29 / 04 / 2024

Kepez Novicity AVM ruhsat bekliyor!

Kepez Novicity AVM ruhsat bekliyor!

Kepez İlçesi’ne 20 milyon lira maliyetle inşa edilecek olan Novicity isimli AVM’nin merkeze uzak olmasının küçük esnafı rahatsız etmeyeceği öne sürülürken, inşaatın Büyükşehir Belediyesi’nden henüz ruhsat alınamadığı için başlamadığı öğrenildi.



Kepez İlçesi’ne 20 milyon lira maliyetle inşa edilecek olan Novicity isimli AVM’nin merkeze uzak olmasının küçük esnafı rahatsız etmeyeceği öne sürülürken, inşaatın Büyükşehir Belediyesi’nden henüz ruhsat alınamadığı için başlamadığı öğrenildi.


TOKİ BİNALARINA YAKIN


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Çevresel Etki Değerlendirme Raporları’nın onaylandığı öne sürülen Kepez İlçesi Gazi Mahallesi sınırlarında 20 milyon liralık yatırımla inşa edilecek olan Novicity AVM’nin 2015 yılının ikinci yarısında açılacağı söylenmesine karşın Büyükşehir Belediyesi’nden çalışma ruhsatı alınamadığı için temelinin atılamadığı öğrenildi. Gazi Mahallesi’ndeki  TOKİ  binalarına da yakın olacak olan Novicity AVM, Mülkiyeti Muratpaşa Vakfı’na ait yap-işlet-devret modeliyle 4 Eylül 2013’te Vakıflar Genel Müdürlüğü Antalya Bölge Müdürlüğü komisyon kararıyla 30 yıllığına Banio Yapı’ya kiralanan, 21 bin 753 metrekare alan üzerine inşa edilecek.


Toplam kapalı alanı 74 bin 791 metrekare olan AVM, 1050 araç kapasiteli otoparkıyla, bodrum katında gıda ve yapı market ve mağazalarıyla 5 kattan oluşacak. AVM’nin zemin katta mağazalarla birlikte kafeler, zemin üstünde yeme içme alanları ve sinema salonları yer alacak. Teras kat ise yönetim ofislerine ayrılacak. AVM içinde toplam 130 mağaza yer alacak.


Kentin henüz AVM doygunluğuna ulaşmamış olan doğu-batı ve kuzey bölgelerinin tam ortasında, bölge halkına hitap eden ilk proje olacağı vurgulanan AVM’nin Kepez İlçesi ve Varsak bölgesine canlılık katacağı öne sürülüyor.


AVM inşaatında yaklaşık 300 kişi çalışacağı, proje tamamlandıktan sonra Novacity, bölge halkı için yönetim birimleri ve mağazalar olmak üzere yaklaşık 600 kişilik yeni bir iş alanı haline gelecek. Bununla birlikte AVM’nin ÇED raporunda çalışanların yöre halkından seçilmesine mümkün olduğunca özen gösterileceği belirtildi. Merkezi noktalarda bulunan AVM’lere nazaran uygun bir bölgede yapılacak olan AVM’ye gelecek yıllık ziyaretçi sayısı yaklaşık 6 milyon, günlük ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 16 bin 440 kişi olarak öngörülüyor.


Öte yandan AVM’lerde uygulanacak esaslar, 29 Ocak 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında Büyükşehir Belediyelerinden ruhsat alınması öngörülüyor. Öte yandan  CHP Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Engin Altay ve Levent Gök ile 120 milletvekili tarafından Anayasa Mahkemesi’ne bu yönde yapılan itiraz, Anayasa Mahkemesi’nin alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve iş yeri açma ve çalışma ruhsatı verilmesini büyükşehir belediyeleri yetkisine bırakan kanun düzenlemesinin Anayasa’ya aykırı olmadığına karar vermesi ile netleşmişti.


PEKİ SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?


(1) İşyeri açma ve çalışma ruhsatı PERBİS üzerinden verilir. İşyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusu, doğrudan veya PERBİS üzerinden yetkili idareye yapılır. Doğrudan yapılan başvurular, yetkili idare tarafından PERBİS’e işlenir.


(2) Yetkili idare tarafından yapılan ön değerlendirme sonucu uygun bulunan başvurular; başvuru tarihinden itibaren en geç üç iş günü içinde, perakende işletmenin açılış ve faaliyete geçişinde gerekli kayıt ve benzeri işlemleri yapmakla görevli ve yetkili kurum ve kuruluşlara PERBİS üzerinden iletilir. Bu iletimle birlikte, ilgili kurum ve kuruluşlara da gerekli başvuru yapılmış sayılır.


(3) İlgili kurum ve kuruluşlar tarafından, mevzuatı çerçevesinde gerekli değerlendirmeler yapılır ve yönetmelikle belirlenen esaslara uygun olarak perakende işletmenin açılış ve faaliyete geçişi için gerekli olan bilgi ve belgeler PERBİS’e işlenerek yetkili idareye iletilir.


(4) Mevzuatta öngörülen şartları taşıyan perakende işletmelere, yetkili idare tarafından PERBİS üzerinden işyeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenir.


(5) Başvurusu uygun bulunmayanlara, sonuç en geç otuz gün içinde gerekçeli olarak tebliğ edilir.


(6) Ruhsat değişikliğine ilişkin işlemler de PERBİS üzerinden gerçekleştirilir.


(7) Büyükşehirlerde, alışveriş merkezlerine yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgesi ve işyeri açma ve çalışma ruhsatı vermeye büyükşehir belediyeleri yetkilidir. Alışveriş merkezi projesi için yapı ruhsatı verilirken, üst meslek kuruluşlarının görüşü alınır. Bu kuruluşlar görüşlerini on beş iş günü içinde bildirir.


(8) Üçüncü fıkrada öngörülen esaslar ile bu maddenin uygulanmasına ilişkin diğer usul ve esaslar İçişleri Bakanlığının görüşü alınarak hazırlanan yönetmelikle belirlenir.


Antalya Hilal


Geri Dön