Kıbrıs'ta kiralara taksit ve indirim düzenlemesi!
Kıbrıs'ta Bakanlar Kurulu, kiralarla ilgili bir takım düzenlemeler yaptı. Buna göre devlet ve Vakıf İdaresi kiralarında indirim ve taksit, diğer kiralarda da sadece taksit imkanı verildi...
Bakanlar Kurulu, kiralarla ilgili bir takım düzenlemeler yaptı. Buna göre devlet ve Vakıf İdaresi kiralarında indirim ve taksit, diğer kiralarda da sadece taksit imkanı verildi.
Kıbrıs Gazetesi'nden Ceren Özbil'in haberine göre; yapılan kira düzenlemesinde, diğer kiracılara da yine aynı aylardaki kiraları için 6 ay taksit imkanı sunuldu. Söz konusu Bakanlar Kurulu kararları 31 Mart 2020, 18 Mayıs 2020 ve 22 Mayıs 2020 tarihli Resmi Gazetelerde yayımlandı. Buna göre, devlet Nisan ve Mayıs ayında kirasını düzenli ödeyenlere yüzde 10 indirim yaptı, ödeyemeyenlere de gecikmeden doğan faizi kaldırarak, Nisan ve Mayıs ayı kiralarını ödemeleri için 6 aylık taksit imkanı sundu.
Bunlar dışında kalan kiralarla da ilgili kararlar verildi. Yine Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren bu karara göre de; Nisan ve Mayıs ayı kiralarını ödeyemeyen kiracılara bu iki aylık kiralarını Haziran ayından başlayarak 6 aylık taksitle ödeme fırsatı tanındı. Ayrıca kiralayana ödenmeyen kira bedelleri için kira ödeme mükellefiyeti yerine getirilinceye kadar Stopaj vergisi ödenmemesi kararı aldı.
Konuyla ilgili KIBRIS Gazetesi’ne konuşan Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, hem döviz, hem de Koronavirüs sebebiyle esnafın ekonomik anlamda çok zor durumda olduğuna dikkat çekerek, işyerlerinin açılmasıyla ekonomik hareketliliğin hemen başlamadığını belirtti.
Kanber, işyerlerinin kapalı olduğu dönemde işyeri sahiplerinin zararının yüzde 100, açılmasıyla birlikte de yüzde 70 olduğunu dile getirdi.
“Devlet faizleri kaldırıp, kira indirimine giderek özele de örnek olmalı”
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Mahmut Kanber, şunları kaydetti:
"Vakıflardaki dükkan kiralarına her yıl yüzde 30 artış ve gecikmede yüksek faiz uygulanıyor. Bu kabul edilebilir değildir. Özellikle de vakıflar için kabul edilebilir değildir. Çünkü vakıflar, dükkanları, dar gelirli insanlara kiralıyor. Vakıf düşüncesine uygun davranılması gerekiyor.
Örneğin Lokmacı’da kiralar çok yüksek. Ancak şu anda burada yüzde 100’e yakın bir gelir kaybı var. Lokmacı Kapısı’nın kapalı olması esnafın işini etkiliyor. Bu durumda da esnaf kirasını nasıl ödeyecek? Bunun gibi başka alanlarda da kiraların faizlerinin kaldırılması ve bu yıl için yüzde 50 düşürülmesi gerekiyor."
“TL kazanılırken, kiraların döviz olması yasal değil”
Kanber, ülkemizde TL kazanılırken, kiraların döviz üzerinden olmasının yasalara uygun olmadığına dikkat çekerek bunu çok uzun yıllardır tartıştıklarını belirtti. Ancak vakıfların kirasında kumarhanesi olan oteller bulunup, bu işletmelerin de döviz kazandığını dile getiren Kanber, “Oradaki iddia, işletmenin döviz kazancı olduğu için bu yerlerin döviz üzerinden kiralanmasıdır” diye konuştu. Kanber, şöyle devam etti.
“Bu kaybı sektör nasıl karşılayacak? Zaten birçok sektör kapalı… Açılsa bile turizme bağlı işletmeler en az 6 ay gelir elde edemeyecek gibi görünüyor. Tüm bunları çözmek için ekonomik bir planlama gerekiyor. Tüm sektörlerin ekonomiye giriş zamanları ile ilgili bir planlama gerekiyor. Sektörler analiz edilmelidir. Bunlara bağlı olarak da işyerlerinin kirası, vergisi, sosyal sigorta giderleri, çalışan destekleri düzenlenmelidir. Ancak bunu henüz görmedik”.
Kira yerine seks: Covid-19 sürecinde kiracılara yönelik cinsel taciz vakaları arttı!