28 / 07 / 2024

Kerpiç felaketi bu sefer Çin'i vurdu

Kerpiç felaketi bu sefer Çin'i vurdu

Dünyanın dört bir yanından gelen deprem haberlerine bir yenisi daha eklendi


SENTEZ MEKANİK 10. YIL DÖNÜMÜNÜ KUTLADI!


Haiti'de meydana gelen 'yüzyılın depremi'nden sonra yerkabuğu bir türlü sakinleşmedi.
 
Haiti'yi yıkan, Şili ve Endonezya'da büyük hasar oluşturan deprem bu sefer Uzakdoğu ülkesi Çin'i vurdu. Ülkenin kuzeybatısındaki Qinghay (Çinhay) eyaletinde meydana gelen 7,1 büyüklüğündeki depremde 400 kişi öldü, en az 10 bin kişi yaralandı. Bölgedeki evlerin ahşap ve kerpiç olması ve halkın depreme uykuda yakalanması ölü sayısının fazla olmasına sebep oldu.

Yerin 10 km altında oluşan depremin merkezi Tibet'in Qamdo bölgesinin 240 kilometre kuzeybatısı olarak açıklandı. Yerel saatle 07.49'da meydana gelen sarsıntının büyüklüğünü ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu 6,9, Çin Deprem Ağı Merkezi ise 7,1 olarak duyurdu. Toprak kaymalarının yaşandığı bölgede yollar büyük hasar gördü. Caddelerde yaralıların panik içinde sağa sola koşturduğu kasabada arama-kurtarma işlemleri yapılamıyor. Bölgede iş makineleri yetersiz. Soğuk hava ve şiddetli rüzgâr da çalışmaları aksatıyor. Yetkililer, acil olarak deprem bölgesine battaniye, çadır, tıbbi malzeme ve sağlık görevlileri gönderilmesini istiyor. Geçici olarak haberleşmeyi kesen deprem, havaalanı yolunda da tahribata yol açtı. Yerel hükümet yetkilileri ve askerler enkazda kalanları kurtarmak için bölgeye gönderildi. Hükümetin, kurtarma çalışmaları için 29,3 milyon dolar tahsis ettiği bölgeye 5 bin çadır kuruldu, bin 700 asker, 2 bin polis sevk edildi.

Kurtarma çalışmaları sırasında çok sayıda çocuğun da enkaz altında kaldığı tespit edildi. Yetkililer, enkazı kaldırmak için büyük makinelere ihtiyaç duyduklarını ifade etti. Depremin ardından 1,5 saat içinde en büyüğü 6,3 olmak üzere 3 artçı yaşandı. Depremden önce de yerin 6 kilometre altında 4,7 büyüklüğünde bir deprem oluştuğu kaydedildi. Daha önce de komşu Sichuan eyaletinde 12 Mayıs 2008'de meydana gelen 8,0 büyülüğündeki depremde yaklaşık 100 bin kişi hayatını kaybetmişti. Dün meydana gelen depremin merkezi Yüşu Tibet Özerk İli, deniz seviyesinden 4 bin metre yüksekte bulunuyor. Bölgenin 250 bini aşkın nüfusunun yüzde 97'sini Tibetliler oluşturuyor.

TÜRK KIZILAYI YARDIMA HAZIR
Çin'i vuran deprem haberi üzerine harekete geçen Türk Kızılayı, Afet Operasyon Merkezi'nde kriz masası oluşturdu. Muhtemel yardım talebine hızla cevap verebilmek için acil yardım malzemelerinin yüklü olduğu bir kargo uçağıyla bir afet müdahale ekibi hazır hale getirildi. Gelişmelerin Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık ile koordineli olarak takip edildiğini belirten Kızılay Genel Başkanı Tekin Küçükali, "Sabah (dün) yapılan görüşmede, 'Henüz yardım talebinde bulunmuyoruz dünyadan, kendi imkânlarımızla bunu çözebiliriz.' dediler. Çin Kızılhaçı ile kardeşlik ilişkilerimiz var, birbirimize çok sık gidip geliriz. Dolayısıyla de bu meseleleri aramızda çok rahat konuşuruz." dedi.
Osman Erol / Zaman

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

7.1 okulları yıktı
Çin'in kuzeybatısındaki Qinghay Eyaletinde dün sabah saat 07:49'da 7.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Merkezi Yüşu Tibet Özerk İli olan depremde 400 kişi öldü, 10 bin kişi yaralandı. 100 bin nüfuslu Ciegu Kasabası'nda çok sayıda kişi enkaz altında kalırken, yetkililer, civardaki binaların yüzde 85'inin yerle bir olduğunu duyurdu. Bölgede elektrik, su ve telefon kesildi. Yerel Hükümet Sözcüsü Zhuo Huaxra, 'Sokaklar yaralı insanlarla dolu. Tam bir panik hakim' açıklamasını yaptı. Okulların da yerle bir olması nedeniyle çok sayıda ilkokul çocuğu enkaz altında kaldı. Depremzedeleri kurtarmak için yeterli arama kurtarma teçhizatının olmadığı bölgeye 1700 asker, 5 bin kurtarma personeli, 25 doktor ve 65 itfaiyeci yollandı. Ekipler, çıplak ellerle enkaz altındakileri kurtarmaya çalışırken, Sosyal İşler Bakanlığı 5 bin çadır, 50 bin battaniye ve 50 bin paltonun bölgeye ulaştığını açıkladı. Sichuan'da, Mayıs 2008'de meydana gelen 8 büyülüğünde depremde, 90 bin kişi hayatını kaybetmişti.
Akşam


Geri Dön