27 / 04 / 2024

Keşan'da kentsel dönüşüm mutlaka uygulanmalı!

Keşan'da kentsel dönüşüm mutlaka uygulanmalı!

Keşan Müteahhitler Derneği (KEMÜDER) Başkanı Aydın İstek, dün yaptığı açıklamada, yapılacak olan bir kentsel dönüşümün Keşan'a her alanda olumlu yönde etki edeceğini söyledi.



Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan'ın kentsel dönüşüm ile ilgili Edirne Valisi Dursun Ali Şahin'den aldığı sözü hatırlatan Aydın İstek, "Başkanımızın bu konudaki açıklamaları yerindedir. Keşan merkezinde yer alan bu arazide yapılacak olan kentsel dönüşümden etkilenecek olanlardanım. Çarşı merkezindeyiz. Daha öncede bu konu gündeme geldi. Kentsel dönüşümü destekledik ve bu konuda ısrarla üzerinde durduğumuz bir konu mevcut. Mahalle sakinleri de konu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Buranın ticari alan olması yönünde görüş bildirdik. Neden ticari alan üzerinde duruyoruz? Çok güzel pazaryeri inşaatımız oldu.

 

Yeni pazaryeri kentsel dönüşüm yapılacak alan tam karşısında. Hatta pazaryeri ile mahalle arasında Keşan'ın en geniş yolu bulunuyor. Kentsel dönüşüm ile mahalle halkının yaşam standardı da yükselecek. 

Hiç kimseyi ötekileştirmeden bütünlük içerisinde mahallenin daha yaşanabilir bir hale getirilmesi gerekiyor. Ticaret merkezi haline getirirsek kendi yerlerini daha değerli bir şekilde satarak istedikleri koşullarda yaşayabilirler." dedi. 


BU BÖYLE OLMAMALI 


Keşan'da yaşanan trafik sıkıntısının herkesçe bilindiğini ifade eden İstek, şunları söyledi: "Artık araçlarla yollarda gidemez duruma geldi. Kent meydanı eksikliğimiz. Buradaki alanda bu sıkıntıların çözümüne çok uygun. Halk ekmeğe kadar gelen alan çarşı, halk ekmeğin arkası mezbelelik bir alan. Bu böyle olmamalı. 


Burada yaşayan insanlar fakirliğine terk edilmemeli. Buraların değerli alanlar olduğunu insanlar biliyor. Çarşının merkezi. Biz buraya doğru planlama yaparsak, ticaret alanı ilan edersek çarşı içerisindeki trafiği de rahatlatmış oluruz, pazaryerinin tam karşısında olmasıyla da paralel çalıştırırız. Trafik sıkışıklığını halletmiş oluruz. Daha yaşanılır Keşan ortaya çıkar. Bunlar olumlu fikirlerdir. Kimden veya hangi siyasi fikirden çıktığı hiç önemli değil. Doğru fikrin arkasında olunması önemli." 


ÇARŞI MERKEZİ GENİŞLERSE KİRALAR DÜŞER 

Aydın İstek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Çarşı merkezindeki hayat pahalılığı da buradaki çalışma ile birlikte hafifleyecek. Çarşı içerisinde 2 caddemiz var. Kiralar üst seviyede. Bir konfeksiyon ürünü alacaksınız, ay ürünü Keşan dışında 60, çarşıda 70-80 TL bunun sebebi işletme sahiplerinin giderlerinin fazla olması. 40 metrekare dükkâna 2 bin TL kira ödüyor. 


Çarşı merkezi genişlese kiralar da aşağıya düşecek. O zaman halk daha ucuza ürüne ulaşacak. Kentsel dönüşüm mutlaka olmalı. Konut her yere yapılabilir. Ama çarşı merkezini her yere taşıyamazsınız. Geçmişten beri Keşan ticaretin merkezi olmuş bir yerde. Şehir içerisinde bu kadar sıkışık bir alanda insanların ticaretin gelişmesi zor oluyor. Böyle olunca Keşan içerisindeki ticaret şehir dışarısına kayıyor." 


KONUYA BİRAN ÖNCE EL ATILMALI


Kentsel dönüşüm konusunda üzerilerine düşeni yapmaya hazır olduklarını dile getiren İstek, "Çok güzel bir pazaryeri ortaya çıktı. Belediye binamız da buraya taşınıyor. Şehir merkezinde at arabaların sokakta gezdiği, çöplerin ortalıkta yuvarlandığı bir pozisyonda yaşamak kolay değil. Keşan'a çevre il ve ilçelerden alışveriş için gelenler var. Yunanistan'dan gelenler Keşan'dan alışveriş yapıyor. Gümrük kapısından dolayı Ege ve Anadolu'ya gidenler insanlar Keşan'ı görüyor. 


Keşan'da kalıyor ve alışverişini yapıyorlar. Keşan içerisinde bahsettiğimiz durum içler acısı. İnsanlar bahsettiklerimizi gördüğümüz zaman şaşırıyor. Böyle olmamalı. 


Biran önce konuya el atılması lazım. Valimizin de desteğiyle Keşan'da daha güzel bir kent merkezi dönüştürülmeli. Mutlaka dönüşüm sağlanmalı. Yakında belediye de yeni hizmet binasına taşınacak. Belediye çalışanları da bölgeye gelecek. Çok sağlıklı koşullarda yaşamıyoruz. Mahalle halkı da konutlarında hazine arazilerine çökmüş şekilde yaşamlarına devam etmiyor. Hepsi tapu sahibi. Fakirlikten dolayı dededen kalan bir arazide sarkıtma yaparak zor şartlarda yaşıyorlar. Hâlâ çadır içerisinde yaşayan insanlarımız var. Biz bugünkü dünya düzeyinde vatandaşlarımızın yaşamasını istemiyoruz. Hepimiz insanız. Burada yaşayan vatandaşlarımızın daha iyi koşullarda yaşadığını görmek isteriz. Burayı daha yaşanılabilir bir havaya sokarsak kesinlikle daha iyi olur" diye konuştu. 


Çerkezköy Gazetesi


Geri Dön