22 / 12 / 2024

Kervansaraylar yeni yıl kutlamalarının alternatif mekanları!

Kervansaraylar yeni yıl kutlamalarının alternatif mekanları!

Türkiyenin dört bir yanında otel olarak hizmet veren vakıf eserleri, yeni yıla farklı bir başlangıç yapmak isteyen ziyaretçileri bekliyor



Türkiyenin dört bir yanında otel olarak hizmet veren vakıf eserleri, yeni yıla farklı bir başlangıç yapmak isteyenleri bekliyor. Vakıflar Genel Müdürlüğünden edinilen bilgiye göre, restore edilerek turizme kazandırılan han ve kervansaraylar, 2012ye farklı bir ortamda başlamak isteyen vatandaşlara nostaljik alternatifler sunuyor.

İstanbuldan Diyarbakıra, Edirneden Kastamonuya, Kuşadasından Safranboluya kadar pek çok yerde otel olarak hizmet veren kervansaraylar, tarihe yolculuk kapısını aralıyor.

İstanbulda, 1. Abdülhamid Külliyesinin yerine yapılan 4. Vakıf Han, Milli Mimarlık akımının baş temsilcisi Mimar Kemalettin Beyin önde gelen eserleri arasında yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğunun son dönemlerinde modern hayata uygun iş merkezleri ihtiyacını karşılamak için inşa edilen ve inşası 1926da tamamlanan han, ihtişamıyla göze çarpıyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore ettirilerek turizme kazandırılan yapı, 5 yıldızlı otel olarak hizmet veriyor. 4. Vakıf Han, yeni yılı, tarihi atmosferde Boğaz ve Haliçin muhteşem manzarasını seyrederek karşılamak isteyenler için göz ardı edilmeyecek tarihi mekanların başında geliyor.

Osmanbeyde yer alan Valide Otel de tarihi dokusu, ihtişamı, dış siluetinde ve iç dekorasyonunda taşıdığı Osmanlı Dönemi ve eski İstanbul mimarisi esintileri ile insanı geçmişten günümüze tarihi yolculuğa çıkartan eserler arasında yer alıyor.

Fatih Sultan Mehmetin doğum yeri, Türkiyenin Avrupaya açıldığı kapı olan Edirnede Mimar Sinan tarafından 1561 yılında inşa edilen "Rüstem Paşa Kervansarayı" kentin merkezinde yer alıyor. Kanuni Sultan Süleymanın damadı Sadrazam Rüstem Paşa tarafından yaptırılan kervansaray, restorasyonu ile "Ağa Han Mimarlık Ödülü"nün de sahibi oldu.

Mimar Sinanın dünyaca ünlü şaheseri Selimiye Camisi ile Bedesten Çarşısı ve Eski Cami, Ali Paşa Çarşısı ve Üç Şerefeli Camiye yürüme mesafesinde olan kervansaray, bir asra yakın Osmanlı başkentliği yapan Edirneyi keşfetmek isteyen misafirleri ağırlıyor. Dikdörtgen avlunun çevresinde iki kat halinde inşa edilen kervansarayda, 75 oda, 6 suit bulunuyor.

BAŞKENT'İN TARİHİ BUTİK OTELİ

Koç grubu tarafından restore edilerek kısa süre önce turizme kazandırılan Çukurhan, Ankaralılara yeni yılın ilk saatlerinde  Ankara  Kalesinin eşsiz tarihi havasını teneffüs ederken gelecek planlarını gözden geçirme fırsatı sunan nadide bir mekan.

17. yüzyıl başlarında inşa edilen ve Osmanlı döneminde konaklama ve ticari fonksiyonlarI ile tipik bir şehir hanı işlevi gören kagir yapı, uzun yıllar tiftik, yün, hububat, kuruyemiş, sebze, gibi ürünlerin satıldığı bir çok dükkana ve iş yerine ev sahipliği yaptı. 1950 yılında çıkan yangında zarar gören han, yangının ardından yapılan onarım çalışmaları sonrasında orjinal görünümünü büyük ölçüde kaybetmiş, 20. yüzyılın sonunda ise  kaderine terk edilmişti. Koç Grubu tarafından, Vakıflar Genel Müdürlüğünden 29 yıllığına "restore et-işlet-devret" modeliyle kiralanan Çengelhan, restorasyonun tamamlanmasının ardından butik otel olarak Başkentin kültür ve turizm yaşamına kazandırıldı

"BİR KERVARSARAY MASALI"

Kuşadasının tarihi kimliğine katkı sağlayan "Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı", korunması gerekli kültür varlığı olarak tescilli edilmiş anıtsal bir yapılar arasında yer alıyor.

