Kibar Grubu, İstanbul'daki arazisine rezidans yapacak
50 ülkeye ihracat yapan, yıllık cirosu 3.3 milyar doları bulan Kibar Grubu, İstanbul'daki arazisine rezidans yapmayı planlıyor
Yapı sektöründeki işlerini büyütmek istediklerini söyleyen Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibar, “Bazı bölgelerdeki mülklerimizi değerlendirmek bakımından rezidans yapmayı planlıyoruz. Emlak sektöründeki ürünler sürekli prim yapıyor. Yeni projelerle bu alandaki işlerimizi büyütmek istiyoruz” dedi.
2010'un Türkiye için bazı taşların yerine oturmaya başladığı yıl olacağını söyleyen Kibar, “2011'deki seçimin yansımalarını hissedeceğimiz bir yıl olacak. Bir takım harcama kalemlerinin buna göre yönlendirileceğini düşünüyorum. Hem daha canlı hem daha zor bir yıl olacak” diye konuştu.
Kibar, demir-çelikten otomotive grubun yeni yatırım planlarıyla, 2010 yılına ilişkin beklentilerini anlattı:
Yeni dönemde Kibar grubu hangi alanlara yatırım yapacak?
Kendimize ait bazı yerlerin değerlendirilmesi ve yeni projelerle bu alandaki işlerimizi büyütmek istiyoruz. Assan Yapı firmamızla Kurtköy'de 200 konut yaptık. Bazı sanayi yatırımlarımızın tesislerini yapıyorlar.
Bazı bölgelerdeki mülklerimizi değerlendirmek bakımından rezidans yapmayı planlıyoruz. Kartal ve Tuzla'da tesislerimiz var. Sanayinin şehrin dışına çıkması isteniyor. Dolayısıyla zamanla buralarda dönüşüm geliştirme projeleri yapılmak durumunda kalınacak. Bu bölgelerde, bu yönde çalışmalar yapmayı düşünüyoruz. Emlak ve hizmet sektörü ön plana çıktı. 20. yüzyılda sanayide rekabet giderek yoğunlaşıyor. Daha da yoğunlaşacak.
İş dünyasının gündeminde Irak'a yatırım var. Özellikle altyapı şirketleri çok faal. Sizin de hedefleriniz arasında bu ülke var mı?
Irak'ın tahrip olmuş bir altyapısı var. Bizimde burada bazı çalışmalarımız var. Biz harp öncesinde de bu ülkede aktiftik. Şimdi bazı bölgelerde demir-çelik ürünü satışımız devam ediyor.
Küresel kriz faaliyet gösterdiğiniz demir-çelik sektöründe fiyatları aşağı çekti. Fiyatlar önümüzdeki dönem artar mı?
Küresel kriz demir-çelikte üreticileri ciddi anlamda etkiledi. Kriz öncesi fiyatlar neredeyse çılgın seviyelere ulaşmıştı. Krizin arkasından fiyatlarda ciddi anlamda bir düşüş oldu. Üreticiler bu süreçte ciddi fatura ödediler.
Türkiye'de 2011'de seçim olacağı düşünülürse 2010 yılında pazarı canlandırma politikaları devreye girer, inşaat sektöründe hızlı bir canlanma olursa bu, fiyatlara artış yönünde yansır.
Bizim demir-çelikte ticaret ağırlığımız daha etkin. Uluslararası ticaret yapabiliyoruz. Değişik ülkelerdeki kurulu altyapımızla bu faaliyetleri devam ettiriyoruz. Önümüzdeki dönemlerde de pazarı daha iyi analiz ederek projelerimizi hayata geçireceğiz.
Gıda sektörüne gireli neredeyse 10 yıl oldu. İhracat yaptığınız ülke sayısı kaç oldu?
Assan Gıda'yı 2000'li yıllarda kurduk. Belirli ürünlerde ihtisaslaşmaya gittik. 75 bin tonun üzerinde üretimiz var. Domates, sos ve salça gibi ürünler üretiyoruz. Sudan, Etiyopya ve Gürcistan gibi ülkelerde Kingtom markasıyla ihracat yapıyoruz. Bazı ülkelere de Kibar ve Merve ürünleriyle satış yapıyoruz. Tesislerimiz hijyenik üretim standartlarına sahip olduğu için Japonya'ya da gelişmiş diğer pazarlara satış yapabiliyoruz. 50 ülkeye ihracat yapıyoruz.
Otomotiv sektöründe önümüzdeki yıl bu yıldan bile düşük performans olabilir deniyor.
Bence de önümüzdeki yıl otomotiv sektörünün bu yılki satış hacimlerini bile bulması zor olur. 2010 için iç pazar tüketiminde yüzde 15-20 civarında bir düşüş öngörüyorum. Bu yıl iç pazarda toplamda 525 bin adedin üzerinde satış olur diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıl Avrupa pazarı biraz daha iyi olacaktır.
Ciro 3.3 milyar dolara ulaşacak
Emlak dışında yeni yatırım projeleri arasında neler var?
İskenderun'da birkaç aya kadar devreye girecek bir liman yapıyoruz. Şimdi de Karasu'da yapacağız. Bazı demir-çelik mamulleri üreteceğimiz bu yatırım, üretim kapasitemizi artıracak. Burada enerji ile ilgili faaliyetlerimiz de olacak. Bizim 20 şirketimiz var. Bu yıl 3.3 milyar dolar ciroya ulaşacağız.
‘Yan sanayi şirketimiz Ford için de üretim yapıyor'
Bu yıl ilk on ayda pazarda binek araçlarda bir numaralı satış hacmine ulaştıklarını söyleyen Kibar şunları söyledi: “Geçen ay sonu itibariyle iç piyasada 52 bin adet araç sattık. Hyundai, bilinçli tüketicilerin bireysel tercihlerinde ön plana çıktı.
İhracatımız ise küresel kriz nedeniyle yüzde 30'a yakın düştü. Ama mayıs ayında i20 modelini devreye koyayacağız. Hindistan'daki üretimini biz devralıyoruz. Yılda 70 bin adet üretim planlıyoruz. Bu ürünle tüm Avrupa pazarlarına buradan teslimat yapılacak. Bizim bir de otomotiv yan sanayi şirketimiz var. Bu şirket de Hyundai ve Ford için üretim yapıyor.”
‘2010, yaklaşan seçim nedeniyle canlı geçecek”
-2010 Türkiye için nasıl bir yıl olacak?
2010'un Türkiye için bazı taşların yerine oturmaya başladığı bir yıl olacağını kaydeden Kibar, “Ancak 2011'deki seçimin yansımalarını hissedeceğimiz bir yıl olacak” dedi. 2010'da bir takım harcama kalemlerinin seçim ekonomisine göre yönlendirileceğini kaydeden Kibar, “Hem daha canlı hem daha zor bir yıl olacak. Ancak ülkemizde kronikleşmiş bazı sorunlar var. Huzuru, düzeni bozmamaya çalışmak lazım. İmkanları olan kişilerin, kuruluşların fiziki olarak, değer yaratıcı işlere kafa yorup buralara yönlenmeleri lazım” dedi.
Asım ve Semiha'nın baş harfiKibar holding bünyesindeki şirketlerde kullanılan Assan markasının, anne ve babasının adlarının ilk harflerinin birleşiminden oluştuğunu söyleyen Kibar, “Asım ve Semiha'nın
‘AS'ı, sanayinin kısaltılmışı ‘san' ile birleştirince Assan olmuş” dedi.
Eylem Türk/Milliyet