05 / 05 / 2024

Kıdem tazminatı için yeni rakam! 36 bin lira detayı

Kıdem tazminatı için yeni rakam! 36 bin lira detayı

EYT düzenlemesi sonrası milyonlar kıdem tazminatı hesaplama telaşına girdi. Asgari ücret zammı ile kıdem tazminatı tabanı yüzde 54,6 zamlanarak 1 Ocak 2023’ten sonra 10 bin TL'nin üzerine çıkacak. Ancak kıdem tazminatı tavanı 2023 rakamları içinse memur zammı beklenmekte. İşte tüm detaylar...



ARALIK ENFLASYONU BELLİ OLUYOR

Ankete göre, ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,61 oldu. Ankete katılan ekonomistlerin aralık ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,40 ve en yüksek yüzde 4 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin aralık ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 2,61) göre bir önceki ay yüzde 84,39 olan yıllık enflasyonun yüzde 66,59'a gerileyeceği hesaplanıyor. Öte yandan, ekonomistlerin 2023 sonu enflasyon beklentisi yüzde 42 düzeyinde oluştu.

18 BİN LİRAYI GEÇECEK

AA Finans’ın yaptığı tahmine göre memur ve memur emeklilerini ortalama olarak sadece enflasyon farkından kaynaklı yüzde 18,18’lik bir zam oranı bekliyor. Bu durumda Temmuz ayında 15.371 TL olan kıdem tazminatı tavanının 18.165 TL’ye yükselmesi öngörülüyor.

10 YIL ÇALIŞANIN ELİNE NE KADAR PARA GEÇECEK?

Asgari ücret ve memur zammından sonra örneğin 10 yıl çalışması bulunan asgari ücretli işçinin cebine 100 bin lira civarında bir rakam girmesi bekleniyor. 2022’ye kıyasla bu rakam 36 bin lira daha fazla. Yine brüt ücreti 16 bin lira olan bir çalışan aynı işyerinde 10 yıllık sigortalı çalışma süresini tamamlamış ve kendi isteği dışında işten çıkarılmış veya haklı sebeplerle sözleşmesini feshetmişse net 181 bin TL’den fazla tazminat alabilecek. Böylece 2022 ile aradaki fark 30 bin liranın üzerine çıkacak.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön