07 / 05 / 2024

Sıbyan Mektebi

Sıbyan Mektebi

Osmanlı Dönemi'nde 'Sıbyan Mektebi' olarak kullanılan Sultanahmet bahçesindeki tarihi yapı turistlerin uğrak mekânı oldu. Kültürlerarası İletişim Merkezi ile hayat bulan eski mektepte turistler Türk İslam mimarisi ve kültürü hakkında bilgilendiriliyor. Gö

Lüleburgaz'daki Sıbyan Mektebi'nin müze olması için 3 bin imza toplandı!

Lüleburgaz'da bulunan Sıbyan Mektebi'nin müzeye dönüşmesi için 3 bin kişiden imza toplandı. 

Kırklareli Sıbyan Mektebi 'müze olsun' talebi!

Kırklareli Valisi Osman Bilgin Başkan Gerenli'nin "Müze olsun" talebiyle gündeme gelen Sıbyan Mektebi'nde incelemelerde bulundu. Vali Bilgin, Sıbyan Mektebi için vatandaşın dileklerini de alacaklarını söyledi. 

Lüleburgaz Sıbyan Mektebi'nin geleceğine vatandaşlar karar verecek!

Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Lüleburgaz'da bulunan ve restorasyon çalışmaları devam  Sıbyan Mektebi'nin ne olacağına vatandaşların karar vereceğini dile getirdi. 

Lüleburgaz Sıbyan Mektebi'nin tarih müzesi olması için öneri!

Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli, 1570 yılında Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nde bulunan Sıbyan Mektebi'nin tarih müze olması için öneride bulundu.

Sıbyan Mektebi'nde restorasyon çalışmaları başladı!

1570'de Mimar Sinan tarafından inşa edilen Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'ndeki Sıbyan Mektebi restore ediliyor.

Beyoğlu Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi restore edildi!

18. yüzyıl mimarisinin önemli yapıtlarından birisi olan Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi’nde Beyoğlu Belediyesi’nin destekleriyle başlatılan restorasyon çalışması tamamlandı.

Kayseri'deki Germir İptidai Mektebi restore edildi!

Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Germir Bölgesinde yer alan ve Osmanlı sivil mimari ve eğitim binası için önemli yeri olan Germir İptidai Mektebi’nin gün ışığına çıkarılarak şehrimiz kültür turizmine yeniden kazandırıldığını söyledi.

Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi betonla restore edildi!

18. yüzyıl mimarisi Yusuf Ağa Sıbyan Mektebi, beton sıva ile ‘restore edildi’. Kiremit rengine boyanan 250 yıllık tarihi yapı, tanınmaz hale geldi. Üstelik, Vakıflar Genel Müdürlüğü, tarihi yapıdaki çalışmayı Hürriyet’in sorusu üzerine öğrendi.

Samsun Yavuz Selim'deki dev tesis 2017'de tamam!

Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Yavuzselim Mahallesi'nde yapılan ve içinde düğün salonu, hanım konağı, sıbyan okulu, müzik okulu ile kurs merkezinin bulunacağı Kültür, Eğitim ve Spor Tesisi inşaatını yakından takip ediyor.

Gaziosmanpaşa'ya yeni spor kompleksi geliyor!

Canik Belediyesi’nin, Gaziosmanpaşa Mahallesi’nde yaptığı hanımlar konağı, sıbyan mektebi ve halı sahadan oluşan dev kompleks açılışa hazır.

Fatih Üsküplü Yahya Efendi Sıbyan Mektebi restore edildi!

Emin Sinan Mahallesi Kadırga Limanı Caddesi’nde yer alan ve korunması gereken anıt eserlerden biri olan Üsküplü Yahya Efendi Sıbyan Mektebi’nin Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Sivas Sıbyan Mektebi restore edildi!

Sivas’ın İmranlı ilçesi Karacören köyünde bulunan son dönem Osmanlı yapılarından ‘Sıbyan Mektebi’ onarılarak hizmete açıldı.

Cerrah İshak Kazgani Sıbyan Mektebi restore edildi!

Mülkiyeti Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait olan, Nişanca Mahallesi, Nalbant Camii Sokak’ta bulunan Kazgani Sadi Sıbyan Mektebi ve çeşmesinin Fatih Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından yürütülen restorasyon çalışmaları tamamlandı.

Sıbyan Mektebi Haberi

Sıbyan Mektebi

 

İstanbul'un en önemli tarihî merkezlerinden biri olan Sultanahmet Meydanı'ndaki eski sıbyan mektebi, şimdi turistlere Türk-İslam eserlerinin ve Türk kültürünün anlatıldığı bir merkez olarak hizmet veriyor. Kültürlerarası İletişim Merkezi Derneği'nin kullanımına verilen eski mektepte, meydan ve camiler hakkında turistlere sunumlar yapılıyor. Merkezde 'camilerin mimarileri yanında ruhları' da anlatılıyor. Eski sıbyan mektebini bugüne kadar Brezilya'dan Avustralya'ya, Güney Afrika'dan Amerika'ya kadar yaklaşık 5 bin kişi ziyaret etmiş. Sultanahmet Camii avlusunun köşesindeki yapı, yıllarca küçük çocukların eğitildikleri ve geleceğe hazırlandıkları bir okul olarak hizmet verdi. Zamanla bu yapı kullanılmaz hale geldi ve bir süre boş kaldı. Dernek uzmanları arasında yer alan aktif 15 kişilik gönüllü grubu, kimi zaman "Sultanahmet neden 6 minareli", kimi zaman ise "Burada ne yazıyor" gibi sorulara cevap veriyor.   Kurulduğu 2010...