Sektörel

KFE açıkladı! Konut fiyatları patladı göç başladı...

Ülkemizde her geçen günden güne yükselen konut rakamları o kentlerde çok fazla yoğunlaştı. Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri kapsamında eylül ayında yüzde 4,3 oranında yükselen konut ramakları, yıllık oranda da yüzde 89,2 yükselişle 1088,1'e kadar geldi. İşte haberin ayrıntıları...

Günümüzde yaşanan ekonomik kriz, enflasyon rakamlarında artış ile son zamlarında ardından o 13 il dikkatleri üzerine çekti. İşte konut fiyatlarında en hızlı artan 13 ilimiz ve rakamlar.

Konut fiyatlarındaki yükselişin gündeme gelmesi ile birlikte, 13 ilde paylaşılan veriler dikkat çekti. Milyonların dikkatini çeken yükselişlerin ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından yeni veriler açıklandı. Eylül 2023 dönemine ait Konut Fiyat Endeksi (KFE) verileri ilgi gördü.

KONUT FİYAT ENDEKSİ

Türkiye'de konutların kalitesine göre rakam değişimlerinin tespit edilmesi amacı ile hesaplanan KFE'de (2017 = 100), eylül ayı verileri paylaşıldı. Bir önceki aya göre yüzde 4,3 oranında artarak 1088,1 seviyesine kadar ulaştı. KFE verilerin kapsamında yıllın yüzde 89,2 oranında artış göstererek, bu dönemde artış yüzde 17,8 olarak kaydedildi. En büyük değişimler ise eylül ayında bir önceki aya göre İstanbul'da yüzde 4,1, Ankara'da 5,5 ve İzmir'de 2,9'luk bir yükseliş dikkat çekti. KFE verilerine göre geçtiğimiz senenin aynı yılında paylaşılan oranlar; İstanbul'da yüzde 77,6, Ankara'da yüzde 102,7 ve İzmir'de 85,2'ye kadar yaklaştı.

EN HIZLI ARTIŞ GÖSTEREN BÖLGELER

Konut fiyatlarındaki hızlı yükselmeye dair paylaşımda bulunan TCMB eski başekonomisti Hakan Kara, 13 ili sıraladı. Konut fiyatlarındaki en hızlı artış olarak yıllık olarak yüzde 125'in üzerinde gösterdiği bölgeler kuzey ve kuzey Anadolu oldu. Bu bölgelerde bulunan Çankırı, Kastamonu ve Sinop'ta yüzde 131,1 oranında, Artvin, Giresun, Gümüşhane, Ordu, Rize ve Trabzon'da yüzde 125,6 oranında, Ağrı, Ardahan, Kars ve Iğdır'da yüzde 127,2 oranında yükseliş görüldü diye kaydedildi.

KONUT FİYAT ENDEKSİ NEDİR? 

Verinin tanımı: Türkiye konut piyasasındaki fiyat değişimlerini takip etmek amacıyla oluşturulan endekslerdir. Konut fiyat endekslerinin hesaplanmasında, satışa konu olan tüm konutlara ilişkin fiyat verileri kullanılmaktadır.

Konut Fiyat Endeksi yüzde 89,2 arttı!

ABD’de konut fiyatları temmuz ayında arttı! Bir yıllık artış yüzde 1 oldu!

Konut kiraları son 5 yılda 10’a katladı! İşte konut kiralarının en yüksek olduğu il ve ilçeler...

Konut fiyatları uçuşa geçti: Konut Fiyat Endeksi yüzde 94,7 arttı!