktarının gelir vergisine tabi olması gerektiğini belirten Durbakayım, “Kazanımlar kesinlikle kamu yararına kullanılmalı. Bir bölgeye yapılması planlanan büyük bir tesisin civarı daha proje aşamasında rantlara sebep oluyor. Bu kazanımlar kamuya harcanırsa spekülasyon olmaz” dedi.
Yeni vergi kirli işleri önleyebilir
DUMANKAYA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya ise yeni vergi sistemine olumlu baktığını dile getirdi. Bu sistemin çok sayıda Avrupa ülkesinde uygulandığını dile getiren Uğur Dumankaya, “Halkın parası ile yapılan yatırımlarda piyango önceden duyup o bölgeye yatırım yapanlara vuruyor. Emlak sektörüne adalet getirecek bu yeni çalışma perde arkasındaki kirli işlerinde önüne geçer. Sağlanan gelir sayesinde gereksiz dolaylı vergiler de ortadan kalkar” diye konuştu.
Gülistan Alagöz/Hürriyet