27 / 04 / 2024

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Asgari ücretli çalışan ne kadar kıdem tazminatı alır?

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Asgari ücretli çalışan ne kadar kıdem tazminatı alır?

EYT düzenlemesinin meclise gelmesi ve yürürlüğe girmesi beklenirken kıdem tazminatı hesaplama da araştırılan konular arasında yer alıyor. tazminat hesaplama, gündemde yer almaya devam ediyor. Peki Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? İşte bütün detaylar…



2023 yılında kıdem tazminatının ne kadar olacağı ve nasıl hesaplanacağı merak ediliyor. EYT düzenlemesinin yürürlüğe girmesi ile birlikte işten ayrılacak ve emeklilik isteyecek kişiler ne kadar tazminat alacaklarını araştırıyor. Peki kıdem tazminatı nedir, kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, işçinin çalışmış olduğu şirket tarafından her bir yıla karşılık olarak işçiye çalıştığı yıl kadar toplu olarak ödenen ücrettir.

KIDEM TAZMİNATI TAVAN ÜCRETİ DEĞİŞTİ

2022 yılında asgari ücrete gelen ara zamla birlikte kıdem tazminatı tavan ücreti de değişti. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından imzalanan genelgenin ardından Temmuz-Aralık 2022 döneminde Kıdem Tazminatı tavanı 15 bin 371 lira 40 kuruş olarak belirlendi.

Hesaplanan bu rakama ihbar tazminatı, izin hakları ve yan haklar eklenmediğini de belirtelim.

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı tavanının yükselmesi, çalışanların alacağı tazminatları da artırmış oldu. SGK brütü 15 bin 371 TL’nin üstünde olan tüm çalışanlar tavan rakamdan yararlanabilecek. Buna göre; 10 yıl çalışmış bir kişi işten çıkarılması halinde, alacağı kıdem tazminatı 153 bin 714 TL olacak.

Herhangi bir iş sözleşmesinin feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilir.


Geri Dön