Denizden bakıldığında çok net bir şekilde algılanabilen kervansaray, 1618de Batı Anadoluda ticaretin gelişmesi amacıyla Sadrazam Öküz Mehmet Paşa tarafından yaptırıldı.

İki katlı, avlulu bir yapı olan kervansarayın dış duvarlarında bulunan top delikleri bir liman şehri olan Kuşadasının hemen ağzındaki kervansarayın, korsan hücumlarına karşı nasıl korunduğunu gösteriyor.

Restorasyon çalışmaları 1964te başlayan 1978de tamamlanan kervansaray, yaklaşık 400 yıllık bir yapıda konaklamak isteyen ziyaretçilerine hizmet veriyor.

1528 yılında Kanuni Sultan Süleymanın emriyle yaptırılan ve adını taşıyan kervansaray da yılbaşı için tercih edenlere Osmanlı döneminin tüm görkemini yansıtan dekorasyonu ile 16 yüzyılın atmosferinden 21. yüzyılın ustalıkla gizlenmiş teknolojisine bir zaman yolculuğu çıkma olanağı sunuyor.

Kanuni Sultan Süleyman Kervansarayının iç mekanın tasarımında kemerler ve sütunlarda Osmanlı saraylarının ihtişamı gözler önüne seriliyor

Kervansaray, her biri diğerinden farklı konseptte düzenlenen süitleriyle dikkat çekiyor. Özellikle, özel terasından deniz manzarası görünen Padişah Odası kendini farklı hissetmek isteyenleri bekliyor.

Osmanlı İmparatorluğunun zengin desenli dokumaları, ahşap el oyması detayları, kapılar, masalar, sandalyeler, lamba iskemleleri gibi otelin her noktasında kendini belli ediyor.

DİYARBAKIR'DA DELİLLER HANI

Diyarbakırda, Osmanlı Valisi Hüsrev Paşa tarafından 1527 yılında yaptırılan "Deliller Hanı" Mardin Kapı yakınlarda bulunuyor. Kentin tarihi
referans noktasında ve kentsel sit alanı Sur İçi aksında yer alan han, şadırvanlı bir orta avluya açılan odalardan oluşuyor.

"Hüsrev Paşa Hanı" veya "Kervansaray" olarak da bilinen han, hacı adaylarını Hicaza götüren rehberlerin (delil) bu handa kalmaları nedeniyle "Deliller Hanı" olarak adlandırılıyor. Hanın karşısındaki geniş alana da "Hacılar Harabesi" ismi veriliyor.

Restore edilen ve 103 yataklı otele dönüştürülen han, mistik bir atmosfer solumak isteyenleri ağırlayacağı günü gözlüyor.

SAFRANBOLU'DA CİNCİ HAN

Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan Cinci Han, Sultan I. İbrahim zamanında sarayda üfürükçülük yapan Safranbolulu Molla Hüseyin Efendi (Cinci Hoca) tarafından 1645 yılında yaptırıldı.

Hıdırlık Tepesi, Yemeniciler Arastası, Demirciler Çarşısı, İncekaya Su Kemeri, Saat Kulesi, Güneş Saati, Değirmenbaşı Su Değirmeni, Kültür Bakanlığınca müze köy olarak koruma altına alınan Yörük Köyü ile tarihi camilere yürüme mesafesinde olan han, 24 standart, bir suit odasıyla yılbaşını Safranboluda geçirmek isteyenleri ağırlayacak.

Kastamonunun tarihi Nasrullah meydanında bulunan Kurşunlu Han da tarihi konaklama stilinin otel konforuna dönüştürüldüğü eserler arasında bulunuyor. Candaroğulları Beyliğinin son hükümdarı ve Fatih Sultan Mehmetin dayısı İsmail Bey tarafından 15. yüzyılın ikinci yarısında yaptırılan Kurşunlu Hanın, 27 odası ve 1 suiti bulunuyor.

Güneyden Reisül-küttab Hacı Mustafa Efendi Hanı, batıdan Balkapanı Hanı ve doğudan da Frenk-şah Hamamı ile çevrili olan Kurşunlu Han, Nasrullah Köprüsü ve Şadırvanı, tarihi camilere yakınlığı ile de tarihte bir yolculuğa çıkmak isteyenlere ev sahipliği yapıyor.

AA


Geri Dön